Iκτίνος: Ισχυρό come back φέρνουν οι εξαγωγές

Σημαντική αύξηση των επιδόσεών της σχετικά με το μάρμαρο και ενίσχυση από την είσοδό της σε νέες δραστηριότητες, όπως στην αιολική ενέργεια και στην εκμετάλλευση ενός μεγάλου τουριστικού project στην Κρήτη, προσδοκά τα επόμενα χρόνια η Ικτίνος.

Iκτίνος: Ισχυρό come back φέρνουν οι εξαγωγές
Σημαντική αύξηση των επιδόσεών της σχετικά με το μάρμαρο και ενίσχυση από την είσοδό της σε νέες δραστηριότητες, όπως στην αιολική ενέργεια και στην εκμετάλλευση ενός μεγάλου τουριστικού project στην Κρήτη, προσδοκά τα επόμενα χρόνια η Ικτίνος.

Ο εισηγμένος όμιλος παρουσίασε στο εννεάμηνο άνοδο των πωλήσεών του κατά 17% (στα 13,3 εκατ. ευρώ) και εκτίναξη των κερδών στο 1,53 εκατ. ευρώ, έναντι πολύ χαμηλής επίδοσης κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Αν και ένα κομμάτι των κερδών εξηγείται από μη λειτουργικούς λόγους -στην ανατίμηση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει μέσω συμμετοχικής (20%) εταιρείας στην Κρήτη- το κυριότερο μέρος της βελτίωσης οφείλεται σε δύο άλλα γεγονότα:

1. Στη μείωση των χρεωστικών τόκων, μετά την περυσινή πώληση του 80% του τουριστικού project στην Κρήτη.

2. Στην αλλαγή του μίγματος των πωλήσεων της εισηγμένης.

Συγκεκριμένα, αυξήθηκε το ποσοστό των πωλήσεων από μάρμαρα δικής της παραγωγής (το 35% των συνολικών της πωλήσεων), έναντι του ποσοστού των μαρμάρων που προμηθεύεται και στη συνέχεια επεξεργάζεται. Και αυτό γιατί το περιθώριο κέρδους της πρώτης κατηγορίας είναι μεγαλύτερο.

Τα ιδιοπαραγόμενα μάρμαρα προέρχονται από το λατομείο της Θάσου (λευκά μάρμαρα με σημαντικές πωλήσεις στις αραβικές χώρες) και από το λατομείο του Παγγαίου, όπου παράγεται το μονοπωλιακό Golden Spider το οποίο κινείται πολύ καλά στην κινεζική αγορά. Κι επειδή η ζήτηση για τα ιδιοπαραγόμενα μάρμαρα παρουσιάζει ανοδική τάση, όλα δείχνουν ότι η άνοδος των οικονομικών επιδόσεων της εταιρείας θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2008.

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα στα μάρμαρα τρίτων, πρόκειται για μια μάλλον ώριμη κίνηση με την οποία γίνονται προσπάθειες για να κερδηθούν μερίδια αγοράς και από φέτος να αναληφθούν δουλειές υψηλότερου περιθωρίου κέρδους, μέσω της προσφοράς όχι μόνο προϊόντων αλλά και ολοκληρωμένων λύσεων.

Η διαφορά της Ικτίνος από άλλες εισηγμένες εταιρείες που έχουν δηλώσει πρόθεση δραστηριοποίησης στον χώρο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι το ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το θέμα δεν βρίσκεται στο στάδιο των αιτήσεων, αλλά αντίθετα έχουν ληφθεί άδειες, σύντομα ξεκινά η επένδυση και μέσα στο 2009 αναμένεται η λειτουργία.

Συγκεκριμένα, η Ικτίνος διαθέτει άδεια εγκατάστασης για πάρκο ισχύος 20 MW. Επίσης, ακόμα ένα πάρκο 8 MW βρίσκεται στη διαδικασία της έγκρισης, ενώ υπάρχει συνεργασία με μελετητικό γραφείο προκειμένου μέσα στην επόμενη τριετία να εξευρεθούν κατάλληλοι χώροι για τη δημιουργία αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 150 - 200 MW.

Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται και η πορεία του τουριστικού project στην Κρήτη και μέσα στο 2008 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί όλη η προεργασία προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. Το ύψος της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει αρκετά τα 100 εκατ. ευρώ και σαφώς είναι μεγάλο για τα μεγέθη της Ικτίνος. Ωστόσο, στελέχη της εισηγμένης δηλώνουν ότι δεν έχει τεθεί θέμα πώλησης του ποσοστού.

Από το ύψος της επένδυσης, το 40% θα προέλθει από επιχορήγηση, ενώ επίσης θα υπάρξει και δανεισμός. Επιπλέον, η Ικτίνος κατέχει μόνο το 20% του project και αναμένει επίσης την είσπραξη άλλων 4 εκατ. ευρώ από την περυσινή πώληση του 80%. Άρα, χρησιμοποιώντας τα 4 αυτά εκατ. ευρώ θα μπορούσε να συμμετάσχει πλήρως σε αύξηση κεφαλαίου της Ικτίνος Τουριστικής (εταιρείας που υλοποιεί το project) ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Στέφανος Κοτζαμάνης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v