Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Επενδύσεις και ισχυρή ρευστότητα

Eπενδυτικό πρόγραμμα ύψους 53 εκατ. ευρώ αλλά και αναδιοργάνωση της παραγωγικής της δραστηριότητας σε Ευρώπη και Νιγηρία ολοκληρώνει φέτος η Frigoglass, ενώ την ίδια στιγμή διατηρεί χαμηλό δανεισμό και υψηλό ταμείο, κάνοντας τους αναλυτές να αναρωτιούνται τι θα κάνει από το 2008 την εκτιμώμενη υψηλή ρευστότητά της.

Frigoglass: Επενδύσεις και ισχυρή ρευστότητα
Eπενδυτικό πρόγραμμα ύψους 53 εκατ. ευρώ αλλά και αναδιοργάνωση της παραγωγικής της δραστηριότητας σε Ευρώπη και Νιγηρία ολοκληρώνει φέτος η Frigoglass, ενώ την ίδια στιγμή διατηρεί χαμηλό δανεισμό και υψηλό ταμείο, κάνοντας τους αναλυτές να αναρωτιούνται τι θα κάνει από το 2008 την εκτιμώμενη υψηλή ρευστότητά της.

Η Frigoglass από τις αρχές του επόμενου έτους θα διαθέτει το πρώτο της εργοστάσιο στην Κίνα (συνολική επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ), διπλάσια παραγωγική ισχύ στη μονάδα της στην Ινδία και αυξημένη κατά 40% παραγωγική ισχύ στο εργοστάσιό της στη Ρωσία (επένδυση ύψους 11,8 εκατ. ευρώ).

Ταυτόχρονα, προχώρησε στην αναδιοργάνωση της Νιγηρίας με την εκ βάθρων ανακαίνιση του ενός εκ των δύο κλιβάνων γυαλιού και τη δημιουργία ενός τρίτου, ενώ αναδιοργάνωσε εν μέρει την παραγωγική της δραστηριότητα στην Ευρώπη, κλείνοντας εργοστάσιο στην Ιρλανδία και μεταφέροντας την παραγωγική δραστηριότητα στην Πολωνία.

Το σύνολο των παραπάνω επενδύσεων καλύπτεται από ίδιες ροές. Έτσι, στις 30 Σεπτεμβρίου ο δανεισμός της Frigoglass έφτανε μόλις στα 50,5 εκατ. ευρώ, ενώ διέθετε στο ταμείο της 21,45 εκατ. ευρώ.

Οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές της στο 9μηνο ανήλθαν στα 39,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι αγορές παγίων ξεπέρασαν τα 25 εκατ. ευρώ.

Η δυνατότητα γέννησης ρευστών από τη Frigoglass και το τι θα τα κάνει μετά και την ολοκλήρωση των μεγάλων φετινών επενδύσεων απασχόλησε ήδη τους αναλυτές της Deutsche Bank.

Σε πρόσφατη έκθεσή τους μετά τα αποτελέσματα εννεαμήνου, οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας, η οποία σημειωτέον κατέχει σημαντική θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της Frigoglass, τονίζουν ότι, εφόσον η στρατηγική επέκτασης της εταιρίας στην Αμερική δεν υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, η διοίκηση της Frigoglass θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επαναγοράς μετοχών ή επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους.

Κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη της διοίκησης της Coca Cola 3Ε με τους αναλυτές ανακοινώθηκε ότι η πολυεθνική, και βασικός πελάτης της Frigoglass, θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια να πραγματοποιεί επενδύσεις που θα αντιστοιχούν στο 7% με 7,5% των ετήσιων πωλήσεών της.

Η πρόθεση της Coca Cola κάνει τους εγχώριους αναλυτές να εκτιμούν ότι η Frigoglass θα συνεχίσει να ενδυναμώνει την παραγωγική της ισχύ και τα επόμενα χρόνια.

Επιπρόσθετα, η Frigoglass τα τελευταία χρόνια διευρύνει σημαντικά το πελατολόγιό της, με αποτέλεσμα το ποσοστό των πωλήσεων προς την Coca Cola 3Ε να έχει πέσει επί του συνόλου των πωλήσεών της κάτω από τα επίπεδα του 40% (33% στο εννεάμηνο του 2007).

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πωλήσεις ψυγείων προς μπιραρίες αντιπροσωπεύουν πλέον το 29,3% των συνολικών πωλήσεων της Frigoglass έναντι 25,3% κατά το εννεάμηνο του 2009.

Ταυτόχρονα τα νέα ψυγεία που σχεδίασε και προσφέρει η εταιρία και συμβάλλουν στην ενίσχυση της άμεσης κατανάλωσης προϊόντων διευρύνουν το πελατολόγιό της. Έτσι μετά την ενίσχυση του μεριδίου της στις πωλήσεις ψυγείων για μπίρες, η Frigoglass υπέγραψε συμφωνία προμήθειας ψυγείων και με τον πολυεθνικό κολοσσό Nestle για την προώθηση των προϊόντων καφέ και γάλακτος του τελευταίου.

Σημειώνεται ότι στις 31/12/08 λήγει η συμφωνία μεταξύ Frigoglass και Coca Cola 3E με την οποία η δεύτερη δεσμεύεται να προμηθεύεται από την πρώτη τουλάχιστον το 60% των αναγκών της σε ψυγεία, γυάλινα μπουκάλια, μπουκάλια pet και πώματα. Η συμφωνία είχε υπογραφεί το 1999 και παρατάθηκε το 2004, κάτι που εκτιμάται από τους αναλυτές ότι θα συμβεί και πάλι.

Χρ. Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v