Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον χορό της τιτλοποίησης δανείων η Alpha Bank

Η τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με θεσμικούς επενδυτές για την τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων. Στόχος η άντληση ρευστότητας 300 εκατ. ευρώ. Γιατί επιλέγεται αυτή η στρατηγική και ποιοι αναμένεται να ακολουθήσουν.

Στον χορό της τιτλοποίησης δανείων η Alpha Bank

Στην τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων με στόχο την άντληση ρευστότητας περίπου 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να προχωρήσει η Alpha Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τους θεσμικούς επενδυτές, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με στόχο την σύναψη της συμφωνίας.

Πηγή με γνώση του θέματος τονίζει στο Euro2day.gr ότι με την κίνηση αυτή ο όμιλος της Alpha θα ενισχύσει την ρευστότητά του σε μία περίοδο περιορισμένων πηγών χρηματοδότησης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. «Η μόνη πηγή ρευστότητας πλην της πρόσβασης στην χρηματοδότηση του ευρωασυστήματος είναι η αγορά repos, η οποία όμως έχει τσιμπημένο κόστος», τονίζει στέλεχος της τράπεζας και προσθέτει: «Η τιτλοποίηση είναι μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση και έχει χαμηλότερο κόστος, συνδυασμός που αποτελεί ζητούμενο για τις ελληνικές τράπεζες».

Στήριξη

Η ανάγκη χρηματοδότησης της οικονομίας και συγκεκριμένα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων οδηγεί την μία μετά την άλλη τις ελληνικές τράπεζες στην σύναψη τέτοιου τύπου συμφωνιών με θεσμικούς οργανισμούς. Τραπεζική πηγή επισημαίνει ότι η αδυναμία προσέλκυσης καταθέσεων που βρίσκονται στα στρώματα και στο εξωτερικό αναμένεται να συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον έως το τέλος του 2016. «Κι αυτό διότι η ανησυχία και η καχυποψία των καταθετών δεν έχει υποχωρήσει και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας θα περιμένουν να ολοκληρωθεί και η δεύτερη αξιολόγηση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεδομένης λοιπόν της συντηρητικής πρόβλεψης για επιστροφή περίπου 3 δισ. ευρώ καταθέσεων έως το τέλος του 2016 οι τράπεζες υπό την ανάγκη διεύρυνσης των πηγών ρευστότητας συμπράττουν με τους μετόχους τους (EBRD) προκειμένου να εισέλθει χρήμα στην οικονομία.

Οι υπόλοιποι

Σε αντίστοιχες κινήσεις εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες ενώ τον δρόμο της τιτλοποίησης δανείων άνοιξε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας. Μάλιστα, η Εθνική με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, θα ξεκινήσει ένα νέο Πρόγραμμα Χρηματοδότησης που θα έχει ως στόχο την κάλυψη τρεχουσών αναγκών κεφαλαίου κίνησης καθώς και τη χορήγηση νέων δανείων για επενδύσεις στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Το νέο Πρόγραμμα Χρηματοδότησης θα ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2016 και αναμένεται να ωφελήσει πάνω από 2.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v