Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Μείωση στα κόκκινα δάνεια κατά 13 δισ.

Τι αποκάλυψε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Πόσο θα μειωθούν στην τριετία τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Δεν αλλάζει ο φετινός στόχος παρά την αρνητική επίδραση από Μαρινόπουλο. Η έκθεση σε Μαρινόπουλο και οι προβλέψεις.

Alpha Bank: Μείωση στα κόκκινα δάνεια κατά 13 δισ.

Τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της ως και κατά 13 δισ. ευρώ, εντός των επόμενων τριάμισι ετών, θα προβλέπει ο επιχειρησιακός στόχος που θα υποβάλει στην εποπτική αρχή η Alpha Bank, ενώ για φέτος δεν υπάρχει αλλαγή εκτιμήσεων παρά την αρνητική επίδραση από την υπόθεση Μαρινόπουλος.

Όπως ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας κατά τη διάρκεια της προχθεσινής τηλεδιάσκεψης, ο στόχος για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) ως το τέλος του 2019 θα είναι αντίστοιχος με το επίπεδο φιλοδοξίας που έθεσε η ΤτΕ.

Παρουσιάζοντας, στις 15 Ιουλίου, στη Βουλή την ενδιάμεση νομισματική έκθεση, ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Στουρνάρας αποκάλυψε ότι οι τράπεζες υπέβαλαν στις 24 Ιουνίου αναλυτικούς στόχους, οι οποίοι προβλέπουν ότι το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% ή 41 δισ. ευρώ για το σύνολο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Αυτό σημαίνει ότι η Alpha θα επιδιώξει να μειώσει κατά περίπου 40% τα NPEs ως το τέλος του 2019. Το εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων εμφάνισε στις 30 Ιούνιου μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, αξίας 27,3 δις ευρώ, πριν την αφαίρεση των προβλέψεων. Μια μείωση της τάξης του 40% ως το τέλος του 2019 σημαίνει ότι τα NPEs θα μειωθούν κατά περίπου 11 δις ευρώ.

Σε επίπεδο ομίλου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 32,3 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι ο στόχος μείωσης θα είναι αντίστοιχος ( σ.σ. της τάξης του 40%) και ως εκ τούτου συνολικά τα προβληματικά δάνεια επιδιώκεται να μειωθούν ως και 13 δις ευρώ ως το τέλος του 2019.

Η παραπάνω πρόβλεψη ενέχει, σύμφωνα με αναλυτές, την παραδοχή ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, που θα δημιουργηθούν ως το τέλος του 2019, θα είναι ίσα ή χαμηλότερα από τις διαγραφές στις οποίες θα προχωρήσει η τράπεζα, εξέλιξη που προϋποθέτει να επιβραδύνει και άλλο ο ρυθμός δημιουργίας νέων NPEs.

Για τη φετινή χρονιά η Alpha αναμένει ότι τα NPEs θα αυξηθούν κατά 2 δισ. ευρώ και θα σχηματιστούν πρόσθετες προβλέψεις ύψους 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για εκτίμηση που η διοίκησή της διατύπωσε στις αρχές του έτους και επανέλαβε στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε η μεταφορά των δανείων που χορηγήθηκαν σε εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Μαρινόπουλου στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Όπως ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας, η συνολική δανειακή έκθεση της τράπεζας σε εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Μαρινόπουλου ανέρχεται σε 340 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών περίπου το ένα τρίτο (113 εκατ. ευρώ) αφορούν στις εταιρείες super market.

Για την παραπάνω έκθεση η Alpha Bank πήρε, με βάση όσα είπε στην τηλεδιάσκεψη προβλέψεις της τάξης του 50% οι οποίες αφορούν, όπως διευκρινίζεται, στο σύνολο της έκθεσης προς εταιρείες συμφερόντων οικογένειας Μαρινόπουλου (340 εκατ. ευρώ). 

Όσον αφορά στα λειτουργικά έξοδα, η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε ότι η επίδοση του εξαμήνου είναι εντός στόχου για το σύνολο της χρήσης, ο οποίος προβλέπει συγκράτηση των εξόδων λειτουργίας στο 1,15 δισ. ευρώ.

Το προσωπικό των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων του ομίλου θα μειωθεί περαιτέρω στο β' εξάμηνο μέσω προγράμματος παροχών για στοχευμένες αποχωρήσεις. Η διοίκηση της τράπεζας εκτίμησε ότι το όφελος από την αποχώρηση θα ανέλθει σε 35 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ το κόστος έχει ήδη εγγραφεί στο δ' τρίμηνο του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v