Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρουμελιώτης: Να μείνει εκτός πολιτικών παιγνίων η Αττικής

«Στόχος μας να επανέλθει η Τράπεζα Αττικής σε τροχιά βιωσιμότητας και ανάπτυξης», δήλωσε ο νέος πρόεδρος της τράπεζας. Να αφήσουν την τράπεζα να πλεύσει σε ήρεμα νερά, υπογραμμίζει. Δέσμευση για πλήρη συνεργασία με Στουρνάρα. Καμία ενόχληση για Πανταλάκη.

Ρουμελιώτης: Να μείνει εκτός πολιτικών παιγνίων η Αττικής
«Στόχος μας είναι να επανέλθει -το ταχύτερο δυνατόν- η Τράπεζα Αττικής σε τροχιά βιωσιμότητας και ανάπτυξης. Πρέπει όμως να μείνει εκτός πολιτικών παιγνίων και να αφεθεί απερίσπαστη στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσής της», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Attika Bank Παναγιώτης Ρουμελιώτης, στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84».

Συμπλήρωσε ότι «πρέπει να την αφήσουν να πλεύσει σε ήρεμα νερά προς την πλήρη προσαρμογή της, με τις προτάσεις και παρατηρήσεις των αρμόδιων εποπτικών αρχών, δηλαδή της ΤτΕ και του SSM, και επίσης θα πρέπει να μας αφήσουν ήσυχους να κάνουμε τη νέα ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε, πρωτίστως στους πελάτες της Τράπεζας και στο καταθετικό κοινό, εμπιστοσύνη έναντι της Τράπεζας Αττικής».

Διευκρίνισε πως «βάσει των δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών και τις εξελίξεις που γνωρίζουμε όλοι, δεν είναι αυτό το καλύτερο κλίμα για να μπορέσει απερίσπαστα η Τράπεζα να φέρει σε πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο».

Για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας σημείωσε: «Η Τράπεζα Αττικής έχει αναθέσει στη συμβουλευτική εταιρία Κλέιτον να κάνει μια πρόταση. Αναβάλαμε για μερικές ημέρες την κατάθεση προσφορών και πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία, στο πλαίσιο της πρότασης Κλέιτον, για τον λόγο ότι μετέχουν σοβαροί ξένοι οίκοι, για τη διαδικασία συμπλήρωσης του κεφαλαίου της Τράπεζας με αντάλλαγμα τη διαχείριση και όχι την πώληση ενός πακέτου καταγγελμένων δανείων, είναι η πρόταση βασικά των στελεχών της Τράπεζας Αττικής, η οποία εξετάζεται αυτή τη στιγμή και ελπίζω σύντομα να έχουμε κάποιες ενδείξεις για την πορεία υλοποίησής της».

Για τη χορήγηση δανείων και τον τρόπο λειτουργίας της Τράπεζας είπε: «Πρόθεσή μου είναι να συνεργαστώ πλήρως με την Τράπεζα της Ελλάδος. Ήδη έχω μιλήσει με τον διοικητή της, τον κ. Στουρνάρα, και θα συγκροτήσουμε από κοινού έναν μηχανισμό παρακολούθησης για τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν στην Τράπεζα Αττικής, βάσει των υποδείξεων της ΤτΕ και του SSM. Βούλησή μου είναι να πάμε γρήγορα στη διευθέτηση αυτών των εκκρεμοτήτων. Υπάρχουν θέματα απλά που μπορούν γρήγορα να διορθωθούν και έχουν ήδη διορθωθεί με τη χθεσινή γενική συνέλευση και τη σύσταση του νέου ΔΣ, π.χ. θέματα που αφορούν στην εταιρική διακυβέρνηση.

Υπάρχουν θέματα όμως για τα οποία θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, όπως η νέα οργανωτική δομή, κυρίως του πληροφοριακού συστήματος της Τράπεζας. Υπάρχουν ακόμα άλλες παρατηρήσεις, για τις οποίες θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά, όπως π.χ. της τιμολόγησης των δανείων σε σχέση με το κόστος της Τράπεζας. Αυτά όλα έχουν δρομολογηθεί, το προσωπικό και τα στελέχη της Τράπεζας έχουν ενεργοποιηθεί και καθημερινά ασχολούμαστε με το πώς θα κλείσει, το συντομότερο δυνατόν, αυτό το μέτωπο, ώστε να μπορέσει από εκεί και πέρα απερίσπαστη η Τράπεζα να λειτουργήσει ως πιστωτικό ίδρυμα».

Εκτίμησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι «με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις φαίνεται ότι το ποσό της υπολειπόμενης αύξησης κεφαλαίου θα κυμανθεί περίπου στα 70 εκατ. ευρώ».

«Ελπίζω να μην ξεπεραστεί και σε κάθε περίπτωση, η προτεινόμενη λύση αφήνει και ένα μπάφερ (σ.σ. ένα περιθώριο), ώστε αν χρειαστούν περισσότερα λεφτά, να είναι βιώσιμη η λύση που προτείνεται στο πλαίσιο δραστηριοποίησης της Κλέιτον και των προσφορών τις οποίες θα έχουμε σύντομα», ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν είναι ενοχλημένος γιατί δεν ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος, είπε: «Καθόλου, καθόλου. Με τον κ. Πανταλάκη γνωριζόμαστε πάνω από 30 χρόνια, συνεργαζόμασταν και στο παρελθόν, του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και η συνεργασία μας θα συνεχιστεί, όπως και στο παρελθόν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ανέφερε επίσης πως θα προχωρήσει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που έχει καταρτιστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v