Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nτυνάν:Θύελλα αντιδράσεων για εκχώρηση management

Θύελλα αντιδράσεων από εργαζομένους, πολιτικά κόμματα και βεβαίως από τον ανταγωνισμό προκαλεί η απόφαση του Ε.E.Σ. να εκχωρήσει το management του Ερρίκος Ντυνάν στην υπό σύσταση –από τις Ιατρικό Αθηνών και Euromedica– εταιρία Eurohospital. Τι προβλέπει το καταστατικό, ”θέμα” για Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Nτυνάν:Θύελλα αντιδράσεων για εκχώρηση management
Θύελλα αντιδράσεων από εργαζομένους, πολιτικά κόμματα και βεβαίως από τον ανταγωνισμό προκαλεί η απόφαση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να εκχωρήσει το management του Ερρίκος Ντυνάν στην υπό σύσταση –από τις Ιατρικό Αθηνών και Euromedica– εταιρία Eurohospital.

Η εκχώρηση του management προσκρούει σύμφωνα με τους εργαζομένους στο Ερρίκος Ντυνάν στο καταστατικό του νοσοκομείου βάσει του οποίου δεν επιτρέπεται ουσιαστικά παρά η εκχώρηση μόνο μέρους της διαχείρισής του.

Με δεδομένο ότι το Eρρίκος Ντυνάν λειτουργεί με το καθεστώς του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου αλλά εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας, το θέμα του αν επιτρέπεται η άσκηση διοίκησης από ιδιώτες μόλις τώρα ανοίγει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας των Ιατρικό Αθηνών, Euromedica από τη μία και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν από την άλλη δεν ξεκαθαρίζει ποιες ακριβώς αρμοδιότητες άσκησης διαχείρισης εκχωρούνται.

Σύμφωνα με πηγές από πλευράς του Ερρίκος Ντυνάν η συμφωνία προβλέπει γενικά ότι τη διαχείριση του νοσοκομείου θα αναλάβει η υπό σύσταση εταιρία Eurohospital, στην οποία συμμετέχουν κατά 50% η Ιατρικό Αθηνών και κατά 50% η Euromedica Α.Ε. και ότι εν συνεχεία θα εκπονηθεί business plan.

Η συμφωνία έχει ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2008 και αρχική διάρκεια ενός έτους με δυνατότητα σύναψης περαιτέρω τριετούς συμφωνίας από 1ης Ιανουαρίου 2009, χωρίς, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, να προβλέπεται αμοιβή ή προμήθεια διαχείρισης.

Η εκχώρηση της σύμβασης προκαλεί ήδη και πολιτικές αντιδράσεις καθώς αφενός διενεργείται χωρίς διαγωνισμό και αφετέρου δεν διευκρινίζεται επαρκώς αν η αλλαγή διαχείρισης επιφέρει ουσιώδεις τροποποιήσεις στον χαρακτήρα της λειτουργίας του νοσοκομείου.

Βέβαια στις ανακοινώσεις τους τα τρία εμπλεκόμενα μέρη τονίζουν ότι η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παροχή δωρεάν περίθαλψης σε απόρους και αναξιοπαθούντα άτομα, καθ’ υπόδειξη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς και την εξυπηρέτηση των αναγκών της Πολιτείας, του Ε.Σ.Υ. και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, όπως αυτές προκύπτουν από τις υφιστάμενες συμβάσεις.

Σημειώνεται ότι η Asklepios, γερμανικός όμιλος υγείας ο οποίος αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ιατρικό Αθηνών, είχε αντιδράσει με εξώδικο στην προηγούμενη προσπάθεια του Ερρίκος Ντυνάν να αναθέσει απευθείας το management του ομώνυμου νοσοκομείου στο Υγεία, διερωτώμενη γιατί δεν ακολουθείται η διεθνώς παραδεκτή διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού.

Στελέχη της αγοράς θεωρούν δεδομένο ότι το θέμα της εκχώρησης του management σε μικτή εταιρία των Ιατρικό Αθηνών και Euromedica θα προσκρούσει και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς το μεν Ιατρικό διαθέτει 8 κλινικές στην Αθήνα, η δε Euromedica αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο του Ιασώ (χωρίς άσκηση management) και επιδιώκει τη συγχώνευσή της με τη μητρική του ομώνυμου ομίλου.

Για την κυβέρνηση το θέμα απειλεί να πάρει ευρύτερες διαστάσεις καθώς κατά τις δύο προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησαν φήμες και για διάθεση εκχώρησης του management του Ωνασείου, οι οποίες έφτασαν μέχρι και το… Ιπποκράτειο, προκαλώντας αναστάτωση στους εργαζομένους και των δύο πλευρών.

Ο διορισμός μάλιστα δύο ενεργών ιατρών του Υγεία ως μελών του Δ.Σ. του Ωνασείου εκλήφθηκε μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα ως προοίμιο εκχώρησης της διαχείρισης του καρδιοχειρουργικού κέντρου στο Υγεία, φήμη που διαψεύδεται απερίφραστα από πλευράς της διοίκησης του Υγεία.

Μάλιστα οι κ. Ευστ. Πατακός και Ηλ. Πολιτάκης, ιατροί του Υγεία στους οποίους προτάθηκε από το υπουργείο Υγείας η θέση μέλους του Δ.Σ. στο Ωνάσειο, δεν αποδέχτηκαν την πρόταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v