Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αέριο: Με ποιους όρους μπήκαν στην αγορά Κοπελούζος-Gazprom

Τι λένε τα στελέχη της Prometheus Gaz, θυγατρικής των ομίλων Gazprom και Κοπελούζου, στο Euro2day.gr για την είσοδο στην αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Ο ανταγωνισμός με ΔΕΠΑ, οι ρήτρες take or pay και οι εκτιμήσεις για τη ζήτηση.

Αέριο: Με ποιους όρους μπήκαν στην αγορά Κοπελούζος-Gazprom
Ένα από τα «επιτεύγματα» της διαπραγμάτευσης της ΔΕΠΑ με την Gazprom πριν από μια τετραετία αποτέλεσε το σημαντικότερο κίνητρο για την είσοδο και άλλων παικτών (ανταγωνιστών της ΔΕΠΑ) στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου. Πρόκειται για τη μείωση των ποσοτήτων τις οποίες η ΔΕΠΑ δεσμεύεται να αγοράζει σε ετήσια βάση από τη ρωσική Gazprom, από τρία σε δύο δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο.

Η συγκεκριμένη αλλαγή στους όρους είχε ως αποτέλεσμα να απελευθερωθεί αντίστοιχη χωρητικότητα στους αγωγούς της Βουλγαρίας. Το περιθώριο αυτό σε συνδυασμό με την υπογραφή της συμφωνίας διασύνδεσης μεταξύ των Διαχειριστών των δικτύων των δύο χωρών (ΔΕΣΦΑ-Bulgartransgaz) πριν μερικούς μήνες, επέτρεψαν την εισαγωγή ποσοτήτων από ανεξάρτητους προμηθευτές. Τη Μ+Μ των ομίλων Μυτιληναίου και Μότορ Όιλ αρχικά και την Prometheus Gas πριν από λίγες μέρες.

Τα παραπάνω τονίζουν στο Euro2day.gr πηγές της Prometheus, εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας μετέχουν η ρωσική Gazprom και ο όμιλος Κοπελούζου. Επισημαίνουν δε ότι η εταιρεία δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να λειτουργεί ως μια εμπορική εταιρεία με βάση τα όσα ισχύουν σε κοινοτικό επίπεδο και με τους κανόνες της αγοράς.

Το γεγονός ότι μέτοχος στην εταιρεία είναι ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ δεν της στερεί το δικαίωμα να ασκεί εμπορική δραστηριότητα, τονίζουν οι ίδιοι, ενώ πολιτική της Gazprom ως μεγάλου προμηθευτή φυσικού αερίου είναι να τηρεί διακριτούς ρόλους σε σχέση με τις θυγατρικές και συνδεμένες με αυτήν εταιρείες.

Αναφορικά με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η εταιρεία το επόμενο διάστημα, στελέχη της τονίζουν στο Euro2day.gr ότι τα επόμενα βήματά της θα είναι πολύ προσεκτικά. Αφήνουν δε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ασκήσουν επιθετική εμπορική πολιτική έναντι της ΔΕΠΑ. «Επιδιώκουμε να λειτουργούμε πελατοκεντρικά», τονίζουν οι ίδιοι ενώ εκτιμούν ότι για το 2017 το πελατολόγιο της εταιρείας θα είναι αυξημένο.

Στον δημόσιο σχολιασμό τόσο για πωλήσεις σε χαμηλότερες τιμές από τη ΔΕΠΑ, όσο και για την πιθανότητα να υποχρεωθεί η ΔΕΠΑ να καταβάλει ρήτρες take or pay στην Gazprom λόγω μειωμένων πωλήσεων, οι άνθρωποι της Prometheus επισημαίνουν καταρχήν ότι κίνδυνος ρήτρας δεν υφίσταται για το 2016 αλλά ούτε και για το 2017, με βάση τα σημερινά δεδομένα των τιμών. Όσο γα την τιμολογιακή πολιτική σε ηλεκτροπαραγωγούς (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πελάτες της Prometheus έχουν γίνει η ΗΡΩΝ και η ELPEDISON), οι ίδιοι τονίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, δηλαδή δεν πουλούν φθηνότερα.

Τέλος, για τις προοπτικές της αγοράς φυσικού αερίου, τα στελέχη της Prometheus επισημαίνουν ότι εξαρτώνται από τις τιμές του καυσίμου, την οικονομική συγκυρία και τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών στην αγορά. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, εκτιμούν ότι το 2017 η ζήτηση θα κυμανθεί στα επίπεδα των 4 δισ. κυβικών μέτρων.

Ενώ για τον ρόλο της ΔΕΠΑ, η οποία σήμερα υλοποιεί διακρατικές συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου, διαχειρίζεται δίκτυα και προμηθεύει καταναλωτές πελάτες της, τονίζουν ότι είναι προς το συμφέρον να υπάρξει διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της, ασχέτως αν για κάποιες δραστηριότητες έχει λάβει έγκριση εξαίρεσης από τις κοινοτικές αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v