Εξώδικο ”σοκ” της Asklepios για το ”Ντυνάν”!

Νέα διάσταση στην πολύκροτη υπόθεση Ντυνάν δίνει η αποκάλυψη εξωδίκου της Asklepios, με το οποίο ”προειδοποιούσε” ότι δεν είναι νόμιμη η εκχώρηση του management χωρίς δημόσιο διεθνή διαγωνισμό. Αυτά βέβαια 10 μέρες πριν… ανατεθεί η δουλειά στο Ιατρικό Κέντρο, στο οποίο είναι ”στρατηγικός μέτοχος”!

Εξώδικο ”σοκ” της Asklepios για το ”Ντυνάν”!
Νέα διάσταση στην ήδη πολύκροτη υπόθεση της ανάθεσης του management του Ερρίκος Ντυνάν δημιουργεί η αποκάλυψη ότι μόλις την 3η Δεκεμβρίου 2007, με εξώδικη επιστολή του, ο ίδιος o ”στρατηγικός επενδυτής” της Ιατρικό Κέντρο, η Asklepios International GmbH, ζητούσε την τήρηση της νομιμότητας, δηλαδή τη διενέργεια δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, αντί της οποιασδήποτε ανάθεσης!

Το εξώδικο αυτό (το πλήρες κείμενο δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”) δεν εστάλη απλώς στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, στο Ντυνάν και στους αρμόδιους υπουργούς Υγείας και Οικονομίας. Κοινοποιήθηκε ακόμη στο ίδιο το γραφείο του πρωθυπουργού, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και στην υπουργό Εξωτερικών!

Τόνιζε δε ότι τυχόν παράλειψη της διενέργειας ενός τέτοιου διαγωνισμού θα αποτελούσε παραβίαση του ευρωπαϊκού νόμου, που θα έθιγε ”έννομα συμφέροντα” της Asklepios!

Αυτή βέβαια η άποψη φαίνεται ότι ”ξεχάστηκε” από την πλευρά των Γερμανών μόλις οι Έλληνες συνεταίροι τους (το Ιατρικό σε συνεργασία με τη Euromedica, μέσω της υπό σύσταση εταιρίας Eurohospital) κατάφεραν να ”κλείσουν” τη δουλειά σε… απευθείας διαπραγμάτευση με τον Eλληνικό Ερυθρό Σταυρό, μόλις…10 μέρες μετά το εξώδικο αυτό!

Στην υπόθεση αυτή, που έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, αναμένεται πλέον απευθείας παρέμβαση του υπουργείου Υγείας, όπως προκύπτει από ανακοίνωση του υπουργού, σύμφωνα με την οποία ”το ζήτημα αυτό εμπίπτει στην αρμοδιότητα ελέγχου του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που είναι επιφορτισμένο με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος”.

Παρ’ όλα αυτά, εξαιρετικό ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η ίδια η Asklepios εμφανίστηκε κάθετη υπέρ της κατά νόμο αναγκαιότητας ενός δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος τελικά… δεν έγινε, κάτι που προφανώς δεν την ενδιαφέρει πλέον καθ’ όσον μέχρι στιγμής η ανάθεση της διαχείρισης του Ντυνάν πραγματοποιείται σε συνδεδεμένα με αυτή συμφέροντα!

Τα γραπτά όμως… μένουν και στην περίπτωση αυτή έχουν άκρως επίσημη και ”τυπική” μορφή, φέρνοντας πλέον σε δυσχερή θέση όσους τελικά συμμετείχαν στην ανάθεση αυτή.

Αναφέρει λοιπόν επί λέξει στο εξώδικό της η Asklepios:

”Θέλουμε να σας εκφράσουμε το ενδιαφέρον μας για να συμμετάσχουμε σε σχετικό διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση του management του νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, κάτι που άλλωστε αποτελεί διεθνή πρακτική και αρχή νομιμότητας (κοινοτική οδηγία υπ’ αριθμόν 2004/18/ΕΚ) για την ανάθεση τέτοιου είδους έργων”.

Και κλείνει το εξώδικο με την εξής φράση:

”Τυχόν παραβίαση του ευρωπαϊκού νόμου, εν προκειμένω διά της παραλείψεως διενέργειας δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, θίγει τα έννομα συμφέροντά μας και δηλώνουμε ρητή επιφύλαξη για την άσκηση των νομίμων”.

”Με τιμή”, υπογράφει το εξώδικο, ο ίδιος ο κ. Dr. Norbert Doerner, Managing Director της Asklepios International GmbH.

Όλα αυτά, όπως προαναφέραμε, μόλις 10 μέρες πριν υπογραφεί η ανάθεση χωρίς κανέναν απολύτως διαγωνισμό, στο Ιατρικό Αθηνών, στο οποίο μετέχει με σεβαστό ποσοστό η Asklepios - και στη Euromedica!

Kι αυτό ίσως εξηγεί γιατί το συγκεκριμένο εξώδικο κρίθηκε… άνευ σημασίας από ορισμένους αποδέκτες του.

*Το πλήρες κείμενο της εξώδικης επιστολής επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη ”ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v