Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την εξαγορά Νηρέα ή Σελόντα ζητά η τουρκική Kilic

Απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών σε Νηρέα ή Σελόντα εξετάζει ο όμιλος Kilic. Η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε έξι μήνες. Εξετάστηκε ενδεχόμενο εξαγοράς και άλλων ελληνικών εταιρειών του κλάδου.

Την εξαγορά Νηρέα ή Σελόντα ζητά η τουρκική Kilic

Ο τουρκικός ιχθυοκαλλιεργητικός όμιλος Kilic, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού, εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα εξαγοράς του Νηρέα ή της Σελόντα μέσω της απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, που σήμερα κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες στις δύο αυτές εταιρείες.

Μάλιστα, το θέμα απασχόλησε τον διεθνή κλαδικό Τύπο με σειρά δημοσιευμάτων, καθώς τη σχετική πρόθεση του τουρκικού ομίλου ανακοίνωσε υψηλόβαθμο στέλεχός του, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων πως:

Πρώτον, η όλη διαδικασία μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες, αλλά αυτό εξαρτάται από τις τράπεζες.

Δεύτερον, ότι εξέτασε το ενδεχόμενο εξαγοράς και άλλων ελληνικών εταιρειών του κλάδου, πλην όμως ο Νηρέας ταιριάζει περισσότερο με τη δική του στρατηγική. Ωστόσο, υπάρχει ενδιαφέρον και για τη Σελόντα, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των τραπεζών και

τρίτον, έχει σημασία το ποιος θα είναι ο αγοραστής του Νηρέα ή της Σελόντα, γιατί υπάρχει ανάγκη συγκέντρωσης του κλάδου και χρειάζονται μεγάλοι όγκοι για τη μελλοντική διατηρησιμότητά του.

Από την πλευρά τους, οι ελληνικές τράπεζες απέκτησαν την πλειοψηφία των μετοχών σε Νηρέα και Σελόντα (75% και 85%, αντίστοιχα) μέσα από την κεφαλαιοποίηση μέρους των δανείων που είχαν χορηγήσει στους δύο ιχθυοκαλλιεργητικούς ομίλους και στόχος τους είναι η πώληση των συμμετοχών αυτών μέσα στο 2017 (άντληση ρευστότητας, αύξηση δεικτών φερεγγυότητας, πολιτική αποχώρησης από μη τραπεζικές δραστηριότητες).

Βέβαια, είναι άγνωστο αν οι δύο όμιλοι θα πουληθούν ξεχωριστά ή από κοινού, ενώ -πέρα από την τουρκική Kilic- ενδιαφέρον αναμένεται να δείξουν και άλλοι επενδυτές, μεταξύ των οποίων και το fund Amerra, που έχει ήδη προχωρήσει στην πρώτη επιθετική κίνηση στη χώρα μας, εξαγοράζοντας την εταιρεία του κλάδου Ανδρομέδα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v