Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιασώ: Άκαρπη η άτυπη διερεύνηση με Metropolitan

Και τώρα οι δύο τους. Euromedica και Ιασώ, ή για να ακριβολογούμε ο κ. Θ. Λιακουνάκος μεγαλομέτοχος του ομίλου Axon και οι ιατροί μέτοχοι του Ιασώ, θα βρεθούν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των χριστουγεννιάτικων διακοπών, ενώπιος ενωπίω.

Ιασώ: Άκαρπη η άτυπη διερεύνηση με Metropolitan
Και τώρα οι δύο τους. Euromedica και Ιασώ, ή για να ακριβολογούμε ο κ. Θ. Λιακουνάκος μεγαλομέτοχος του ομίλου Axon και οι ιατροί μέτοχοι του Ιασώ, θα βρεθούν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των χριστουγεννιάτικων διακοπών, ενώπιος ενωπίω. Μένει να αποδειχθεί αν χρησιμοποιήσουν τα … νυστέρια για να βρουν την χρυσή τομή.

Οι εναλλακτικές επιλογές πάντως και για τους δύο δείχνουν να λιγοστεύουν. Η μεν Euromedica έχει δαπανήσει μεγάλα ποσά για να αποκτήσει γύρω στο 12% του Ιασώ, το δε τελευταίο βλέπει τρίτες ή ¨παρένθετες” επιλογές να μην υφίστανται.

Κατά τους τελευταίους μήνες υπήρξε από πλευράς μετόχων του Ιασώ άτυπη διερεύνηση των προθέσεων των μετόχων του Metropolitan για ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο εταιρειών. Διερεύνηση που απέβη άκαρπη καθώς ο κ. Β. Θεοχαράκης και οι υπόλοιποι μέτοχοι (κ. κ. Κούμπας, Σπυρίδης κά) της γενικής κλινικής των Ν. Προαστίων αποφάσισαν να διατηρήσουν την Metropolitan σε αυτόνομη πορεία.

Η επιλογή των μετόχων της Metropolitan στερεί μια σημαντική δυνατότητα στην πλευρά των ιατρών- μετόχων του Ιασώ που αποδέχονται μεν ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί με την συμμετοχή και του Ιασώ ένας ισχυρότερος όμιλος υγείας, με management τεχνοκρατικό, δεν επιθυμούν όμως να βρεθούν συνέταιροι με μέτοχο που θα κατέχει ποσοστό άνω του 20% στο νέο σχήμα.

Το σκεπτικό των θιασωτών της συγχώνευσης Ιασώ – Μetropolitan ήταν απλό. Το νέο σχήμα αφενός θα διέθετε σχεδόν ιδανική συμπληρωματικότητα (γενικές κλινικές σε Βόρεια και Νότια Προάστια) και θα επέτρεπε τη λειτουργία μαιευτικής κλινικής στο Φάληρο χωρίς να κτισθεί εξ αρχής και επομένως να στοιχίσει περί τα 90 εκατ. ευρώ, αφετέρου θα εξασφάλιζε μια υγιέστερη μετοχική ισορροπία για το Ιασώ.

Πώς; Με την προϋπόθεση ότι απορροφώσα εταιρεία θα ήταν το Ιασώ και θα δινόταν στους μετόχους της Μetropolitan μετοχές και μετρητά. Έτσι θα δημιουργούνταν αντίβαρο στην κατοχή από πλευράς Euromedica του 12% της Ιασώ και θα μπορούσε να συζητηθεί εν συνεχεία το ενδεχόμενο συγχώνευσης των Ιασώ και Euromedica από άλλη βάση.

Τώρα το τακτικό πλεονέκτημα δείχνει να βρίσκεται με την πλευρά Λιακουνάκου η οποία πέτυχε να κτίσει υπολογίσιμη θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της Ιασώ χωρίς να διαταράξει τις σχέσεις της με τους ιατρούς μετόχους του.

Η γνώση της ψυχολογίας και των απαιτήσεων των ιατρών από πλευράς του κ. Λιακουνάκου βοήθησε σύμφωνα με στελέχη και των δύο πλευρών να αμβλυνθούν κόντρες και διαφορές που προέκυψαν στην πορεία της εισόδου της Euromedica στο μετοχικό κεφάλαιο της Ιασώ.

Ταυτόχρονα ο κ. Λιακουνάκος στήνει τις παράπλευρες συμμαχίες του. Πρόσφατα η Euromedica ανακοίνωσε ότι συμμετείχε με 3 εκατ ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του νεότευκτου κέντρου Αποκατάστασης Φιλοκτήτης. Κέντρο στο οποίο συμμετέχουν ιατροί μέτοχοι του Ιασώ που πρόσκεινται μάλιστα στην αποκαλούμενη εσωτερική ”αντιπολίτευση”.

Η κίνηση της Euromedica πέραν από επενδυτική αποσκοπεί σύμφωνα με στελέχη της Ιασώ στο να συσφίξει τις σχέσεις της με ομάδες ιατρών μετόχων του με απώτερο στόχο την εξασφάλιση ενός ικανού ποσοστού ώστε να περάσει η πρόταση της συγχώνευσης των δύο εταιρειών.

Χρ. Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v