Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Energean: Αύξηση αποθεμάτων κατά 10 εκατ. βαρέλια στον Πρίνο

Τα αποτελέσματα του ερευνητικου προγράμματος της Energean στον Πρίνο για το 2016. Πόσο αυξηθηκε η ημερήσια παραγωγή και τα αποθέματα. Πόσα Royalties θα καταβάλει στο δημόσιο. Αύξηση της απασχόλησης.

Energean: Αύξηση αποθεμάτων κατά 10 εκατ. βαρέλια στον Πρίνο

H αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον Πρίνο, στα περίπου 5.000 βαρέλια την ημέρα, και η αύξηση των αποθεμάτων κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια, είναι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του επενδυτικού προγράμματος της Energean ύψους 200 εκατομμυρίων, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο.

Σύμφωνα με ενημέρωση στελεχών της επιχείρησης, οι τέσσερις γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν με το ιδιόκτητο γεωτρύπανο και τα σεισμικά έδωσαν νέα στοιχεία για την γεωλογία της περιοχής και τους ταμιευτήρες των κοιτασμάτων. Έτσι τα νέα στοιχεία οδηγούν το τεχνικό team της εταιρείας στην εκτίμηση ότι ο Πρίνος έχει ακόμη περισσότερο πετρέλαιο από το ήδη πιστοποιημένο.

Η Energean εκτιμά πλέον ότι ο Πρίνος διαθέτει περί τα 40 εκατομμύρια βαρέλια αποθέματα έναντι εκτίμησης για 30 εκατ. βαρέλια προ διετίας. Έτσι έχει υποβάλει σε διεθνή ανεξάρτητο οίκο όλα τα δεδομένα προκειμένου αυτά να πιστοποιηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι το 2007, όταν η εταιρεία ανέλαβε την εκμετάλλευση του Πρίνου, τα πιστοποιημένα αποθέματα πετρελαίου ήταν μόλις 2 εκατ. βαρέλια. Έκτοτε έχουν επενδυθεί περί τα 350 εκατ. δολάρια, έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία ένδεκα γεωτρήσεις και έχουν δημιουργηθεί περίπου 200 νέες θέσεις εργασίας. Συνολικά η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 460 εργαζόμενους.

Επιπλέον, η επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων της σεισμικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2015 δρομολόγησε την αναβάθμιση των εκτιμήσεων και για το κοίτασμα Έψιλον, το οποίο επίσης ανήκει στην παραχώρηση του Πρίνου και έως τώρα είχε πιστοποιηθεί με 15 εκατομμύρια βαρέλια (το 50% δηλαδή συνολικά στη συγκεκριμένη παραχώρηση. Με βάση τα νέα δεδομένα, η Energean προχωρεί στον ανασχεδιασμό του Σχεδίου Ανάπτυξης Κοιτάσματος για το Έψιλον.

Σημειώνεται ότι φέτος για πρώτη φορά μετά το 2001, η παραγωγή του Πρίνου υπερέβη σε μία χρονιά το 1 εκατομμύριο βαρέλια, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της παραχώρησης το ελληνικό Δημόσιο θα λάβει δικαιώματα (royalties) με βάση την τροποποίηση της σύμβασης του 2013 και την ανανέωση των αδειών, καθώς η μέση ημερήσια παραγωγή είναι πάνω από τις 2.500 βαρέλια (συγκεκριμένα, κοντά στις 3.500 βαρέλια).

Τα δικαιώματα που θα καταβληθούν στο ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 400.000 ευρώ και, με βάση την νομοθεσία, θα αξιοποιηθούν ως πόροι της Δημόσιας Εταιρείας ΕΔΕΥ, η οποία θεωρητικά θα πρέπει να εκπροσωπεί τα δικαιώματα του Δημοσίου έναντι των παραχωρησιούχων (στελέχωση, στέγαση, εξοπλισμός κλπ). Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό, αποτελεί πόρος που για πρωτη φορά εισρέει στην ΕΔΕΥ μετά τα έσοδα από τις υπογραφές των συμβάσεων του Open Door (Ιωάννινα, Κατάκολο, Πατραϊκός) προ διετίας. Με τη διαφορά ότι τα ποσά για τις συμβάσεις Open Door, χρησιμοποιήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται τέλος ότι η Energean πραγματοποιεί έρευνες στις περιοχές Ιωαννίνων και Αιτωλοακαρνανίας, ενώ στο Κατάκολο προγραμματίζει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Επίσης ελέγχει παραχωρήσεις σε Μαυροβούνιο και Αίγυπτο, ενώ πρόσφατα εξαγόρασε δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου στης ΑΟΖ του Ισραήλ από την αμερικανική Noble έναντι 148 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v