Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρυθμίσεις και για χρέη έως 1.000 ευρώ αποφάσισε η ΔΕΗ

Τι θα ισχύσει για το διακανονισμό των μικρο-οφειλετών προς την Επιχείρηση. Δεύτερη ευκαιρία για όσους έχασαν τις 36 δόσεις. Τι περιμένει να εισπράξει η ΔΕΗ. Τα συνολικά χρέη προς την εταιρεία ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Ρυθμίσεις και για χρέη έως 1.000 ευρώ αποφάσισε η ΔΕΗ

Κίνητρα για τον διακανονισμό οφειλών έως 1.000 ευρώ, αποφάσισε να εφαρμόσει η διοίκηση της ΔΕΗ, προκειμένου να αξιοποιήσει μια «δεξαμενή» περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ, και να εξασφαλίσει ταμειακές ροές που θα προκύψουν από τους νέους διακανονισμούς.

Ταυτόχρονα αποφάσισε να προσφέρει δεύτερη ευκαιρία σε οφειλέτες που εντάχθηκαν μεν στην ρύθμιση των 36 δόσεων, αλλά στη συνέχεια λόγω μη καταβολής μιας δόσης απεντάχθηκαν.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Δ.Σ. της ΔΕΗ στην χθεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να εντάξει στο πρόγραμμα των διακανονισμών οφειλές έως 1.000 ευρώ με τις δόσεις όμως να περιορίζονται σε 24. Για τις άνω των 1.000 ευρώ οφειλές, εφόσον ο πελάτης καταβάλει προκαταβολή ίση με το 10% του ποσού, το υπόλοιπο θα καταβάλλεται σε 18 δόσεις. Με προκαταβολή 20% οι δόσεις αυξάνονται σε 36.

Επίσης για «μικρούς» οφειλέτες έως και 500 ευρώ, εφόσον είναι συνεπείς στις πληρωμές των λογαριασμών, η ΔΕΗ παγώνει την οφειλή, ενώ τους προσφέρει και έκπτωση συνέπειας 10%.

Τέλος για οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 36 δόσεων, αλλά απεντάχθηκαν επειδή δεν κατέβαλαν δύο δόσεις, μπορούν να επανενταχθούν, αρκεί να καταβάλουν τις δύο δόσεις και την τρέχουσα (τρεις συνολικά).

Σημειώνεται ότι στην κατηγορία των οφειλετών μέχρι 1.000 ευρώ, υπάγονται περίπου 1,5 εκατομμύριο πελάτες της ΔΕΗ. Η κατηγορία με οφειλές έως 500 ευρώ είναι η μεγαλύτερη καθώς σε αυτή υπάγονται περίπου 1,2 εκατομμύρια με συνολικές οφειλές ύψους 145 εκατομμυρίων, ενώ οι υπόλοιποι περίπου 300.000 οφείλουν από 500-1.000 ευρώ και συνολικά το ποσό των περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι μέχρι στιγμής (9μηνο 2016) στο πρόγραμμα διακανονισμών της ΔΕΗ έχουν ενταχθεί 580.000 πελάτες της με το ποσό που έχει διακανονιστεί να ανέρχεται σε 1,15 δισ. ευρώ.

Συνολικά οι οφειλές προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ.

H ανακοίνωση της ΔΕΗ

1. Το Πρόγραμμα εξόφλησης των οφειλών σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή, που διήρκεσε 9 μήνες, από 01.04.2016, ολοκληρώθηκε σήμερα με σημαντική επιτυχία. Συνολικά διακανόνισαν τις οφειλές τους 625.000 καταναλωτές, με συνολικό διακανονισθέν ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ (αφορά μόνο χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ποσά υπέρ τρίτων).

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 75% περίπου του συνολικού ποσού που οφείλουν οι πελάτες Μέσης και Χαμηλής Τάσης και το οποίο αφορούσε το Πρόγραμμα.

Η Διοίκηση της ΔΕΗ εκφράζει κατ’ αρχάς την ικανοποίηση της, και παράλληλα επισημαίνει το γεγονός της μη ρύθμισης του υπόλοιπου 25% για το οποίο θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

2. Για τους πελάτες, οι οποίοι την 31.01.2017 θα έχουν οφειλή μικρότερη των 500 ευρώ το ΔΣ αποφάσισε την αναστολή πληρωμής του χρέους αυτού μέχρι 31.12.2017 και τη χορήγηση έκπτωσης 10% στους τρέχοντες λογαριασμούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους εξοφλούν εμπρόθεσμα. Η ρύθμιση αυτή αφορά 1.150.000 πελάτες περίπου με συνολική οφειλή περίπου 130 εκατ. ευρώ. Για να ενταχθούν στο Πρόγραμμα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση από 01.02.2017 μέχρι και 30.04.2017.

3. Παρέχεται δεύτερη ευκαιρία σε όσους πελάτες ρύθμισαν την οφειλή τους εντασσόμενοι στο Πρόγραμμα των 36 δόσεων, αλλά στην πορεία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν και η ρύθμιση διακόπηκε. Οι πελάτες αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα επανένταξης στο πρόγραμμα με το τρέχον ποσό της οφειλής με σχετική αίτηση τους μέχρι τις 28.02.2017.

4. Πέραν της διατήρησης της γενναίας έκπτωσης του 15%, συνδεδεμένης, βέβαια, με τη συνέπεια στην εξόφληση των λογαριασμών και των δόσεων, από 10.01.2017 για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά θα ισχύσουν τα εξής:

Α. για οφειλή έως 1.000€ θα υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής σε 24 μηνιαίες δόσεις, χωρίς προκαταβολή. Η 1η δόση θα καταβάλλεται άμεσα.

Β. για οφειλή άνω των 1.000€ θα υπάρχουν δύο επιλογές:

1η: Άμεση καταβολή του 10% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 18 μηνιαίες δόσεις ή
2η: Άμεση καταβολή του 20% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 36 μηνιαίες δόσεις.

Διευκρινίζεται ότι:

* Για τις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες, θα ισχύει, 10% προκαταβολή και οι μηνιαίες δόσεις θα διαμορφώνονται ανάλογα με το μέσο μηνιαίο λογαριασμό, με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.

* Από τις παραπάνω ρυθμίσεις εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες πελατών: οι ενταγμένοι στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και οι Αγροτικοί για τους οποίους συνεχίζουν να ισχύουν οι σημερινές ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

5. Τέλος το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε την παροχή νέων κινήτρων για πελάτες συνεπείς στην εξόφληση των λογαριασμών τους. Συγκεκριμένα, επιβραβεύει με έκπτωση 6%, πλέον της γενναίας έκπτωσης του 15%, όσους πελάτες προπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος ενός έτους και τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η εφαρμογή του Προγράμματος "Προπληρωμή Λογαριασμού", ξεκινά άμεσα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τον Μάρτιο του 2017, θα εφαρμοστεί και για τα νοικοκυριά, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.

Η ΔΕΗ καλεί όλους τους πελάτες της με ληξιπρόθεσμες οφειλές να ανταποκριθούν στις νέες προτάσεις ρύθμισης και να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Επιχείρησης. Η συνέπεια και η δέσμευση όλων είναι προαπαιτούμενο τόσο για τη διασφάλιση της αποδοτικότητας και ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ όσο και για τη διατήρηση του κοινωνικού της χαρακτήρα και του αναπτυξιακού της ρόλου, με ανταποδοτικά οφέλη για όλους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v