Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΡΟΜΕΑΣ: Διευρύνει την παρουσία της στο εξωτερικό

Επεκτείνει την παρουσία της στη νοτιοανατολική Ευρώπη η Δρομέας, επιδιώκοντας να ενισχύσει την εξαγωγική δραστηριότητά της, που κατέγραψε αξιόλογες επιδόσεις το 2007. Μετά τη Βουλγαρία και την Αλβανία η εισηγμένη ετοιμάζεται να ανοίξει κατάστημα στη Ρουμανία. Επιβεβαίωση από την διοίκηση του Δρομέα.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Διευρύνει την παρουσία της στο εξωτερικό
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Επεκτείνει την παρουσία της στη νοτιοανατολική Ευρώπη η Δρομέας, επιδιώκοντας να ενισχύσει την εξαγωγική δραστηριότητά της, που κατέγραψε αξιόλογες επιδόσεις το 2007.

Μετά τη Βουλγαρία και την Αλβανία η εισηγμένη ετοιμάζεται να ανοίξει κατάστημα στη Ρουμανία, όπου μέχρι σήμερα είχε παρουσία μέσω αντιπροσώπων. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνονται οι σχετικές επαφές για τη δημιουργία εκθετηρίου στο Βουκουρέστι, το οποίο θα περιλαμβάνει όλη την γκάμα των προϊόντων της Δρομέας.

Η εταιρεία διαθέτει δικό της κατάστημα στη Σόφια και ένα ακόμη με τη μέθοδο του franchising στα Τίρανα της Αλβανίας. Δραστηριοποιείται επίσης στην Κύπρο μέσω αντιπροσώπου.

Η περυσινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από περιορισμό των έργων του Δημοσίου που ανέλαβε να διεκπεραιώσει η εταιρεία, σε αντίθεση με τις εξαγωγές οι οποίες απέδωσαν καλύτερα αποτελέσματα. Το ποσοστό των πωλήσεων της εταιρείας στο εξωτερικό επί του συνολικού κύκλου εργασιών της παρουσιάζει αύξηση στην κλειόμενη χρήση, στην οποία γενικότερα τα μεγέθη της είναι αυξημένα.

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, οι πωλήσεις της Δρομέας κατά το 2007 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν περί τα 19,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,5% έναντι του 2006. Από το ποσό αυτό ποσοστό 28% αντιπροσωπεύουν οι εξαγωγές. Το αντίστοιχο ποσοστό του 2006 ήταν περίπου 24% επί του συνολικού τζίρου της εισηγμένης. Αντίθετα, τα έργα τα οποία ανέλαβε η Δρομέας από το Δημόσιο πέρυσι ήταν μειωμένα και κάλυψαν το 8,5% του συνολικού κύκλου εργασιών της, από 20% το 2006.

Η διοίκηση της Δρομέας προσβλέπει φέτος σε ενίσχυση του τζίρου της, ο οποίος προβλέπεται να ανέλθει σε 22 - 23 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται τόσο στις καθιερωμένες πωλήσεις όσο και σε νέα έργα που προσδοκά να αναλάβει.

Προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλουν το κατάστημα που ετοιμάζεται να ανοίξει η εισηγμένη στη Ρουμανία αλλά και η επέκταση της νέας δραστηριότητάς της στον κλάδο λιανικής πώλησης έτοιμου επίπλου κουζίνας. Από πέρυσι η Δρομέας υλοποιώντας τη συνεργασία της με την αυστριακή εταιρεία Egger αποφάσισε να δημιουργήσει καταστήματα που θα διαθέτουν αποκλειστικά τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Έτσι, με τη μέθοδο του franchising λειτουργούν δύο καταστήματα στη Σύρο και στο Αγρίνιο, ενώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα λειτουργήσει ένα ακόμη στην Πάτρα. Για το 2008 προγραμματίζεται να δημιουργηθούν 3 - 4 παρόμοια καταστήματα ακόμη. Οι σχετικές συμφωνίες θα οριστικοποιηθούν τον επόμενο μήνα, κατά τη διάρκεια της κλαδικής έκθεσης Interwood, στην οποία θα λάβει μέρος.

Η διοίκηση της Δρομέας παρουσίασε τα μεγέθη και τις προοπτικές της εταιρείας σε road show που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Η κίνηση αυτή, όπως έγινε γνωστό, έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, με στόχο οι ξένοι θεσμικοί να εντάξουν την εισηγμένη στις εταιρείες στις οποίες δυνητικά θα μπορούσαν να τοποθετηθούν μελλοντικά. Αυτήν τη στιγμή το ποσοστό των ξένων θεσμικών στη Δρομέας είναι ιδιαίτερα περιορισμένο και υπολογίζεται μικρότερο του 1%.

Στις 27 Φεβρουαρίου, εξάλλου, συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Δρομέας για την έγκριση και του υπόλοιπου ποσοστού της θυγατρικής εταιρείας ΚΕΜ, ώστε η εισηγμένη να ελέγχει το 100% των μετοχών της (τώρα κατέχει το 93%).

--- Επιβεβαίωση από Δρομέα

Στο στάδιο ολοκλήρωσης της συμφωνίας για τη δημιουργία καταστήματος franchising στο Βουκουρέστι, βρίσκεται η Διοίκηση της Δρομέας, στα πλαίσια της επέκτασής της στην αγορά της Ρουμανίας, αγορά στην οποία ήδη δραστηριοποιείται μέσω των συνεργασιών που έχει με τις Τράπεζες Πειραιώς και Eurobank, για την ανανέωση του εξοπλισμού των καταστημάτων των.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, σε Road Show που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι την περίοδο 21/01-24/01 η Διοίκηση του Δρομέα παρουσίασε την εταιρία σε μεγάλα επενδυτικά funds και διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς.

Η κίνηση γίνεται στα πλαίσια μακροπρόθεσμης στρατηγικής της εταιρίας για τη γνωριμία της με ξένους θεσμικούς επενδυτές και διαχειριστές επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Παράλληλα προγραμματίζεται και παρουσίαση της εταιρίας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, την Παρασκευή 29-02-2008 στην Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v