Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Εγκρίθηκε η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ

Οι τράπεζες απέσυραν τις επιφυλάξεις μετά την απόφαση για μεταβίβαση σε αυτές απαιτήσεων ύψους 300 εκατ. και παροχής πρόσθετων εγγυήσεων εκ μέρους της. Θα εξετάσουν την χορήγηση βραχυπρόθεσμου δανεισμού στη ΔΕΗ.

ΔΕΗ: Εγκρίθηκε η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ

Η Γ.Σ. της ΔΕΗ, ενέκρινε την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ αφού προηγουμένως οι τέσσερις δανείστριες τράπεζες απέσυραν τις επιφυλάξεις τους για τη βιωσιμότητα των δανείων της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, στην Γ.Σ. αναγνώσθηκε επιστολή τους με την οποία δηλώνουν ότι εξετάζουν θετικά την κάλυψη υφιστάμενου κοινοπρακτικού της δανείου, βάσει της μεταβίβασης στις τράπεζες απαιτήσεων ύψους 300 εκατομμυρίων και παροχής πρόσθετων εγγυήσεων εκ μέρους της υπό ίδρυση εταιρείας Ενεργειακή Συμμετοχών.

Η επανάληψη των εργασιών της ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση από τις 12.30 το μεσημέρι όταν διακόπηκε μετά από αίτημα του Δημοσίου.

Εν τω μεταξύ από την Παρασκευή το απόγευμα, όταν δημοσιοποιήθηκε η επιστολή των τεσσάρων τραπεζών, η διαπραγμάτευση μεταξύ τραπεζών, υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας ήταν συνεχείς προκειμένου να βρεθεί λύση που να διασφαλίζει τις τράπεζες αναφορικά με τη μετάθεση στη νέα υπό ίδρυση εταιρεία μέρος των εγγυήσεων τις οποίες είχε παραχωρήσει η ΔΕΗ έναντι των δανείων που έχει λάβει.

Με την επιστολή τους οι τράπεζες, δηλώνουν επίσης ότι είναι διατεθειμένες να εξετάσουν την χορήγηση βραχυπρόθεσμου δανεισμού στη ΔΕΗ (η εταιρεία ζητούσε τουλάχιστον 200 εκατομμύρια για το επόμενο διάστημα) με την παραχώρηση ως εγγύησης ισόποσων απαιτήσεων από πελάτες.

Σημειώνεται ότι η εμπλοκή που προέκυψε, καθώς από το απόγευμα της Παρασκευής τα αρμόδια υπουργεία βεβαίωναν εγγράφως ότι το πρόβλημα που θέτουν οι τράπεζες θα λυθεί, ήταν σοβαρή καθώς έπρεπε να διασφαλιστούν για τη κάλυψη τους μέσω εγγυήσεων και από τη νέα υπό ίδρυση εταιρεία.

Έτσι εκ των πραγμάτων αναζητήθηκε άλλη συνδυαστική φόρμουλα διασφάλισης των τραπεζών, μέσω της μεταφοράς στις τράπεζες απαιτήσεων της ΔΕΗ από φερέγγυους μεγάλους καταναλωτές (Αλουμίνιο) και την παροχή εταιρικών εγγυήσεων.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

"Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, όπως είχε προγραμματιστεί, η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ και ενέκρινε τις διαδικασίες ολοκλήρωσης του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ.

Προηγήθηκαν συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο των οποίων αποσαφηνίστηκαν, πλήρως και για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, οι τεχνικές και νομικές παράμετροι του σχεδίου.

Η κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα και εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος, στην υλοποίηση της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης. Με την παραμονή του 51% του ΑΔΜΗΕ στο Ελληνικό Δημόσιο διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος στη διαχείριση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, σε αντίθεση με σχεδιασμούς του παρελθόντος και πάντοτε στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας".

*Η σχετική επιστολή των τραπεζών, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v