ΠΕΤΡΟ: Οι στόχοι για το 2008 και οι εκτιμήσεις

Mε τρέχουσα κεφαλαιοποίηση περί τα 45 εκατ. ευρώ και με αναμενόμενα καθαρά κέρδη τουλάχιστον 4,7 εκατ. για το 2007 το P/E της Πετρόπουλος διαμορφώνεται οριακά μονοψήφιο, ενώ η εταιρία συγκαταλέγεται σε εκείνες με τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις. Το οπλοστάσιο της εισηγμένης.

ΠΕΤΡΟ: Οι στόχοι για το 2008 και οι εκτιμήσεις
του Στέφανου Κοτζαμάνη

τρέχουσα κεφαλαιοποίηση περί τα 45 εκατ. ευρώ και με αναμενόμενα καθαρά κέρδη τουλάχιστον 4,7 εκατ. για το 2007 (η Π. Πετρόπουλος μετά τα αποτελέσματα εννεαμήνου είχε προβλέψει επίδοση αυξημένη κατά τουλάχιστον 50% σε σύγκριση με τα 3,15 εκατ. του 2006), διαμορφώνεται ένας δείκτης P/E οριακά μονοψήφιος για τη μετοχή.

Με την τρέχουσα τιμή του τίτλου στα 6,40 ευρώ και βάσει του μερίσματος που διανεμήθηκε το 2007 (35 λεπτά), η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 5,5%.

Θα πρέπει, ωστόσο, να συνεκτιμηθούν τόσο το ότι έχει δοθεί προμέρισμα 12 λεπτών ανά μετοχή όσο και το ότι τα κέρδη του 2007 θα είναι ανώτερα κατά τουλάχιστον 50% σε σύγκριση με το 2006.

Από όλα αυτά προκύπτει ότι ο τίτλος της Π. Πετρόπουλος συγκαταλέγεται στη λίστα με τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις της Σοφοκλέους. Και έπειτα απ’ όλα αυτά, βέβαια, το ζητούμενο είναι αν η τόσο υψηλή (και πέραν των αρχικών στόχων) κερδοφορία του 2007 θα πρέπει να θεωρείται διατηρήσιμη και στο μέλλον.

”Δεν βλέπω κάποιον λόγο για να μην είναι διατηρήσιμη. Σας υπενθυμίζω ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των καθαρών κερδών μετά τους φόρους του ομίλου την τελευταία δεκαετία είναι 19%. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε αυτόν τον ρυθμό”, είχε δηλώσει στον ”Μ” ο πρόεδρος της εισηγμένης κ. Κων. Πετρόπουλος απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου και την ταυτόχρονη ανοδική αναθεώρηση των περυσινών στόχων.

Το... οπλοστάσιο

Μέχρι σήμερα η Π. Πετρόπουλος δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τους στόχους της για το 2008. Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα αναφέρονται σε επιδόσεις αντίστοιχες ή και ελαφρά ανώτερες των περυσινών. Συνήθως, βέβαια, η Πετρόπουλος ξεκινά το έτος με συντηρητικές προβλέψεις, οι οποίες τελικά υπερεπιβεβαιώνονται στη λήξη της χρήσης.

Εξετάζοντας, πάντως, την πορεία της εισηγμένης κατά δραστηριότητα μπορεί κάποιος να διακρίνει τα ”σίγουρα χαρτιά” και τους ”κρυφούς άσους” για το 2008 και για τα επόμενα χρόνια. Στα ”σίγουρα χαρτιά” συγκαταλέγονται τα εξής:

1 Τα επαγγελματικά φορτηγά pick up της Isuzu είναι μια δραστηριότητα που ξεκίνησε το 2004 για την Πετρόπουλος και, παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ιδιαίτερα αναπτυσσόμενη αγορά, υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης μεριδίων, λόγω τόσο της ”ωρίμανσης” πλέον του προσωπικού και των αντιπροσώπων όσο και του ότι το σήμα Isuzu ”δικαιούται” μερίδιο ανώτερο από το υπάρχον.

2 Στον τομέα των φορτηγών αναμένεται η αγορά να είναι μάλλον στάσιμη το 2008 έπειτα από ένα πολύ καλό 2007. Η Π. Πετρόπουλος θα μπορούσε να πάει αρκετά καλύτερα πέρυσι, αν δεν υπήρχε στενότητα παραγωγής από τη Scania, πρόβλημα όμως το οποίο σε κάποιο βαθμό φαίνεται σήμερα να έχει αμβλυνθεί.

3 Στάσιμη λίγο-πολύ φαίνεται να είναι και η αγορά των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, όπως άλλωστε ήταν και το 2007. Στον τομέα αυτόν πέρυσι ξεχώρισαν κάποιες κινήσεις από πλευράς εισηγμένης που βελτίωσαν την κερδοφορία του τμήματος, ενώ για φέτος δεν αναμένονται δραστικές μεταβολές.

Εκτός όμως από τα παραπάνω ”σίγουρα χαρτιά”, που θα μπορούσαν να διατηρήσουν λίγο-πολύ την κερδοφορία της εισηγμένης στα περυσινά επίπεδα, υπάρχουν επιπλέον και οι ”κρυφοί άσοι”:

1. Η επέκταση της προσφερόμενης γκάμας των pick up φορτηγών και σε τύπους άνω των 10 τόνων. Με αυτόν τον τρόπο η εισηγμένη όχι μόνο στοχεύει σε μία επιπλέον αγορά, αλλά μπορεί σαφώς ευκολότερα να διεισδύσει στην αγορά των ολοκληρωμένων στόλων.

2. Η Π. Πετρόπουλος εισήλθε μόλις πέρυσι στον τομέα της μπαταρίας, αγοράζοντας δύο επιχειρήσεις του κλάδου. Από τη δραστηριότητα αυτή πέρυσι σημείωσε πωλήσεις γύρω στα 3 εκατ. ευρώ καθώς και κάποια κέρδη. Λόγω των αναδιαρθρώσεων που πραγματοποιήθηκαν αλλά και εξαιτίας του ότι φέτος η δραστηριότητα στην Π. Πετρόπουλος θα λειτουργήσει σε δωδεκάμηνη βάση, αναμένονται σχετικές πωλήσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ, όπως μας είχε δηλώσει ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας τον περασμένο Νοέμβριο.

3. Το βαλκανικό εγχείρημα που κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει μέσα στο 2008 και θα περιλαμβάνει την αντιπροσώπευση των φορτηγών Isuzu στη Βουλγαρία και στα Σκόπια.

4. Και φυσικά ο κλάδος του επιβατικού αυτοκινήτου, όπου οι πρώτες κινήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι κινήσεις αυτές θα είναι προσεκτικές και μετρημένες, καθώς στόχος θα είναι το ”χτίσιμο” της κινεζικής μάρκας Brilliance σε βάθος χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v