Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλωστ/γία Ναυπάκτου: Σκέψεις για επέκταση του κλωστηρίου

Η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας μελετά το ενδεχόμενο υλοποίησης επένδυσης που θα αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα του κλωστηρίου, διευρύνοντας παράλληλα την προϊοντική γκάμα και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Κλωστ/γία Ναυπάκτου: Σκέψεις για επέκταση του κλωστηρίου

Την υλοποίηση επένδυσης με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας κατά τουλάχιστον 30% και παράλληλα τη διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας της εταιρείας εξετάζει η διοίκηση της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου, με τους αμέσως επόμενους μήνες να θεωρούνται κρίσιμοι για το αν τελικά δοθεί το τελικό «Ok», προκειμένου να προχωρήσει το όλο project.

«Ο προβληματισμός για το αν τελικά θα προχωρήσει η επένδυση στη μονάδα της Ναυπάκτου ή όχι είναι περισσότερο από επίκαιρος από ποτέ», δήλωσαν στο Euro2day.gr κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη εταιρεία, συμπληρώνοντας πως «η τελική απόφαση θα προκύψει από την εξέλιξη μιας σειράς παραγόντων».

Η μονάδα της γνωστής κλωστοϋφαντουργίας επαναλειτούργησε μέσα στο 2014, με το μεγαλύτερο ποσοστό των προϊόντων της να κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού. Από τότε μέχρι σήμερα, φαίνεται πως έχει υπάρξει μια γόνιμη συνεργασία με τους πελάτες της, με αποτέλεσμα το εργοστάσιο της Ναυπάκτου να έχει ήδη προσεγγίσει το επίπεδο της πλήρους παραγωγικής δυναμικότητάς του (full capacity).

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, η εισηγμένη σημείωσε σε ενοποιημένη βάση αύξηση κύκλου εργασιών από τα 3,93 στα 5,51 εκατ. ευρώ, βελτίωση του EBIT (κέρδη προ φόρων και τόκων) από τα -418 στα -216 χιλ. ευρώ και καθαρό αποτέλεσμα -258 χιλ. έναντι -398 χιλ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως εκτιμάται, το δεύτερο εξάμηνο του 2016 εξελίχθηκε καλύτερα από το πρώτο μισό του έτους, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον και κατά τους πρώτους μήνες του 2017. Και αυτό γιατί η εταιρεία επέλεξε να αγοράσει μεγάλες ποσότητες βάμβακος το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αποκτήσει πρώτη ύλη πολύ καλής ποιότητας, αλλά και να έχει στοκάρει σε χαμηλό κόστος κτήσης σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές, που στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα κατέγραψαν αξιοσημείωτη άνοδο.

Έτσι, το 2017 έχει ξεκινήσει με υψηλό επίπεδο πωλήσεων σε όγκο και παράλληλα ανεβασμένες τιμές πώλησης, με το κόστος της πρώτης ύλης αγορασμένο σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Η νέα επένδυση -αν τελικά υλοποιηθεί- θα δώσει τη δυνατότητα για αύξηση του όγκου πωλήσεων, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει σε οικονομίες κλίμακας και θα διευρύνει την προϊοντική γκάμα. Επίσης, θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου.

Θετικός παράγοντας στην απόφαση αποτελεί το γεγονός ότι περιορίστηκε ως ένα βαθμό το ενεργειακό κόστος, όχι εξαιτίας κρατικών παρεμβάσεων αλλά λόγω των νέων συνθηκών που έχει δημιουργήσει ο ανταγωνισμός (ωστόσο, η σχετική κατηγορία κόστους παραμένει σαφώς υψηλότερη από αυτή των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Επιπλέον παράγοντας που συνεξετάζεται είναι οι τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς οι βιομηχανίες της γειτονικής χώρας αποτελούν τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή των ελληνικών μονάδων στην Ευρώπη.

Η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου πέρα από το κλωστήριο που λειτουργεί, δραστηριοποιείται μέσω θυγατρικών εταιρειών στους χώρους των εκκοκκιστηρίων και των φωτοβολταϊκών πάρκων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v