Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπόθεση Ρόκα: Έχασε και την έφεση η Iberdrola

Ο ισπανικός Όμιλος έχασε την υπόθεση και στο Εφετείο Αθηνών, το οποίο θεώρησε ότι η σύναψη συμβάσεων swaps αποτελεί -υπό προϋποθέσεις- και έμμεση απόκτηση των μετοχών. Όλο το ιστορικό των «μεθοδεύσεων» του βασικού μετόχου.

Υπόθεση Ρόκα: Έχασε και την έφεση η Iberdrola

Το Euro2day.gr σε δημοσίευμα της 16ης/10/2015 με τίτλο «Υπόθεση Ρόκας: Δικαστικό χαστούκι για Iberdrola» είχε αναφερθεί στην πρωτόδικη δικαστική καταδίκη του ισπανικού Ομίλου, βασικότερου μετόχου της πάλαι ποτέ εισηγμένης εταιρείας Ρόκας, για μεθοδεύσεις που έγιναν πριν υποβληθεί δημόσια πρόταση το καλοκαίρι του 2008.

Το δικαστήριο τότε είχε καταδικάσει την Iberdrola και την είχε υποχρεώσει να καταβάλει αποζημιώσεις στους μετόχους μειοψηφίας που είχαν προσφύγει δικαστικά εναντίον της. Έναντι αυτής της απόφασης, η Iberdrola άσκησε έφεση που εκδικάστηκε στο Εφετείο Αθηνών τον Οκτώβριο του 2016 και η απόφαση εκδόθηκε στις 9/3/2017.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ενώ τον Μάρτιο του 2007 ο ισπανικός Όμιλος κατείχε το 49,9% των μετοχών της Ρόκας, εμφανίστηκαν ξένες τράπεζες οι οποίες αγόρασαν πάνω από το 10% των μετοχών της εισηγμένης από την οικογένεια Ρόκα και υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας.

Αμέσως μετά ωστόσο, οι τράπεζες αυτές προχώρησαν σε συμβάσεις swaps με την Iberdola με αντικείμενο των swaps να είναι οι μετοχές που είχαν αγοράσει!

Σύμφωνα δηλαδή με το κατηγορητήριο, οι Ισπανοί κατείχαν ουσιαστικά από τότε την πλειοψηφία της εταιρείας και βάσει του νόμου ήταν υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση προς τη μειοψηφία έναντι τουλάχιστον 21,75 ευρώ για τις κοινές και 21,50 ευρώ για τις προνομιούχες μετοχές (τιμήματα στα οποία είχαν πουλήσει οικογένεια Ρόκα και διευθυντικά στελέχη).

Αντίθετα, η δημόσια πρόταση υποβλήθηκε πολύ αργότερα, το καλοκαίρι του 2008 προς 16 ευρώ ανά κοινή μετοχή και προς 11 ευρώ!

Η ουσία είναι ότι ενώ η Iberdrola ήταν υποχρεωμένη να υποβάλει δημόσια πρόταση τον Απρίλιο του 2007, μέσω των συμβάσεων swaps είχε «κλειδώσει» σημαντικό ποσοστό των μετοχών της διασποράς και -έχοντας αποκρύψει από το επενδυτικό κοινό το περιεχόμενο των συμβάσεων- είχε τη δυνατότητα να επιλέξει εκείνη το χρόνο υποβολής της δημόσιας πρότασης…

Μάλιστα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε επιβάλλει για τη συγκεκριμένη υπόθεση πρόστιμο στην Iberdrola 300.000 ευρώ.

Σύμφωνα τώρα με την απόφαση του Εφετείου, οι αποζημιώσεις που καλείται να καταβάλει η Iberdrola στους μετόχους μειοψηφίας που προσέφυγαν εναντίον της παραμένουν οι ίδιες, ενώ αντίθετα μειώθηκαν τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν για «ηθικές βλάβες».

Η γενικότερη σημασία της απόφασης είναι ότι η ελληνική δικαιοσύνη θεωρεί πως η σύναψη συμβάσεων swaps, κάτω από προϋποθέσεις, θεωρείται ως έμμεση απόκτηση μετοχών, πράγμα που θα πρέπει να συνεκτιμήσουν όποιοι άλλοι θελήσουν να υποβάλουν δημόσιες προτάσεις στο μέλλον.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η Iberdrola θα υποβάλει αίτημα αναίρεσης στον Άρειο Πάγο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v