Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Αντίθετες πορείες για NPLs-NPEs το πρώτο τρίμηνο

«Ο στόχος για μείωση των NPEs κατά 1,3 δισ ευρώ το 2017 πιστεύουμε ότι είναι εφικτός», ανέφεραν στελέχη της Εθνικής στους αναλυτές. Θα τηρηθεί το πλάνο μείωσης των κόκκινων δανείων που προβλέπει ότι οι πωλήσεις και οι ρευστοποιήσεις θα γίνουν στο τέλος της τριετίας.

ΕΤΕ: Αντίθετες πορείες για NPLs-NPEs το πρώτο τρίμηνο

Την καλύτερη επίδοση στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) είχε το 2016, σύμφωνα με τα στελέχη της, η Εθνική Τράπεζα γεγονός που τις επιτρέπει να πιάσει τους στόχους του 2017 παρά την αναστροφή της θετικής τάσης που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017. Τα NPEs μειώθηκαν κατά 2,8 δισ. ευρώ σε όλο το 2016. 

 Το πρώτο τρίμηνο του 2017 παρατηρήθηκε το εξής φαινόμενο: μειώθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), αυξήθηκαν όμως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs). Για τις καταθέσεις τα στελέχη της ΕΤΕ υπογράμμισαν ότι υπήρξε εκροή, την οποία απέδωσαν κυρίως στην πληρωμή φόρων και υποχρεώσεων από τους πολίτες. Ωστόσο, «υπάρχει αβεβαιότητα και από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», ανέφεραν.

Θα μηδενίσουμε τον ELA

Σε ό,τι αφορά την έκθεση της τράπεζας στον Έκτακτος Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος είπαν ότι είναι η μικρότερη μόλις 5,8 δις ευρώ στον τραπεζικό κλάδο. «Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε την έκθεση αυτή όσο το δυνατόν συντομότερα», πρόσθεσαν.

Πωλήσεις δανείων

«Η Εθνική θα τηρήσει το πλάνο μείωσης των κόκκινων δανείων που προβλέπει ότι οι πωλήσεις και οι ρευστοποιήσεις θα γίνουν στο τέλος της τριετίας», τόνισαν και πρόσθεσαν: «Η αρνητική τάση του πρώτου τριμήνου δεν φέρνει νωρίτερα τις αποφάσεις για την πώληση κόκκινων δανείων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v