Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΔΑΠ: Επενδύσεις ενός δισ. στην επόμενη πενταετία

Γιατί η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ εκτιμά ότι η υλοποίηση υψηλών επενδύσεων δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη μερισματική πολιτική των επόμενων ετών. Τι λέει η Alpha Finance για το business plan της εισηγμένης.

ΕΥΔΑΠ: Επενδύσεις ενός δισ. στην επόμενη πενταετία

Μια πρόγευση του πενταετούς της επενδυτικού προγράμματος έδωσε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ στους χρηματιστηριακούς αναλυτές την Παρασκευή, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2016.

Σύμφωνα λοιπόν με το report της Alpha Finance, στο πενταετές business plan που έχει εκπονήσει η εισηγμένη (λεπτομέρειές του αναμένονται μέσα στο επόμενο δίμηνο), το επενδυτικό πλάνο έχει προϋπολογιστεί στα 967 εκατ. ευρώ, ποσό όμως το οποίο αναμένεται να περιοριστεί γύρω στα 620 εκατ. μετά τις εκπτώσεις που θα προσφερθούν κατά τη διαδικασία των προσφορών-πλειστηριασμών.

Οι επενδύσεις θα αφορούν κατά κύριο λόγο έργα κανονιστικής και περιβαλλοντικής συμμόρφωσης (ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής) και εκτίμηση του management της εισηγμένης είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Επίσης, ένα άλλο τμήμα των επενδύσεων θα κατευθυνθεί στο μέτωπο της αντιμετώπισης της σπατάλης του νερού.

Σημαντικό στοιχείο για τους επενδυτές είναι η θέση της ΕΥΔΑΠ ότι η υπάρχουσα ρευστότητά της και οι ετήσιες ταμειακές της ροές θα συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση των επενδύσεων και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη μερισματική πολιτική της εταιρείας (για τη χρήση του 2016, πέρα από το 0,38 ευρώ που έχει ήδη διανεμηθεί, προτάθηκε ένα επιπλέον μέρισμα 0,11 ευρώ ανά μετοχή).

Στο τέλος του επενδυτικού προγράμματος το 2021, το business plan προβλέπει με συντηρητικά κριτήρια (και χωρίς αλλαγή τιμολογίων) κύκλο εργασιών στα 345 εκατ. (+6% από τον περυσινό, βασισμένο στην προσθήκη δικτύων που διαχειρίζονται σήμερα από δήμους) και μικτά κέρδη στα 153 εκατ. ευρώ (+7% σε σχέση με το 2016).

Πάντως, μέσα στο 2017 αναμένεται υπουργική απόφαση που να καθορίζει τον τρόπο τιμολόγησης του νερού (συνυπολογίζοντας παράγοντες κόστους και περιθωρίων για την ΕΥΔAΠ), πράγμα που θα επηρεάσει ενδεχομένως τα αποτελέσματα της εισηγμένης κατά την πενταετία 2018-2022.

Επίσης, το υπάρχον πλαίσιο, όπου το ελληνικό δημόσιο προσφέρει δωρεάν το αδιύλιστο νερό στην ΕΥΔAΠ σε αντάλλαγμα με την υποχρέωση της ΕΥΔAΠ να αναλάβει συγκεκριμένες επενδύσεις, θα συνεχιστεί έως και το 2019, έτος κατά το οποίο το αποκλειστικό δικαίωμα της ΕΥΔΑΠ για παροχή νερού στην Αττική θα λήξει.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v