Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαστικά Θράκης-Ελαστρον: Αποδίδει το κοινό αγροτικό project

Οι υπό συγχώνευση θυγατρικές των δύο εισηγμένων ομίλων βελτιώνουν τις λειτουργικές τους επιδόσεις και προτίθενται να αυξήσουν περαιτέρω τις καλλιεργητικές εκτάσεις ντομάτας με τη μέθοδο της υδροπονίας.

Πλαστικά Θράκης-Ελαστρον: Αποδίδει το κοινό αγροτικό project

Αξιοσημείωτα μεγέθη αρχίζει το σημειώνει το αγροτικό εγχείρημα των εισηγμένων εταιρειών Πλαστικά Θράκης και Έλαστρον, οι οποίες αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν (νομός Ξάνθης) στην παραγωγή ντομάτας με την εφαρμογή της μεθόδου υδροπονικής καλλιέργειας και την αξιοποίηση και χρήση γεωθερμικής ενέργειας.

Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα κοινό project, με τις δύο εταιρείες να συνεργάζονται σε πολλά μέτωπα (π.χ. διάθεση προϊόντων), αλλά να δραστηριοποιούνται μέσα από δύο ξεχωριστές θυγατρικές (Θερμοκήπια Θράκης και Έλαστρον Αγροτική, αντίστοιχα).

Πρόσφατα πάντως, οι δύο εισηγμένοι όμιλοι αποφάσισαν να συγχωνεύσουν τις σχετικές τους δραστηριότητες (εκμετάλλευση συνεργειών και οικονομιών κλίμακας) με τη Θερμοκήπια Θράκης να απορροφά την Έλαστρον Αγροτική.

Πάντως, μέσα στο 2016 και οι δύο αυτές θυγατρικές βελτίωσαν δραστικά τις λειτουργικές τους επιδόσεις, αυξάνοντας παράλληλα και την καλλιεργητική τους έκταση.

Έτσι, η Θερμοκήπια Θράκης ανέβασε τον κύκλο εργασιών της από το 1,035 στο 1,62 εκατ. ευρώ, το EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) από τα 206 στα 244 χιλ. ευρώ, ενώ το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα -71 χιλ. ευρώ, λόγω των αυξημένων αποσβέσεων (205 χιλ.).

Ανάλογα βελτιωμένες επιδόσεις αναμένεται να δημοσιοποιήσει και η Έλαστρον Αγροτική, η οποία αναφερόμενη στο συγκεκριμένο θέμα κατά τη διάρκεια της περυσινής τακτικής γενικής συνέλευσης είχε επισημάνει:

«Στον αγροτικό τομέα του ομίλου, εντός της τρέχουσας χρήσης τέθηκαν σε λειτουργία 20 επιπλέον στρέμματα θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Ξάνθης, διπλασιάζοντας την παραγωγική δυναμικότητα. Η συνολική επιφάνεια της εγκεκριμένης από αναπτυξιακό νόμο επένδυσης ανέρχεται σήμερα σε 40 στρέμματα, ενώ σε πλήρη κάλυψη αναμένεται να ανέλθει σε 85 στρέμματα εγκαταστάσεων παραγωγής οπωροκηπευτικών με τη μέθοδο της υδροπονίας και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η πρόσφατη επένδυση της Έλαστρον Αγροτικής ανήλθε σε 2,1 εκατ. ευρώ και υπήχθη στις διατάξεις του επενδυτικού Νόμου 3908/2011 (επιδότηση 40%). Το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται σε ευρώ 0,8 χιλ. και έχει ήδη εισπραχθεί.

Ταυτόχρονα, η ίδια εταιρία έχει ξεκινήσει την υλοποίηση νέου επιχειρηματικού σχεδίου για την επέκταση της υπάρχουσας μονάδας υδροπονικής καλλιέργειας συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ. Και αυτό το σχέδιο έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 3908/2011, όπου επιδοτείται επίσης με 40% επί του συνολικού κόστους της επένδυσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v