D-Day για Πήγασο και Τηλέτυπο

D-Day για Πήγασο και Τηλέτυπο

Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για την τύχη των Πήγασος και Τηλέτυπος καθώς λήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, η προθεσμία που είχε ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης για να καταθέσει πρόταση εισόδου του, ως στρατηγικού επενδυτή, στο μετοχικό κεφάλαιο της Πήγασος.

Οι συζητήσεις μεταξύ Μπόμπολα, Σαββίδη και πιστωτριών τραπεζών της Πήγασος έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες, με αντικείμενο την είσοδο του ομογενή επιχειρηματία στο μετοχικό κεφάλαιο της εκδοτικής επιχείρησης, αλλά και την επίτευξη κοινής στάσης στην επόμενη ημέρα της Τηλέτυπος.

Πρόκειται για ένα σύνθετο και αλληλεξαρτώμενο project καθώς προτεραιότητα του ομογενή επιχειρηματία φέρεται να είναι η απόκτηση του ελέγχου της Τηλέτυπος (Mega), με κεφάλαια που δεν θα ξεπερνούν όσα «μπίνταρε» για την απόκτηση νέας άδειας στον ακυρωθέντα διαγωνισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόκτηση, όμως, κρίσιμου ποσοστού στην Τηλέτυπος μπορεί να επιτευχθεί για τον Ιβάν Σαββίδη, με σειρά από τρόπους. Είτε μέσω αύξησης κεφαλαίου στην Τηλέτυπος, στην οποία θα εισέλθει εξαγοράζοντας τα δικαιώματα της Πήγασος, είτε μέσω της μετοχικής σύμπραξης με την οικογένεια Μπόμπολα στην Πήγασος και εν συνεχεία διεκδίκησης του ποσοστού της ΔΟΛ στην Τηλέτυπος, είτε, τέλος, μέσω συμφωνίας εξυγίανσης της Τηλέτυπος με τα άρθρα 106 β-θ του πτωχευτικού κώδικα.

Κοινός παρονομαστής σε όλα τα σενάρια είναι η συναίνεση των πιστωτριών τραπεζών σε γενναίο κούρεμα απαιτήσεων.

Με δεδομένο ότι βασικό περιουσιακό στοιχείο τόσο της Πήγασος όσο και του ΔΟΛ αποτελεί η συμμετοχή τους στην Τηλέτυπος και οι πιστώτριες τράπεζές τους επιδιώκουν να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις δανειακές τους απαιτήσεις, γίνεται αντιληπτό το πόσο σύνθετο και δύσκολο είναι το project.

Ενδεικτικό της ολιστικής προσέγγισης, που έχουν οι τράπεζες στο τρίγωνο ΔΟΛ - Πήγασος - Τηλέτυπος είναι ότι έχουν αναθέσει στην ίδια εταιρεία να συντάξει σχέδια αναδιάρθρωσης. Από τις μελέτες που έχουν αρχίσει να παραδίνονται θα προκύψει το ύψος της αναδιάρθρωσης δανεισμού και κεφαλαιακής δομής που απαιτείται για να καταστούν βιώσιμες Τηλέτυπος και Πήγασος και να διασωθεί η βασική δραστηριότητα του ΔΟΛ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v