Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκή Πίστη: Στο +8% η παραγωγή του α’ τριμήνου

Οφέλη από τη δρομολογούμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένει η Ευρωπαϊκή Πίστη, καθώς θα καταστεί η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στην αγορά. Οι ανοδικοί φετινοί στόχοι, η επίδραση της EBRD και το «κόκκινο» στις εξαγορές.

Ευρωπαϊκή Πίστη: Στο +8% η παραγωγή του α’ τριμήνου

Με αύξηση παραγωγής κατά 8,1% έκλεισε το πρώτο φετινό τρίμηνο για την Ευρωπαϊκή Πίστη, με την εισηγμένη εταιρεία να βρίσκεται πάνω από τον φετινό της στόχο, που προβλέπει άνοδο εσόδων κατά 3,8%.

Γενικότερα, οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Πίστης είναι φιλόδοξοι για το μέλλον, με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας Νίκο Χαλκιόπουλο να δηλώνει: «Περιμένουμε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης προκειμένου να βελτιωθούν κατά πολύ τα πράγματα στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά. Οι πολίτες έχουν πλέον κατανοήσει την αναγκαιότητα για σύναψη συμβολαίων σύνταξης, υγείας και άλλων κατηγοριών και προσδοκούμε ότι ολοένα και περισσότεροι θα σπεύδουν σταδιακά να ασφαλιστούν.

Ειδικότερα τώρα, εμείς στην Ευρωπαϊκή Πίστη έχουμε θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους για την επόμενη πενταετία και αυτό θα γίνει μέσα από τη δουλειά που θα κάνουμε, τα προϊόντα που θα λανσάρουμε και τις υπηρεσίες που θα προσφέρουμε».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης Χρήστος  εωργακόπουλος απορρίπτει το σενάριο της αύξησης των εργασιών μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις: «Δεν προτιθέμεθα να αναπτυχθούμε μέσα από εξαγορές ή απορροφήσεις άλλων εταιρειών, λόγω της διαφορετικής κουλτούρας που υπάρχει. Εμείς είμαστε μια πραγματικά δημόσια εταιρεία. Αντίθετα, είμαστε ανοιχτοί στην πρόσκτηση χαρτοφυλακίων ή και στην απορρόφηση ασφαλιστικών δικτύων, όπως κατά κόρο κάνουμε εδώ και χρόνια. Είμαστε η δεύτερη σε αριθμό αυτοκινήτων ασφαλιστική εταιρεία, η τέταρτη στις γενικές ασφαλίσεις και η έκτη στη γενική κατάταξη, δουλεύουμε εντατικά για να πάμε πολύ καλύτερα».

«Βλέπει» την πρώτη θέση

Το Euro2day.gr ρώτησε τον κ. Γεωργακόπουλο αν η Ευρωπαϊκή Πίστη εκμεταλλεύθηκε τη συμμετοχή της EBRD στο μετοχικό της κεφάλαιο και το αν θα ωφεληθεί σε περίπτωση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς θα καταστεί η μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία.

«Αναμφίβολα ωφεληθήκαμε από το γεγονός ότι η EBRD εισήλθε στο μετοχικό μας κεφάλαιο, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ. Το μεγάλο κέρδος προήλθε από την ενίσχυση της αξιοπιστίας μας στα μάτια των πελατών, των ασφαλιστικών δικτύων και των μετόχων.

Αν πράγματι τώρα, ολοκληρωθεί η πώληση της Εθνικής, τότε η Ευρωπαϊκή Πίστη θα καταστεί η μεγαλύτερη σε μέγεθος ελληνική ασφαλιστική εταιρεία. Ένα τέτοιο σενάριο ασφαλώς και θα μας ωφελήσει. Είμαστε μια αμιγώς ελληνική εταιρεία, όπου τα κέντρα λήψεως αποφάσεων βρίσκονται μέσα στη χώρα και πιστεύω ότι πολλοί Έλληνες θα σπεύσουν να στηρίξουν μια εταιρεία από την πατρίδα τους, η οποία φυσικά θα είναι παράλληλα και ανταγωνιστική» σημείωσε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Οι φετινοί στόχοι

Το 2016 έκλεισε για την εισηγμένη εταιρεία με αύξηση παραγωγής κατά 3% (στα 172,2 εκατ. ευρώ), με άνοδο ενοποιημένων προ φόρων κερδών κατά 28,6% (στα 21,037 εκατ.), με ενοποιημένα ίδια κεφάλαια 95,3 εκατ. (από 79,8 εκατ.), με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και με ταμειακά διαθέσιμα 26 εκατ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη θα επιδιώξει και φέτος νέα βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων, καθώς πέρα από το +3,8% στην παραγωγή, στοχεύει σε μείωση των γενικών εξόδων επί της παραγωγής κατά 0,5%, σε υποχώρηση του κόστους πρόσκτησης κατά 0,5%, σε μείωση του συντελεστή ακυρώσεων κατά 0,5% και σε διατήρηση της κερδοφορίας στα πολύ υψηλά επίπεδα του 2016 (21 εκατ. σε προ φόρων επίπεδα, έναντι 16,4 εκατ. το 2015).

«Στη διαμόρφωση τόσο υψηλού κέρδους το 2016 συνέβαλαν και τα αποτελέσματα των επενδύσεων. Για φέτος δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση να επαναληφθεί μια τέτοια επίδοση, αλλά θα προσπαθήσουμε γι' αυτό» υποστήριξε ο γενικός διευθυντής οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών Στέφανος Βερζοβίτης.

«Ναι» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

«Είμαστε από την ίδρυσή μας μια πολυμετοχική εταιρεία και θέλουμε να δίνουμε τη δυνατότητα στους μετόχους μας να ρευστοποιούν την επένδυσή τους, στον βαθμό που επιθυμούν» υποστηρίζει ο κ. Γεωργακόπουλος, συμπληρώνοντας πως «όχι μόνο δεν έχουμε πάρει απόφαση να αποχωρήσουμε από το ΧΑ, αλλά σκεφτόμαστε να παραμείνουμε ακόμη και αν φύγουν όλοι οι άλλοι».

Χθες, ανακοινώθηκε η πρόθεση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Πίστης να προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ, έναντι 0,06 ευρώ που μοίρασε πέρυσι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v