Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Dr Stephan Goetz και οι... άλλοι Γερμανοί του ΟΛΘ

Ο γνωστός επενδυτικός σύμβουλος Stephan Goetz και οι άλλοι Γερμανοί που ελέγχουν την επενδυτική εταιρεία DIEP. Η συμβουλευτική goetzpartners που είχε «φάει πόρτα» από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Dr Stephan Goetz και οι... άλλοι Γερμανοί του ΟΛΘ

Σε έναν κυκεώνα δικηγόρων/συμβούλων επιχειρήσεων και άλλων γερμανικών επενδυτικών εταιρειών χάνεται όποιος προσπαθήσει να αναζητήσει τους ιδιοκτήτες της Deutsche Invest Equity Partners (DIEP), η οποία ελέγχει το 47% της κοινοπραξίας που επικράτησε στον διαγωνισμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για την πώληση του OΛΘ. Κατ’ αρχάς επειδή δεν γνωρίζουμε, προς το παρόν, ποιο fund της DIEP συμμετέχει στην κοινοπραξία που κέρδισε τον διαγωνισμό για το 67% του ΟΛΘ, δεν ξέρουμε και με λεπτομέρεια τους μετόχους. Γνωρίζουμε, όμως, πως η DIEP είναι 100% θυγατρική της γερμανικής εταιρείας TransConnect Unternehmensberatungs- und Beteiligungs AG (TCAG) που εδρεύει στο Μόναχο.

Ηγετικό ρόλο στο συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα υπό την TCAG φαίνεται πως διαδραματίζει ο Γερμανός δικηγόρος Stephan Goetz (φωτό), ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της συμβουλευτικής εταιρείας goetzpartners, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δέκα μεγαλύτερες του κλάδου στη Γερμανία, με προσωπικό που πλησιάζει τα 300 στελέχη σε 11 χώρες του κόσμου (δύο εκ των γραφείων βρίσκονται στην Κίνα).

Πρόκειται για εταιρεία συμβούλων που φερόταν να είχε υπογράψει συμφωνία για παροχή συμβουλών στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, φημολογία που είχε διαψεύσει κατηγορηματικά η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.

Στη δήλωση της κας Γεροβασίλη αναφερόταν πως «ουδέποτε η ελληνική κυβέρνηση προσέλαβε ως σύμβουλο ή είχε οποιαδήποτε έμμισθη συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία συμβούλων Goetzpartners. Η εν λόγω εταιρεία πράγματι «χτύπησε» την πόρτα του Μαξίμου ζητώντας συνεργασία έναντι υποσχέσεων για βοήθεια στις διαπραγματεύσεις, όπως άλλωστε είχε κάνει πολλές φορές και στο παρελθόν, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ . Εντούτοις τόσο οι προτάσεις της όσο και η «αξιοπιστία» των υποτιθέμενων επαφών της αξιολογήθηκαν και κρίθηκαν ανεπαρκείς».

Η πρόταση της κοινοπραξίας, υπό το σχήμα που φέρεται να διαχειρίζεται η ίδια συμβουλευτική/επενδυτική εταιρεία για τον ΟΛΘ κρίθηκε πάντως επαρκέστατη από το ΤΑΙΠΕΔ και τους συμβούλους του. Ο κ. Goetz και ο κ. Stefan Sanktjohanser, με τον οποίο ίδρυσαν από κοινού την goetzpartners το 1991, ελέγχουν από 22,9% του μετοχικού κεφαλαίου της TCAG, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Αντίστοιχο ποσοστό (22,9%) της TCAG ελέγχει ο επίσης δικηγόρος Thomas Kuhmann, ο οποίος είναι επικεφαλής της γερμανικής συμβουλευτικής εταιρείας Lehel Partners Corporate Finance GmbH & Co. KG (LPCF), η οποία έχει επίσης ως έδρα το Μόναχο.

Οι τρεις συγκεκριμένοι Γερμανοί σύμβουλοι επιχειρήσεων εμφανίζονται ως κάτοχοι του 68,7% του μετοχικού κεφαλαίου της TCAG (η οποία με τη σειρά της ελέγχει την DIEP). Το υπόλοιπο ποσοστό της TCAG μοιράζεται ανάμεσα σε τρεις άλλες επενδυτικές εταιρείες και συγκεκριμένα στις Junius Grundstücksgesellschaft m.b.H. (κατέχει το 17,6%), TransConnect Unternehmensberatungs und Beteiligungs AG (δηλαδή η TCAG κατέχει το 7,6% των μετοχών της) και Mountain Beteiligungsgesellschaft m.b.H. (6,1%). Η Junius Grundstücksgesellschaft m.b.H. ελέγχεται από έναν και μοναδικό μέτοχο, όπως και η Mountain Beteiligungsgesellschaft m.b.H. 

H μητρική εταιρεία της DIEP, η TCAG όπως προαναφέρθηκε, συμμετέχει και σε σειρά άλλων επιχειρήσεων ή funds. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το d.i.i. Deutsche Invest Immobilien 6. GmbH & Co. geschlossene Investment-KG, που είναι επενδυτικό όχημα στομ χώρο των ακινήτων με έδρα το Βισμπάντεν, η Deutsche Familien Treuhand GmbH, η goetzpartners Interim Managers GmbH και η goetzpartners Management Consultants GmbH

Η κοινοπραξία για τον ΟΛΘ είναι στην ουσία ένα σχήμα όπου τον ισχυρότερο ρόλο διαδραματίζει, προς το παρόν, η goetzpartners του κ. Stephan Goetz. Ο Dr Goetz, πολύ γνωστός στην επενδυτική κοινότητα της Γερμανίας, έχει συμμετάσχει σε πλήθος συμφωνιών στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, των τηλεπικοινωνιών και των media, σε αρκετές χώρες του κόσμου, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως συνέταιρος στη δικηγορική εταιρεία Stock, Strohm, Reinelt & Rahn του Μονάχου και το 1990 ίδρυσε τη συμβουλευτική εταιρεία CEA Europe (το σχήμα με βάση το οποίο δημιουργήθηκε στη συνέχεια η goetzpartners). Η CEA Europe ήταν ο Ευρωπαίος εταίρος του αμερικανικού ομίλου Communications Equity Associates. Σήμερα ο κ. Goetz συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια πλήθους εταιρειών στη Γερμανία, ενώ διατηρεί ισχυρές σχέσεις και με τον ρωσικό παράγοντα.

Μέχρι, πάντως, να μάθουμε ποιο από τα funds που διαχειρίζεται η DIEP θα συμμετάσχει στην κοινοπραξία που εξαγοράζει τον ΟΛΘ, δεν θα γνωρίζουμε και το ακριβές σχήμα των μετόχων στους οποίους περνάει ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v