Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody’s: Πιστωτικά θετικό το ντιλ Attica Bank-Aldridge

Η ποιότητα ενεργητικού παραμένει βασικό εμπόδιο για να γυρίσει η Attica Bank σε διατηρήσιμη κερδοφορία, σημειώνει ο οίκος. Τα οφέλη της συμφωνίας και η πρόκληση των κόκκινων δανείων.

Moody’s: Πιστωτικά θετικό το ντιλ Attica Bank-Aldridge

«Πιστωτικά θετικό» χαρακτηρίζει το ντιλ με το οποίο η Attica Bank θα καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες η Moody’s.

Ο οίκος περιγράφει τη συμφωνία με την Aldridge και σημειώνει ότι με τη συμφωνία αυξάνεται ο pro forma δείκτης κεφαλαίου της τράπεζας CET1 στο 17% (Δεκέμβριος 2016). Ωστόσο σημειώνει ότι περίπου το 75% των κεφαλαίων της έχουν τη μορφή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, που είναι επιλέξιμες για τη μετατροπή σε πιστώσεις αναβαλλόμενης φορολογίας. Κατά τη Moody’s, η ποιότητα αυτών των κεφαλαίων και η ικανότητα να απορροφήσει ζημίες από δάνεια είναι «αδύναμη» εξαιτίας της αντίστοιχης αδυναμίας του αξιόχρεου της Ελλάδας. Όπως επισημαίνει, αυτό αποτελεί μια πιστωτική πρόκληση για όλο τον τραπεζικό τομέα της χώρας.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, η Attica Bank αναμένεται να ενισχύσει τις προσπάθειες που καταβάλλει να μειώσει το μεγάλο στοκ προβληματικών δανείων, μέσω του αποτελεσματικού μάνατζμεντ από ένα αξιόπιστο και έμπειρο ίδρυμα.

Η τράπεζα έχει το μεγαλύτερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων μεταξύ του κλάδου, όπως αυτό ορίζεται από την EBA, στο 60,8% τον Δεκέμβριο του 2016. Η ποιότητα ενεργητικού παραμένει βασικό εμπόδιο για να γυρίσει η Attica Βank σε διατηρήσιμη κερδοφορία μετά τις ζημίες 50 εκατ. ευρώ του 2016 και των 347 εκατ. ευρώ το 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v