ΕΤΕ: Ολοκληρώθηκε η πώληση των θυγατρικών στη Βουλγαρία

Το τίμημα για την πώληση UBB και Interlease στην KBC Βank ανήλθε σε 610 εκατ. Πώς η συνολική ρευστότητα του ομίλου ενισχύεται κατά 900 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή ενισχύει την Εθνική, δηλώνει ο Λ. Φραγκιαδάκης.

ΕΤΕ: Ολοκληρώθηκε η πώληση των θυγατρικών στη Βουλγαρία

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης του 99.91% της θυγατρικής της τράπεζας στη Βουλγαρία, United Bulgarian Bank A.D. («UBB»), και του 100% της θυγατρικής της εταιρείας Interlease E.A.D., στην KBC Bank NV («KBC»), έναντι του τιμήματος των €610 εκατομμυρίων, μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τις εποπτικές αρχές και τις αρχές ανταγωνισμού.

Το τίμημα εξαγοράς, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΤΕ, αντιστοιχεί σε πολλαπλασιαστή Συναλλαγής 1.1x P/BV [βάσει του Book Value της 30.09.2016 (locked box accounts), pro forma για τη διανομή συνολικού μερίσματος της UBB ύψους €183 εκατ.].

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της Συναλλαγής, ο pro forma δείκτης ιδίων κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (CET1) της ΕΤΕ για το 1ο τρίμηνο του 2017 αυξάνεται κατά 100 μονάδες βάσης περίπου.

Η συνολική ρευστότητα του Ομίλου ενισχύεται κατά €900 εκατ. περίπου, λαμβάνοντας υπόψη την αποπληρωμή του ενδοομιλικού δανεισμού και τη διανομή μερισμάτων από τη UBB προς την ΕΤΕ μετά τις 30.9.2016.

Η πώληση της UBB υπογραμμίζει την αδιαμφισβήτητη δέσμευση της Διοίκησης της ΕΤΕ για την επιτυχή εφαρμογή του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας και τη μακροχρόνια στρατηγική της να ενεργεί ως αρωγός στον μετασχηματισμό της Ελληνικής Οικονομίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας.

Ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, δήλωσε: «Έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στη Βουλγαρία, η ΕΤΕ αποεπενδύει από τη UBB και την Interlease, ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές. H συναλλαγή αυτή ενισχύει περαιτέρω την ΕΤΕ από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας, επιτρέποντάς της να κατευθύνει τους πόρους της προς την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Χαίρομαι που ο νέος ιδιοκτήτης της UBB, η KBC, ένας ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος, θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να ενισχύει την τράπεζα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να κατακτήσει ισχυρή θέση στη βουλγαρική αγορά». 

Η Credit Suisse International ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ. Η Freshfields Bruckhaus Deringer ενήργησε ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η Boyanov & Co ως τοπικός νομικός σύμβουλος της ΕΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v