Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτίναξη εξαγωγών για την Ελαστρον

Η διοίκηση της εισηγμένης αναφέρεται στην έντονη διείσδυση των νέων προϊόντων της στις αγορές του εξωτερικού και στην επικείμενη διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας στα προϊόντα ξηράς δόμησης. Ανοδική η κερδοφορία του α’ εξαμήνου.

Εκτίναξη εξαγωγών για την Ελαστρον

Παρά το γεγονός ότι κατά το πρώτο μισό του 2017 η ζήτηση της εγχώριας αγοράς παρουσιάζει πτώση της τάξεως του 20% (ολοκληρώθηκαν οι μεγάλοι αυτοχρηματοδοτούμενοι οδικοί άξονες), η εκτίναξη των εξαγωγών οδήγησε τον κύκλο εργασιών της ΕΛΑΣΤΡΟΝ στο +25% κατά το πρώτο πεντάμηνο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εισηγμένης Αθανάσιος Καλπίνης στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Σύμφωνα με τον Καλπίνη, η εικόνα αυτή δεν θα διαφοροποιηθεί στα αποτελέσματα του εξαμήνου, όπου ο κύκλος εργασιών αναμένεται να υπερβεί τα 40 εκατ. ευρώ, το περιθώριο EBITDA να διαμορφωθεί γύρω στο 9%-10% και τα προ φόρων κέρδη να είναι υψηλότερα των αντίστοιχων περυσινών. Μάλιστα, φέτος το ποσοστό των εξαγωγών αποτελεί το 30% των συνολικών πωλήσεων, έναντι περυσινής επίδοσης γύρω στο 18%.

Ωστόσο, είναι αρκετά πιθανόν, η κερδοφορία του δευτέρου εξαμήνου να αποκλιμακωθεί, με μια πρώτη εκτίμηση της διοίκησης να αναφέρεται σε μια συνολική φετινή κερδοφορία περίπου ανάλογη με εκείνη του 2016.

«Εκτιμούμε ότι η εγχώρια ζήτηση κατά το δεύτερο εξάμηνο θα σημειώσει άνοδο σε σχέση με αυτή του πρώτου μισού του 2017, ωστόσο η πτωτική τάση που διαμορφώνεται στις διεθνείς τιμές του χάλυβα πολύ πιθανόν να ψαλιδίσει τα περιθώρια κέρδους» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο κ. Καλπίνης στάθηκε στην ικανότητα της ΕΛΑΣΤΡΟΝ να παράγει εξειδικευμένα προϊόντα, υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας, που είναι ανταγωνιστικά και μπορούν να πουληθούν (και) στο εξωτερικό. Έτσι, προς αυτή την κατεύθυνση μέσα στο δεύτερο φετινό εξάμηνο θα λανσαριστούν νέα προϊόντα στους χώρους της ξηράς δόμησης και των γυψοσανίδων, για τα οποία υπάρχει ζήτηση κατά την κατασκευή και την ανακαίνιση τουριστικών καταλυμάτων.

Τέλος, απαντώντας ο Αθανάσιος Καλπίνης σε ερωτήματα μετόχων, απάντησε μεταξύ άλλων:

• Ικανοποιητική πορεία έχουν και οι άλλες δραστηριότητες της εισηγμένης, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αγροτική δραστηριότητα που θα συγχωνευθεί με την αντίστοιχη θυγατρική των Πλαστικών Θράκης.

• Η εταιρεία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει εταιρικό ομόλογο, καθώς δεν έχει ανάγκη κεφαλαίων για να προχωρήσει σε επενδύσεις και ήδη τα τραπεζικά επιτόκια με τα οποία επιβαρύνεται είναι χαμηλά.

• Οι πωλήσεις στο εξωτερικό γίνονται με πολύ καλύτερους όρους πληρωμών σε σύγκριση με τις εγχώριες πωλήσεις, ενώ για την προστασία της εταιρείας οι πιστώσεις της ασφαλίζονται. Επίσης, η μέση περίοδος πίστωσης προς τους πελάτες είναι σαφώς χαμηλότερη από αυτή της εγχώριας αγοράς.

• Παρά το κερδοφόρο αποτέλεσμα του 2016, η εισηγμένη δεν θα προχωρήσει φέτος σε χρηματική διανομή προς τους μετόχους, λόγω της αστάθειας που επικρατεί στην ελληνική οικονομία. Πάντως, το συγκεκριμένο θέμα θα εξεταστεί για το 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v