Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΔΜΗΕ: Επεσαν οι υπογραφές για σύμβαση μετόχων και deal με State Grid

Στη δεύτερη πλουσιότερη εταιρία του κόσμου πέρασε το 24% του Διαχειριστή. Το ηλεκτρικό δίκτυο της Ελλάδας είναι σε κομβικό σημείο για τη διασύνδεση της Ευρώπης με την Ασία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της State Grid. Ο Μ. Μανουσακης πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ.

ΑΔΜΗΕ: Επεσαν οι υπογραφές για σύμβαση μετόχων και deal με State Grid

Νέα σελίδα στις ελληνοκινεζικές οικονομικές σχέσεις ανοίγει με την απόκτηση του 24% του ΑΔΜΗΕ από τη μεγαλύτερη εταιρία κοινής ωφέλειας στον κόσμο και τη δεύτερη πλουσιότερη επιχείρηση παγκοσμίως, την State Grid Corporation of China.

Στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη υπογράφηκε η σύμβαση για την πώληση του 24% του Διαχειριστή από τη ΔΕΗ στην κινεζική State Grid αλλά και μεταξύ των μετόχων του Διαχειριστή, δηλαδή των ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και των Κινέζων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στην ομιλία του εξέφρασε τη βεβαιότητα για την αρμονική συνεργασία μεταξύ του στρατηγικού επενδυτή αλλά και του δημοσίου. Υπογράμμισε επίσης ότι η SGCC είναι μια από τις ισχυρότερες εταιρίες στον κόσμο με τεχνογνωσία και κεφαλαία για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των δικτύων. Μίλησε επίσης για το δεκαετές πλάνο ανάπτυξης του Διαχειριστή δίνοντας έμφαση στα έργα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων καθώς και της διπλής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για τρεις προκλήσεις του ΑΔΜΗΕ που είναι η διασύνδεση της νησιωτικής χώρας, αλλά και ένα πιο αποκεντρωμένο μίγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με συμμετοχή των ΑΠΕ, του φυσικού αερίου, των υδροηλεκτρικών αλλά και του λιγνίτη σε συμβατά με τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις επίπεδα. Ως τρίτη πρόκληση ανέφερε τις διεθνείς ενεργειακές διασυνδεσεις.

Η Κίνα θα υποστηρίζει την Ελλάδα

Για νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας έκανε λόγο ο επιτετραμμένος της Κινεζικής Πρεσβείας Cao Wenqi τονίζοντας πως η συνεργασία ξεκίνησε με την Cosco και του λιμανιού του Πειραιά και συνεχίζεται στον τομέα της ενέργειας.

Ο πρόεδρος της State Grid Shu Yinbao επισήμανε ότι η εταιρία του είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο στο χώρο της κοινής ωφέλειας με λειτουργικά έξοδα 300 δισ. δολ. και τη δεύτερη ανάμεσα πλουσιότερη στον κόσμο ανάμεσα σε 500 εταιρίες στον κόσμο.

Σημείωσε ότι η State Grid έχει επενδύσει σε Ιταλία, Πορτογαλία, Αυστραλία και άλλου και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 56 δισ. δολ.

Τόνισε τη σημασία του ελληνικού ηλεκτρικού δικτύου καθώς αποτελεί κομβικό σημείο διασύνδεσης ανάμεσα σε Ευρώπη και Ασία.

Ο πρόεδρος της ΔΕH

Την ικανοποίηση του για την παρουσία της State Grid στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης αν και άφησε αιχμές για τις οικονομικές επιπτώσεις στην εταιρία:

"Δεν θα ασχοληθώ με τις οικονομικές συνέπειες έχουν γίνει αναλύσεις και θα γίνουν κι άλλες" είπε χαρακτηριστικά. Πάντως ο πρόεδρος της ΔEΗ τόνισε ότι η State Grid αποτελεί εγγύηση για την ανάπτυξη του ΑΔΜΗΕ.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ

Ο Μανούσος Μανουσάκης, νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ στην ομιλία του χαρακτήρισε ηγέτη τη State Grid στον τομέα της ενέργειας, ίσως τη μόνη εταιρία, όπως πρόσθεσε, που μπορεί να κάνει πράξη το όραμα της παγκόσμιας ενεργειακής διασύνδεσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v