Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βλέψεις» στις ΗΠΑ από την Q&R

Την ώρα που οι συμβάσεις του νέου ΕΣΠΑ δεν έχουν αρχίσει ακόμη να «τρέχουν», η εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής θα επιδιώξει να «πατήσει πόδι» στην τεράστια αγορά των ΗΠΑ, ελπίζοντας στην κατάκτηση ενός μικρού ποσοστού αυτής.

«Βλέψεις» στις ΗΠΑ από την Q&R

Τη δραστηριοποίησή της στην τεράστια αγορά των ΗΠΑ θα επιδιώξει η εταιρεία πληροφορικής Q&R, μέσα από την κατά 100% νέα θυγατρική της Q&R USA (αποκτήθηκε έναντι συμβολικού τιμήματος).

Η εισηγμένη μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση θα επιδιώξει να αναλάβει έργα -είτε υπεργολαβικά, είτε προσελκύοντας ιδιώτες πελάτες- σε τομείς που διαθέτει τεχνογνωσία και συγκριτικό πλεονέκτημα. Στα «συν» του συγκεκριμένου εγχειρήματος εντάσσεται και το γεγονός ότι τα πλείστα προγράμματα της Q&R βασίζονται στην τεχνολογία της Oracle.

Είναι προφανές ότι το διεκδικούμενο μερίδιο αγοράς είναι χαμηλό, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να ανεβάσει σημαντικά τα έσοδα της ελληνικής εταιρείας και να περιορίσει τις διακυμάνσεις στις οικονομικές επιδόσεις της, που οφείλονται κυρίως στην ασταθή ροή των ελληνικών δημόσιων έργων.

Λόγω του ότι τα έργα του νέου ΕΣΠΑ δεν έχουν ακόμη δημοπρατηθεί, η Q&R επικεντρώνεται κυρίως στην ολοκλήρωση εργασιών του προηγούμενου προγράμματος, με τη φετινή οικονομική πορεία της εισηγμένης να μη διαφέρει έντονα από την αντίστοιχη περυσινή (το 2016 ο κύκλος εργασιών είχε διαμορφωθεί στα 4,63 εκατ. και το τελικό αποτέλεσμα σε -404 χιλ. ευρώ).

Με δεδομένο ότι κατά την περίοδο 2016-2018 δεν αναμενόταν (ούτε και αναμένεται) μεγάλη ροή κύκλου εργασιών από το νέο ΕΣΠΑ, η εισηγμένη προχώρησε σε κινήσεις εξορθολογισμού του κόστους της, έτσι ώστε με δεδομένη την ικανοποιητική της ρευστότητα (στις 31/12/2016 τραπεζικός δανεισμός ύψους 2,65 εκατ. με το ταμείο να διαμορφώνεται στα 2,16 εκατ. ευρώ) να ελπίζει σε μελλοντική της ανάπτυξη, όταν τελικά «τρέξουν» τα νέα δημόσια έργα.

Παράγοντας αισιοδοξίας για την εταιρεία είναι ότι κατά το προηγούμενο ΕΣΠΑ υλοποίησε (είτε μόνη της, είτε μετέχοντας σε κοινοπρακτικά σχήματα) πολύ σημαντικά έργα όπως π.χ. το Σύστημα Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, το Σύστημα Δημόσιων Προμηθειών, το έργο επιλογής προσωπικού του ΑΣΕΠ (υπό ολοκλήρωση), καθώς και έργο του ΗΔΙΚΑ (Γενική Γραμματία Κοινωνικών Ασφαλίσεων).

Τα έργα αυτά θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, οπότε είναι πολύ πιθανόν είτε να επεκταθούν, είτε να προκηρυχθεί η επόμενη φάση τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι εταιρείες που μετείχαν στην πρώτη φάση της υλοποίησης των συμβάσεων αποκτούν πλεονέκτημα -σε θεωρητική βάση τουλάχιστον- στη διεκδίκηση των νέων εργασιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v