Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Q&R: Έργο στις ΗΠΑ, θυγατρική στην Κύπρο

Στρατηγική διεθνοποίησης των εργασιών της ακολουθεί η εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής, μέσα από τη φετινή ίδρυση θυγατρικών σε ΗΠΑ και Κύπρο. Τι προβλέπει για τα έργα του νέου ΕΣΠΑ.

Q&R: Έργο στις ΗΠΑ, θυγατρική στην Κύπρο

Την πρώτη σύμβαση έργου στις ΗΠΑ -αρχικού ύψους 400 περίπου χιλιάδων ευρώ- ανέλαβε η Q&R USA, θυγατρική της ελληνικής εισηγμένης, που άρχισε να δραστηριοποιείται στην αμερικανική αγορά μέσα στο 2017.

Πρόκειται για σύμβαση που ελήφθη από τοπική εμπορική εταιρεία, συμφερόντων μελών του ΔΣ της Q&R και για το λόγο αυτό απαιτήθηκε η έγκριση της σύμβασης από την γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία δόθηκε χθες.

«Οι πρώτες ενδείξεις από την δραστηριοποίησή μας στην αγορά των ΗΠΑ είναι θετικές» δηλώνουν στελέχη της εισηγμένης, συμπληρώνοντας πως «θα διεκδικηθούν και άλλα projects μέσα στο επόμενο εξάμηνο, των οποίων η ανάπτυξη (development) θα γίνεται στην Ελλάδα. Λόγω της κρίσης και της μείωσης των αποδοχών, η εταιρεία είναι πλέον ανταγωνιστική τουλάχιστον σε ότι αφορά το κόστος των προγραμμάτων».

Όπως είχε σημειώσει το Euro2day.gr τον περασμένο Ιούλιο, η εισηγμένη μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση θα επιδιώξει να αναλάβει έργα -είτε υπεργολαβικά, είτε προσελκύοντας ιδιώτες πελάτες- σε τομείς που διαθέτει τεχνογνωσία και συγκριτικό πλεονέκτημα. Στα «συν» του συγκεκριμένου εγχειρήματος εντάσσεται και το γεγονός ότι τα πλείστα προγράμματα της Q&R βασίζονται στην τεχνολογία της Oracle.

Είναι προφανές ότι το διεκδικούμενο μερίδιο αγοράς είναι χαμηλό, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να ανεβάσει σημαντικά τα έσοδα της ελληνικής εταιρείας και να περιορίσει τις διακυμάνσεις στις οικονομικές επιδόσεις της, που οφείλονται κυρίως στην ασταθή ροή των ελληνικών δημόσιων έργων.

Πέρα όμως από την αγορά των ΗΠΑ, η Q&R ίδρυσε και τη θυγατρική στην Κύπρο, Q&R Cyprus. Ήδη έχει δημιουργηθεί ένας κύκλος επαφών με αρχικό στόχο τη διεκδίκηση δημοσίων συμβάσεων μέσω κοινοπραξιών.

«Μπορεί η αγορά της Κύπρου να είναι μικρή, αλλά σε βάθος χρόνο βλέπουμε την Κύπρο ως ορμητήριο για την επέκτασή μας και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής» υποστηρίζει η διοίκηση της Q&R.

O στόχος για διεθνοποίηση των εργασιών, είναι αποτέλεσμα της ασθενούς εγχώριας ζήτησης για έργα από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και της αστάθειας που παρουσιάζει η δρομολόγηση και ανάθεση δημόσιων συμβάσεων.

Σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr για το πότε προβλέπει να «τρέξουν» τα έργα του νέου ΕΣΠΑ, η διοίκηση της εισηγμένης απάντησε πως «ακούει» τις εκτιμήσεις εκείνων που θεωρούν ότι ο κύριος όγκος των έργων αναμένεται το 2019, ενώ για το 2018 εκτιμάται ότι θα δούμε τα έργα-γέφυρα που είχαν ξεμείνει από το προηγούμενο Κοινοτικό Πρόγραμμα. «Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν ορισμένα έργα της κατηγορίας αυτής που μας αφορούν» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η εκτίμηση της εταιρείας είναι ότι η φετινή οικονομική πορεία της εταιρείας δεν θα διαφέρει σημαντικά από την αντίστοιχη του 2016 (πέρυσι, ο κύκλος εργασιών είχε διαμορφωθεί στα 4,63 εκατ. και το τελικό αποτέλεσμα σε -404 χιλ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v