Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Αυτοί είναι οι νέοι στόχοι για τα «κόκκινα» δάνεια

Το «μαξιλάρι» με το οποίο αναμένεται να κλείσει η φετινή χρονιά και οι αναθεωρημένοι στόχοι ως το τέλος του 2019. Πως θα επιτευχθεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 2,8 δισ., το 2018. Η πώληση νέου χαρτοφυλακίου με δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.

Eurobank: Αυτοί είναι οι νέοι στόχοι για τα «κόκκινα» δάνεια

Τους αναθεωρημένους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, ως το τέλος του 2019, έδωσε στη δημοσιότητα η Eurobank, δίνοντας μια πρώτη γεύση για το πού θα κινούνται τα επικαιροποιημένα πλάνα και των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, η διοίκηση της τράπεζας αναφέρθηκε διεξοδικά στο αναθεωρημένο πλάνο διετίας (2018-19) για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs), το οποίο έχει λάβει την έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). 

Στις 30 Σεπτεμβρίου τα NPEs της Eurobank διαμορφώθηκαν στα 19,4 δισ. ευρώ από 20,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016. Χάρη στην πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, ύψους 1,5 δισ. ευρώ (σ.σ εξ αυτών μόνο τα 600 εκατ. ευρώ ήταν στον ισολογισμό της τράπεζας τα υπόλοιπα είχαν διαγραφεί λογιστικά), η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, στο τρέχον τέταρτο τρίμηνο τα NPEs θα μειωθούν κατά 600 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα αναμένει ότι θα επέλθει περαιτέρω μείωση κατά 400 εκατ. ευρώ, μέσω ρυθμίσεων, εκποιήσεων και λογιστικών διαγραφών με αποτέλεσμα στο τέλος της χρονιάς το απόθεμα των NPEs να διαμορφωθεί στα 18,4 δισ. ευρώ.

Αν η εκτίμησή της επιβεβαιωθεί, θα κλείσει τη φετινή χρονιά με τα NPEs να διαμορφώνονται στα 18,4 δισ. ευρώ, επίδοση καλύτερη κατά 400 εκατ. ευρώ, έναντι του αρχικού στόχου (18,8 δισ.). Η τράπεζα πέτυχε να διατηρήσει και να αυξήσει ελαφρώς το «μαξιλάρι», που κουβαλούσε από το τέλος του 2016, όταν είχε πετύχει καλύτερη επίδοση, έναντι του στόχου, κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ (20,5 δισ. έναντι στόχου 20,8 δισ.).

Η διοίκηση της Eurobank αποφάσισε να ενσωματώσει το παραπάνω «μαξιλάρι» στους νέους αναθεωρημένους στόχους, κίνηση που δείχνει, σύμφωνα με αναλυτές, την πίστη της ότι το πλάνο μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα υλοποιηθεί.


Έτσι, για την επόμενη χρονιά (2018) η Eurobank δεσμεύεται να μειώσει τα NPEs στα 15,6 δισ. ευρώ, ενώ ο αρχικός στόχος προέβλεπε 16,1 δισ. και στο τέλος του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα προβλέπεται να υποχωρήσουν στα 12,1 δισ. ( σ.σ ο αρχικός στόχος προέβλεπε 12,5 δισ.).

Η μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 2,8 δισ. ευρώ, το 2018, θα επιδιωχθεί κυρίως μέσω πωλήσεων και εκποιήσεων και δευτερευόντως από ρυθμίσεις και λογιστικές διαγραφές δανείων.

Η τράπεζα προανήγγειλε ότι θα βγάλει προς πώληση, μέσα στην επόμενη χρονιά, νέο χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, χωρίς εξασφαλίσεις, διευκρινίζοντας ότι θα αφορά σε καταναλωτικά δάνεια, κάρτες και πιθανώς να περιέχει και κάποια δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Το ύψος του προς πώληση χαρτοφυλακίου θα ξεπεράσει, σύμφωνα με αναλυτές, τα 600 εκατ. ευρώ καθώς η τράπεζα ανέφερε ότι θα είναι ίδιας ή μεγαλύτερης αξίας από την αντίστοιχη φετινή πώληση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v