Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επιδόσεις των ελληνικών ασφαλιστικών στην Κύπρο

Οι επιδόσεις των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών στην Κύπρο κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2017. Ποιοι είναι οι market leaders στην τοπική αγορά. Γιατί «τρέχει» η παραγωγή κατά την τελευταία τριετία.

Οι επιδόσεις των ελληνικών ασφαλιστικών στην Κύπρο

Σημαντική ανάκαμψη σημειώνει η κυπριακή ασφαλιστική αγορά κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Κυπριακών Ασφαλιστικών Εταιρειών (βλέπε παρατιθέμενους πίνακες).

Ειδικότερα, η παραγωγή του κλάδου ζωής (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλίστρων ατυχημάτων και υγείας από εταιρείες ζωής) διαμορφώθηκε φέτος στα 360,3 εκατ. ευρώ έναντι 328,9 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2016, συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Το μεγαλύτερο μερίδιο καταλαμβάνει πλέον η Universal Life (27,6%), μετά και τη συνεργασία που έχει συνάψει με τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, ενώ ακολουθούν με 21,22% η Eurolife (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου), με 18,6% η CNP Cyprialife (θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου) και με 8,81% η MetLife.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία των ελληνικών εταιρειών στην τοπική αγορά του κλάδου ζωής, η Prime Insurance (συμφερόντων Δημήτρη Κοντομηνά) ελέγχει το 5,60% (από 5,74% στο εννεάμηνο του 2016), η Altius Insurance (πρώην Alpha Ασφαλιστική) το 4,12% (από 3,86%), η Εθνική Ασφαλιστική το 1,68% (από 1,60%) και η Allianz το 0,11% (από 8,88%).

Στους γενικούς κλάδους (μικτά ασφάλιστρα συμπεριλαμβανομένων και των ατυχημάτων και υγείας εταιρειών του κλάδου ζωής), η συνολική παραγωγή του πρώτου εννεαμήνου αυξήθηκε κατά 6,4% σε σχέση με το 2016, όταν πέρυσι, σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2015, είχε ανεβεί κατά 2,40%. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την επίδραση που έχει επιφέρει στον κλάδο η βελτιωμένη πορεία της κυπριακής οικονομίας (στο +4% το φετινό ΑΕΠ).

Σε ό,τι αφορά τα μερίδια αγοράς, τις πρώτες θέσεις κατέχουν: α) Οι θυγατρικές εταιρείες της Τράπεζας Κύπρου (Γενικές Ασφάλειες Κύπρου 33,26 εκατ., Eurolife 13,94 εκατ. ευρώ), β) Οι θυγατρικές του πολυεθνικού Ομίλου CNP (CNP Ασφαλιστική 35,4 εκατ. και CNP Cyprialife 9,44 εκατ. ευρώ), γ) Η Universal Life με 31,12 εκατ. ευρώ και η Παγκυπριακή (θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας) με 22,08 εκατ. ευρώ.

Ως προς την παρουσία των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών ξεχωρίζουν η Εθνική Ασφαλιστική (παραγωγή 13,7 εκατ. ευρώ), η Altius (13,13 εκατ.), η Prime Insurance (11,06 εκατ.), η Allianz Hellas (11,05 εκατ. ευρώ), η Υδρόγειος Ασφαλιστική (9,165 εκατ. ευρώ) και η Interamerican Hellenic (0,315 εκατ. ευρώ).

Στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά συνεχίζονται οι συζητήσεις για το κατά πόσο οι μικρού μεγέθους εταιρείες μπορούν να εξακολουθήσουν να λειτουργούν στο νέο θεσμικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (π.χ. Solvency II, PRIIPS, IDD, Οδηγία για προστασία προσωπικών δεδομένων) και ειδικότερα στο κατά πόσο μπορούν να αντέξουν τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα που συνεπάγεται η απαιτούμενη προσαρμογή. Άρα, τα σενάρια περί συγκέντρωσης του κλάδου σε λιγότερους «παίκτες» (ειδικότερα στους γενικούς κλάδους) συνεχίζουν να κυκλοφορούν.

Επιπλέον ζήτημα που απασχολεί την τοπική αγορά είναι οι νέες διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούν οι διαμεσολαβητές σε ό,τι αφορά την είσπραξη και την καταβολή των ασφαλίστρων στις συνεργαζόμενες εταιρείες.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v