Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Farallon Capital τα δάνεια της Euromedica

Το fund συμφώνησε με τις Alpha Bank, Eurobank και Εθνική. Πόσα δάνεια αγοράζει και σε ποια τιμή. Τα ενέχυρα που αποκτά και ο ρυθμιστικός ρόλος για την επόμενη ημέρα του ομίλου.

Στη Farallon Capital τα δάνεια της Euromedica

Στα χέρια της Farallon Capital περνούν δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ του ομίλου Euromedica, καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο σχετικός διαγωνισμός, που έτρεξε για λογαριασμό των συστημικών τραπεζών η Deutsche Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λονδίνο, οι οποίες επιβεβαιώνονται από τραπεζικές πηγές, η Farallon Capital ήταν ο μοναδικός επενδυτής που κατέθεσε προσφορά για την απόκτηση των δανείων Euromedica, που είχαν βγάλει προς πώληση οι Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα.

Προσφέροντας τίμημα, που κινείται μεσοσταθμικά στην περιοχή του 17% με 19% επί της ονομαστικής αξίας των δανείων, η Farallon συμφώνησε με τις τρεις πωλήτριες τράπεζες και η ολοκλήρωση της συναλλαγής (settlement) αναμένεται να γίνει σύντομα.

Με βάση τη συμφωνία, θα μεταβιβαστούν σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), η οποία ελέγχεται από τη Farallon, ανασφάλιστες και ενυπόθηκες δανειακές απαιτήσεις των τριών τραπεζών (σ.σ. η Πειραιώς αποσύρθηκε νωρίς από τη διαδικασία και θα αποφασίσει σε μεταγενέστερο χρόνο το τι θα πράξει με τις δικές της απαιτήσεις).

Μετά τη μεταβίβαση, η Farallon θα κατέχει δάνεια της Euromedica, ονομαστικής αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ, αποτελώντας τον μεγαλύτερο πιστωτή της. Αποκτά, έτσι, ρυθμιστικό ρόλο για την επόμενη ημέρα της εισηγμένης, την οποία γνωρίζει καλά, καθώς πριν από μια δεκαετία έβαλε 50 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου, αποκτώντας το 16,48% του μετοχικού της κεφαλαίου. Σήμερα κατέχει το 8,3%, έχοντας γράψει ενδιάμεσα σημαντικές ζημίες.

Μαζί με τα δάνεια των τριών τραπεζών, η Farallon αποκτά εξασφαλίσεις επί των περιουσιακών στοιχείων της Euromedica (πάγια, μετοχές σε θυγατρικές, συμμετοχές σε Ιασώ και κέντρα αποκατάστασης κ.ά.), ενώ θα κατέχει άνω του 50% του κοινοπρακτικού δανείου, ανεξόφλητου υπολοίπου άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του διαγωνισμού αποτελεί την πρώτη συντονισμένη προσπάθεια των μεγάλων εγχώριων τραπεζών να πωλήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το γεγονός, μάλιστα, ότι υλοποιήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, παρά την πολυπλοκότητα της συναλλαγής, αποτελεί, σύμφωνα με αναλυτές, καλό οιωνό για το πλήθος των πωλήσεων χαρτοφυλακίων ή μεμονωμένων δανείων που θα πρέπει να «τρέξουν» οι τράπεζες την επόμενη διετία.

Σημαντικό ρόλο στην επίδειξη ενδιαφέροντος για τα δάνεια της Euromedica έπαιξαν, αφενός, οι εξελίξεις στον κλάδο (εξαγορά Metropolitan και Iaso General από CVC Capital, προαιρετική δημόσια προσφορά για Υγεία), αφετέρου, το γεγονός ότι λειτουργεί ήδη δευτερογενής αγορά, με αδειοδοτημένες εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στις 30 Ιουνίου της φετινής χρονιάς, οι τραπεζικές υποχρεώσεις της Euromedica ανέρχονταν σε 417 εκατ. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων ήταν ληξιπρόθεσμες. Οι υποχρεώσεις προς τρίτους (πλην τραπεζών) ανέρχονταν σε 213 εκατ. ευρώ και οι απαιτήσεις της στα 81 εκατ. ευρώ, με τον όμιλο να εμφανίζει σημαντικά αρνητική καθαρή θέση, επί σειρά ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v