Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Βελτιώνει το πιστωτικό προφίλ η πώληση στη Σερβία, λέει η Moody's

Η πώληση της Vojvodjanska Banka αναμένεται να αυξήσει τον δείκτη CET 1 της Εθνικής κατά 44 μονάδες βάσης και να ενισχύσει τη ρευστότητά της κατά περίπου 270 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας τη μείωση του δανεισμού από τον ELA, σημειώνει ο οίκος.

ΕΤΕ: Βελτιώνει το πιστωτικό προφίλ η πώληση στη Σερβία, λέει η Moodys

Τις θετικές επιπτώσεις για την Εθνική Τράπεζα από την πώληση της θυγατρικής της στη Σερβία Vojvodjanska Banka αναλύει η Moody's σε έκθεσή της. 

Οπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η πώληση είναι πιστωτικά θετική για την Εθνική, καθώς θα αυξήσει τη ρευστότητά της κατά περίπου 270 εκατ. ευρώ, επιτρέποντάς της να μειώσει τον δανεισμό από τον μηχανισμό Εκτακτης Ρευστότητας (ELA). 

Επιπροσθέτως, η πώληση θα αυξήσει τον βασικό κεφαλαιακό δείκτη Common Equity Tier 1 κατά 44 μονάδες βάσης. 

Ο δανεισμός της ΕΤΕ από τον ELA ανερχόταν περίπου στο 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, με τον οίκο να εκτιμά ότι θα μειωθεί περίπου στα 500 εκατ. ευρώ ως τα τέλη του έτους. Η μείωση του ELA θα μειώσει περαιτέρω το κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας, βελτιώνοντας τα περιθώρια κερδοφορίας της. 

Η Moody's σημειώνει ότι αναμένει πως η Εθνική θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα ξεπληρώσει το σύνολο του δανεισμού της από τον ELA, με έσοδα από τις πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού και τις αυξημένες καταθέσεις.  

Η μείωση της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPE) παραμένει βασική πρόκληση για την Εθνική, όπως και για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών. Μια ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση για την ΕΤΕ είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση πιθανών ζημιών που θα προκύψουν από τα NPEs της τράπεζας.

    

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v