Boxer-Φειδάς: Καραμπόλα στο σχέδιο εξυγίανσης από την Εφορία

Στην υποθήκη ακινήτου, που αποτελούσε βασικό μέρος του σχεδίου εξυγίανσης και εχέγγυο των τραπεζών για νέα χρηματοδότηση, προέβη η Εφορία. Οι αστοχίες και οι πιθανές λύσεις για τη διάσωση της ιστορικής βιομηχανίας.

Boxer-Φειδάς: Καραμπόλα στο σχέδιο εξυγίανσης από την Εφορία

Εμπλοκή στο σχέδιο εξυγίανσης της ελληνικής υποδηματοποιίας Boxer-Φειδάς προκάλεσε η υποθήκευση ακινήτου της εταιρίας από την Εφορία, η οποία εκδηλώθηκε λίγες μέρες πριν από την κατάθεση της αίτησης εξυγίανσης της εταιρίας στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Το παραπάνω γεγονός γνωστοποιήθηκε μόλις στις 31 Ιουλίου 2017 στην εταιρία, την ημέρα δηλαδή που κατατέθηκε η αίτηση εξυγίανσής της.

Η «σφήνα» της ΔΟΥ και συγκεκριμένα της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης αφορά σε ακίνητο (ιδιοκτησίας της διευθύνουσας συμβούλου της εταιρίας), το οποίο αποτελούσε μέρος της συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές -εν προκειμένω τις τράπεζες- και ως εκ τούτου εμποδίζει τυπικά και ουσιαστικά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ειδικότερα, οι πιστώτριες τράπεζες έχει συμφωνηθεί  να εγγράψουν πρώτη προσημείωση στο συγκεκριμένο ακίνητο, προκειμένου να προχωρήσουν στη νέα χρηματοδότηση με βάση το σχέδιο εξυγίανσης -ύψους 1,7 εκατ. ευρώ- που συμφωνήθηκε μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών και συζητήθηκε το περασμένο φθινόπωρο στο Πρωτοδικείο. Ως διέξοδο στη συγκεκριμένη κατάσταση νομικοί κύκλοι προκρίνουν είτε την υποβολή αίτησης άρσης της υποθήκης, είτε οι πιστωτές να αποδεχθούν να εγγράψουν το συγκεκριμένο ακίνητο με δεύτερη προσημείωση.

Δεδομένου ότι η υπόθεση έχει συζητηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Πρωτοδικείο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του πιθανότατα εντός του Ιανουαρίου, η οποία ωστόσο θα προσκρούει στην παραπάνω «ανατροπή».

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο εξυγίανσης της βιομηχανίας Boxer-Φειδάς προέβλεπε την ανασυγκρότησή της μέσα από την υπαγωγή στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει τη συναίνεση της πλειονότητας των πιστωτών της.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των δανειακών τραπεζικών υποχεώσεων προς την τράπεζα Πειραιώς, την Αlpha Bank και την Εθνική Τράπεζα, η συμφωνία προέβλεπε την ακέραια αποπληρωμή όλων των οφειλών, αθροιστικού ύψους 16.484.072,38 σε βάθος 12ετίας.

Οι οφειλές προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία προβλεπόταν να  αποπληρωθούν σε 180 δόσεις ενώ οι οφειλές προς τους εργαζομένους θα διακανονίζονταν σε 24 δόσεις.

Τέλος, όσον αφορά τους προμηθευτές διαμορφώνονταν δύο επίπεδα, καθώς μέρος αυτών διατηρούν ακέραιη την απαίτησή τους (793 χιλ. ευρώ περίπου) ενώ σημαντικό μέρος θα υποστεί κούρεμα κατά 90% (συνολικές απαιτήσεις 1,724 εκατ. ευρώ). Η εταιρία δεσμευόταν βάσει του σχεδίου να αποπληρώσει σε 48 δόσεις όλους τους προμηθευτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v