Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Νέο πακέτο πώλησης NPLs ύψους 1 δισ. ευρώ

Δάνεια μικρών επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις σχεδιάζει να πουλήσει η τράπεζα. Στόχος, χορηγήσεις 3 δισ. ετησίως για την επόμενη τριετία. «Όχι» σε προληπτική πιστωτική γραμμή, λένε πηγές του ομίλου.

Εθνική: Νέο πακέτο πώλησης NPLs ύψους 1 δισ. ευρώ

Συνολικές χορηγήσεις 3 δισ. ευρώ, 50% νέα δάνεια και 50% roll over υφιστάμενων δανείων στοχεύει να διοχετεύσει την τριετία 2018-2020 η Εθνική Τράπεζα στην αγορά, ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2018 θα προχωρήσει στην πώληση ενός νέου πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρών επιχειρήσεων, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, τα οποία φέρουν εξασφαλίσεις.

Πηγές της Εθνικής υπογραμμίζουν ότι η τράπεζα έχει δεσμευθεί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό πως θα μειώσει φέτος τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 2 δισ. ευρώ και ο στόχος είναι απόλυτα εφικτός.

Στο ερώτημα αν θα υπάρξουν πωλήσεις «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν πως «οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι σε φάση να πουλήσουν στεγαστικά δάνεια». Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έστειλε επιστολή με στόχο την εξαγορά των δανείων στρατιωτικών στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ωστόσο τόνισε ότι η οποιαδήποτε συναλλαγή πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων υπόκεινται σε κοινούς κανόνες διαφάνειας, όπως ισχύει για όλα τα πακέτα που πωλούνται σε ξένες εταιρείες.

Στο μέτωπο των καταθέσεων, εκτίμησαν ότι το 2018 αναμένεται να μπουν στο τραπεζικό σύστημα ποσά ύψους 5 δισ. ευρώ, κυρίως από επιχειρήσεις. Το 2017 μπήκαν στο τραπεζικό σύστημα καθαρές καταθέσεις ύψους 3 δισ. ευρώ, προερχόμενες ως επί το πλείστον από τις επιχειρήσεις.

Οχι σε προληπτική γραμμή

Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου -τον Αύγουστο του 2018-, πηγές της τράπεζας επισημαίνουν ότι θα υπάρξει κάποιο πλαίσιο εποπτείας, ωστόσο δεν χρειάζεται προληπτική πιστωτική γραμμή, καθώς αυτό υποδηλώνει ηττοπάθεια. «Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για να μη διαταραχθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η αξιοπιστία της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων χωρίς καμία παρέκκλιση», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Τα capital controls

Η πλήρης άρση των capital controls δεν συνδέεται απόλυτα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το πρόγραμμα σταθερότητας και εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί σταδιακά σε βάθος ενός έτους από την έξοδο από το μνημόνιο. «Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και υπάρξει έξοδος χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή, τότε η απελευθέρωση στα capital controls θα γίνει σταδιακά αλλά με μεγαλύτερα ανοίγματα (σ.σ. ως προς το ύψος ανάληψης) κάθε φορά. Κι αυτό για να μην προκληθεί αρνητικό σοκ στο σύστημα», ανέφεραν.

Το waiver

Σχολιάζοντας το ζήτημα της συνέχισης του waiver, όσον αφορά την επιλεξιμότητα των ελληνικών τίτλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πηγή της Εθνικής τόνισε ότι σήμερα το συνολικό ύψος της εν λόγω χρηματοδότησης ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτεται (σ.σ. συμψηφίζεται) εφόσον μεταφερθεί ολόκληρο ή τμήμα του κεφαλαιακού μαξιλαριού που χτίζει το ελληνικό δημόσιο από τον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος στις εμπορικές τράπεζες. Όσον αφορά τις ενστάσεις από την πλευρά της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι «οι συζητήσεις για το θέμα αυτό βρίσκονται σε καλό δρόμο»…

Αυξήθηκαν οι ρυθμίσεις

Οι πηγές της τράπεζας επιβεβαίωσαν ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε αύξηση των ρυθμίσεων κατόπιν της αντίστοιχης ζήτησης από την πλευρά των δανειοληπτών. Η καλύτερη εικόνα εμφανίσθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 και σε αυτό συνέβαλαν αφενός ο φόβος του πλειστηριασμού σε μεγάλο μέρος των στρατηγικά κακοπληρωτών, αφετέρου, οι νέου τύπου ρυθμίσεις που δίνουν οι τράπεζες -και η Εθνική-, οι οποίες υπό όρους παρέχουν ως μπόνους στον συνεπή δανειολήπτη διαγραφή ενός ποσοστού του δανείου. Σε ό,τι αφορά τα ειδοποιητήρια που έστειλε η Εθνική στους κατόχους των δανείων που περιλαμβάνονται στο προς πώληση πακέτο «Earth», πηγές της τράπεζας τόνισαν ότι η ανταπόκριση ήταν καλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα προσφέρει την τελευταία ευκαιρία στους εν λόγω δανειολήπτες, με κούρεμα που αγγίζει το 70%. Πρόκειται για καταναλωτικά δάνεια, οφειλές από πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις μετρητών, αλλά και δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις, χωρίς καμία εξασφάλιση.

Tα κοινοπρακτικά

Σε θετική κατεύθυνση κινείται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και η από κοινού (σ.σ. διατραπεζικά) ανάθεση της διαχείρισης εταιρικών κοινοπρακτικών δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ, που αποφάσισαν οι τράπεζες. Το πακέτο με την επωνυμία «Solar» πέρασε στον έλεγχο της DoBank.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν, τέλος, ότι η Εθνική Τράπεζα προετοιμάζεται για ένα πρόγραμμα εθελουσίας για 300 εργαζόμενους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v