«Πολύφερνη νύφη» το Αμύνταιο για ελληνικούς ομίλους

Προτάσεις για τις δύο λιγνιτικές μονάδες του Αμυνταίου από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την κ/ξ «Κοπελούζου – SHENHUA», μετά τη «Μυτιληναίος». Τι λένε στο Euro2day.gr, στελέχη των ενδιαφερόμενων. Τι δίνουν και τι ζητάνε από τη ΔΕΗ. Πως αντιδρά η δημόσια επιχείρηση. Οι επιπτώσεις στον διαγωνισμό πώλησης Μελίτη και Μεγαλόπολης.

«Πολύφερνη νύφη» το Αμύνταιο για ελληνικούς ομίλους

Σε πολύφερνη νύφη... εξελίσσεται ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός (ΑΗΣ) Αμυνταίου της ΔEΗ με ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους να συνωστίζονται για την εκμετάλλευση της παραγόμενης από λιγνίτη ηλεκτρικής ενέργειας.

Μόλις χθες Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου δημοσιοποιήθηκε η γραπτή πρόταση της "Μυτιληναίος" προς την ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ, και τη διοικήσεις της ΔΕΗ και του Υπερταμείου, σύμφωνα με την οποία η εταιρία προτείνει να διαθέσει η ίδια εξ' ολοκλήρου δικά της κεφάλαια ύψους 110 εκατ. ευρώ για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των δύο μονάδων του Σταθμού και η δημόσια επιχείρηση να της προμηθεύει με μακροχρόνιο συμβόλαιο ρεύμα σε ανταγωνιστική τιμή για τη βιομηχανία του «Αλουμίνιου της Ελλάδας». Τιμή την οποία θα την πληρώνει - πέραν των 110 εκατ. ευρώ- η Μυτιληναίος για τα έτη που θα προμηθεύεται το ρεύμα.

Το Euro2day.gr, αποκαλύπτει σήμερα 10 Φεβρουαρίου ότι η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ και η διοίκηση της ΔEΗ έχουν γίνει αποδέκτες άλλων δύο αντίστοιχων προτάσεων για το "Αμύνταιο", από ελληνικούς ομίλους.

Πρόκειται για τον όμιλο ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, ο οποίος από τον περασμένο Οκτώβριο έχει υποβάλλει παρόμοια πρόταση, αλλά και το κοινοπρακτικό σχήμα Κοπελούζου – Shenhua (κινεζικός ενεργειακός κολοσσός).

Στελέχη των δύο πλευρών επιβεβαιώνουν στο Euro2day.gr το ενδιαφέρον τους για αξιοποίηση του ΑΗΣ Αμυνταίου. Αν και οι τρεις μνηστήρες «Μυτιληναίος», ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζος – Shenhua, έχουν διαφορετικές φιλοσοφίες στις προτάσεις τους.

Το φλερτ... των τριών «παικτών» με έναν Σταθμό, που πνέει τα λοίσθια... λόγω των αυστηρών κοινοτικών κανονισμών για την προστασία του περιβάλλοντος, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά σε συνδυασμό με τις νέες κατευθύνσεις της Ε.Ε. περί απανθρακοποίησης της ενιαίας αγοράς αλλά και της εν εξελίξει διαδικασίας πώλησης των άλλων τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Οι δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 600 MW είναι από τις πιο παλιές της ΔEΗ και για περιβαλλοντικούς λόγους βαίνουν προς σβήσιμο... Έχουν απομείνει μόλις 17.500 ώρες λειτουργίας, βάσει σχετικών κοινοτικών κανονισμών που υποχρεώνουν τον τερματισμό τους. Το δε, ορυχείο που τις εφοδιάζει το περασμένο καλοκαίρι υπέστη μεγάλη καταστροφή λόγω κατολίσθησης.

Οι «μνηστήρες» και οι προτάσεις τους

Εντούτοις εμφανίζονται «μνηστήρες» για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των δύο μονάδων. Όπως αναφέρουν στελέχη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο Euro2day.gr, «ο όμιλος κατέθεσε πρόταση τον περασμένο Οκτώβριο στο ΥΠΕΝ και τη διοίκηση της ΔΕΗ για τον ΑΗΣ Αμυνταίου». Πιο συγκεκριμένα ο κατασκευαστικός όμιλος, ο οποίος δραστηριοποιείται και στην παραγωγή (με δύο μονάδες φυσικού αερίου) και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ΗΡΩΝ αλλά και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στις ΑΠΕ, προτείνει την περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση των μονάδων με ίδια κεφάλαια και ως αντάλλαγμα ζητά τη σύναψη μακροπρόθεσμου συμβολαίου με ανταγωνιστική τιμή ρεύματος.

Τις ποσότητες αυτές με χαμηλό κόστος ο όμιλος θα τις χρησιμοποιεί στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Με τον τρόπο αυτό η ΗΡΩΝ διαμορφώνει ένα ενεργειακό μείγμα (λιγνίτης, φυσικό αέριο και ΑΠΕ) ικανό να κινηθεί δυναμικά έναντι των ανταγωνιστών της.

Ο Ανδρέας Διαμαντόπουλος επικεφαλής της διεύθυνσης Ενέργειας του ομίλου Κοπελούζου με δηλώσεις του στο Euro2day.gr επιβεβαιώνει με τη σειρά του το ενδιαφέρον για τις μονάδες του Αμυνταίου: «Ο όμιλος Κοπελούζου και η κινεζική Shenhua με την οποία συνεργαζόμαστε έχουμε προτείνει στη ΔΕΗ τη σύσταση κοινοπρακτικού σχήματος για τον συγκεκριμένο σταθμό. Εμείς αυτό που λέμε είναι να κάνουμε κοινή εταιρία να διαθέσουμε τα κεφάλαια για την αναγκαία περιβαλλοντική αναβάθμιση και να πουλάμε ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από τις δύο μονάδες. Η πρόταση μας είναι διαφορετική σε σχέση με εκείνη των άλλων ενδιαφερομένων καθώς προβλέπει τη διανομή κερδών στους μετόχους του κοινού σχήματος», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντόπουλος.

Με πιο απλά λόγια ο όμιλος Κοπελούζου – Shenhua καλούν τη ΔEΗ στη σύσταση κοινής εταιρίας που θα χρησιμοποιεί τον σταθμό για την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στους προμηθευτές.

Η «Μυτιληναίος» με την επίσημη επιστολή που κατέθεσε στο ΥΠΕΝ και τη ΔEΗ κάνει γνωστή την πρόθεση της να διαθέσει κεφάλαια 110 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Αμυνταίου, προσκαλώντας μάλιστα κι άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες να συμμετάσχουν. Αυτό που ζητά η «Μυτιληναίος» είναι η σύναψη μακροχρόνιων, έως το 2030, συμβάσεων προμήθειας ρεύματος με σταθερή και ανταγωνιστική τιμή π.χ για τη βιομηχανία Αλουμίνιον της Ελλάδας ή και για άλλες βιομηχανίες, ανάλογα με το ποιος θα ανταποκριθεί θετικά.

Με τον τρόπο αυτό η ΔEΗ θα στηριχθεί και επιπλέον θα στηρίξει και τις βιομηχανίες καθώς και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η "Μυτιληναίος" δεν ζητά μετοχική σχέση με τη δημόσια εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας αλλά προμήθεια ρεύματος με ανταγωνιστική τιμή, την οποία θα πληρώνει για τα έτη προμήθειας της.

Η ΔEΗ

Παράγοντες της ΔEΗ, σχολιάζοντας το εκδηλώμενο ενδιαφέρον επενδυτών, για τον ΑΗΣ Αμυνταίου, σημειώνουν πως όλα θα εξαρτηθούν από τον ενεργειακό σχεδιασμό που ετοιμάζεται. Αν οι δύο λιγνιτικές μονάδες συμπεριληφθούν, τότε θα εξετάσει αυτά τα αιτήματα.

Επίσης, όπως σημειώνουν πηγές της εταιρίας, το κλειδί για το Αμύνταιο βρίσκεται και στις «Βρυξέλλες», και συγκεκριμένα για το αν θα ανταποκριθεί θετικά η αρμόδια διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρ. Επιτροπής στο αίτημα για την παράταση λειτουργίας του ΑΗΣ από τις 17.500 στις 32.000 ώρες λειτουργίας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις αναβάθμισης και αξιοποίησης του Σταθμού.

Ένα άλλο ζήτημα είναι με τι τρόπο και ποια κριτήρια θα επιλεχθεί ο επενδυτής για το Αμύνταιο. Θα γίνουν διαπραγματεύσεις; Θα υπάρξει διαγωνισμός; Κανείς ακόμη δεν είναι σε θέση να γνωρίζει στην παρούσα φάση.

Πέραν αυτών, η ΔΕΗ από τις τρεις προτάσεις βγαίνει κερδισμένη. Πρώτον θα εξοικονομήσει κεφάλαια από μία βαριά επένδυση και θα έχει σταθερά έσοδα στις περιπτώσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της «Μυτιληναίος» αλλά και ενδεχομένως και κέρδη στην περίπτωση της πρότασης των Κοπελούζου – Shenhua.

Δεύτερον, διευκολύνεται σημαντικά στην υπόθεση μείωσης της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά και της αναγκαίας απώλειας μεριδίων, ικανοποιώντας τους μνημονιακούς στόχους. Κι αυτό γιατί φερ' ειπείν στην περίπτωση της «Μυτιληναίος» θα επιδιωχθεί να εξαιρεθεί η Υψηλή Τάση (βιομηχανίες) από τον συνυπολογισμό των μεριδίων που πρέπει να χάσει. Αλλά και στην περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το ρεύμα που θα αγοράζει από τις μονάδες της ΔEΗ δεν θα υπολογίζεται στα μερίδια προμήθειας της δημόσιας επιχείρησης. Με τη πρόταση Κοπελούζου – Shenhua η εταιρία θα μειώσει το μερίδιο της στην παραγωγή ρεύματος καθώς το ποσοστό της θα είναι μικρότερο, λόγω της εισόδου των άλλων δύο εταιριών.

Το market test για τη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη

Προβληματισμούς φέρνει η υπόθεση του Αμυνταίου αναφορικά με την προετοιμασία και την έκβαση του διαγωνισμού πώλησης των τεσσάρων μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις ως προς την κατάληξη του;

Στο market test, διατυπώθηκαν από υποψήφιους επενδυτές οι επιφυλάξεις αναφορικά με την τύχη των υπόλοιπων μονάδων που θα απομείνουν στη ΔΕΗ. Όσοι θέλουν να μπουν στη λιγνιτική παραγωγή μέσω της Μελίτης και της Μεγαλόπολης θέλουν να ξέρουν αν θα έχουν άλλον ανταγωνιστή, πέραν της ΔEΗ. Γιατί έτσι θα αποφασίσουν αν θα συμμετέχουν και αν το κάνουν αυτό τις προσφορές θα υποβάλλουν.

Το timing της αξιοποίησης του Αμυνταίου, θα καθορίσει εν πολλοίς και την έκβαση του διεθνούς διαγωνισμού για τις άλλες τέσσερις μονάδες. Επιπλέον, η επένδυση στις δύο λιγνιτικές μονάδες του Αμυνταίου μοιάζουν λιγότερο κοστοβόρες σε σχέση με την απόκτηση 100% μίας από τις μονάδες προς πώληση. Ο επενδυτής στη Μελίτη ή τη Μεγαλόπολη θα πρέπει να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια για την εξαγορά αλλά και κυρίως για τη λειτουργία και τη συντήρηση των σταθμών. Στην περίπτωση του ΑΗΣ Αμυνταίου τα χρήματα που διατίθενται αφορούν μόνο το σκέλος της περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Με την πρόταση Κοπελούζου μοιράζεται με τη ΔΕΗ το κόστος λειτουργίας του συγκεκριμένου σταθμού.

Η απανθρακοποίηση στην Ε.Ε.

Οι επενδύσεις στο λιγνίτη έρχονται σε αντίθεση και με τις αποφάσεις της Ε.Ε. για την απανθρακοποίηση της παραγωγής. Πάντως στις περιπτώσεις των «Μυτιληναίου» και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι όμιλοι δεν επωμίζονται κόστος δικαιωμάτων ρύπων CO2 καθώς δεν θα χρησιμοποιούν τον Σταθμό του Αμυνταίου για παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη. Αντίθετα θα προμηθεύονται ρεύμα από τις μονάδες του. Στην περίπτωση των «Κοπελούζου – Shenhua» αυτό το κόστος μοιράζεται με τη ΔEΗ.

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός, αναφορικά με τους στόχους της απανθρακοποίησης, έχει να κάνει με τις αιτούμενες επενδύσεις στις άλλες μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.

Χρήστος Κολώνας x.kolonas@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus