Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurolife: Βλέπει ανάπτυξη και… λοξοκοιτάει εξαγορές

Ισχυρή κερδοφορία και εκτίναξη ιδίων κεφαλαίων το 2017. Συνεχίζονται οι μεγάλες επενδύσεις στο μέτωπο της τεχνολογίας. Συγκέντρωση της αγοράς μέσα στη διετία 2018-2019 βλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Eurolife: Βλέπει ανάπτυξη και… λοξοκοιτάει εξαγορές

Μετά τα ισχυρά περυσινά αποτελέσματα, η Eurolife προβλέπει αύξηση στη φετινή παραγωγή της, ενώ παράλληλα επενδύει σε τεχνολογία και προϊόντα, πιστεύοντας ότι η ασφαλιστική αγορά θα ωφεληθεί σημαντικά από μια ενδεχόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, η Eurolife είναι διατεθειμένη να εξετάσει περιπτώσεις εξαγορών και απορροφήσεων άλλων εταιρειών, προβλέποντας πως κατά τη διετία 2018-2019 θα δούμε τάσεις συγκέντρωσης και στους δύο υποκλάδους (ζωής και γενικούς). «Πιστεύουμε τόσο στην οργανική ανάπτυξη, όσο και στην ανάπτυξη μέσω εξαγορών και απορροφήσεων. Ωστόσο, ο δεύτερος τρόπος απαιτεί δύο», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, η Eurolife εμφάνισε το 2017:

• Παραγωγή 483 εκατ. (498 εκατ. το 2016), με μερίδιο αγοράς 12,2% (21,3% στον κλάδο ζωής και 3,3% στους γενικούς κλάδους).

Λειτουργικά κέρδη 64 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 11%.

• Κέρδη προ φόρων 81 εκατ. ευρώ (έναντι 106 εκατ. το 2016), ωστόσο ένα μεγάλο τμήμα των επενδυτικών υπεραξιών φαίνεται πως ενεγράφη απευθείας στα ίδια κεφάλαια, τα οποία εκτινάχθηκαν από τα 400 στα 651 εκατ. ευρώ.

• Μέσω του bancassurance προήλθε το 62% της παραγωγής και μέσω των συνεργαζόμενων δικτύων το υπόλοιπο 38%.

• Στις 31 Δεκεμβρίου του 2017, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Eurolife ανερχόταν στα 2,4 δισ. ευρώ, το οποίο περιελάμβανε τοποθετήσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα άνω του ενός δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurolife Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου εστίασε στην υψηλή κερδοφορία του ομίλου, η οποία όχι μόνο ικανοποιεί τους μετόχους αλλά και αφήνει περιθώρια για την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων, ιδιαίτερα στο μέτωπο της τεχνολογίας: «Επιδιώκουμε να γίνουμε μια τεχνολογική εταιρεία που ασχολείται με τις ασφάλειες», δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως το 2017 επενδύθηκαν πάνω από δύο εκατ. ευρώ και πως «το 2018 επικεντρωνόμαστε περαιτέρω στην ψηφιακή μετεξέλιξή μας και στην επίτευξη της βέλτιστης σύνθεσης του χαρτοφυλακίου μας».

Για φέτος η Eurolife προβλέπει αύξηση της παραγωγής της και σύμφωνα με τον κ. Σαρηγεωργίου, η ασφαλιστική αγορά συνάντησε το 2015 τα χαμηλότερα επίπεδά της, σήμερα έχει αρχίσει να ανακάμπτει και θα συνεχίσει ανοδικά, στον βαθμό που υπάρξει το απαιτούμενο διαθέσιμο εισόδημα στους καταναλωτές. Έτσι, το πόσο πολύ θα αυξηθεί η ασφαλιστική παραγωγή αποτελεί συνάρτηση του μελλοντικού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

«Βασική επιδίωξη της Eurolife δεν είναι να κερδίσει κάποια μερίδια σε μια μικρή αγορά όπως η σημερινή, αλλά να μεγαλώσει την πίτα, δημιουργώντας ασφαλιστική συνείδηση στους Έλληνες. Αυτό θα γίνει όταν κάθε νέος που ξεκινά να εργάζεται, την ίδια ώρα που ανοίγει τραπεζικό λογαριασμό, αρχίσει να αποταμιεύει για την υγεία και τη σύνταξή του» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η διοίκηση της Eurolife απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, σημείωσε:

• Είναι απολύτως εσφαλμένη η άποψη πως ο κρατικός τομέας μπορεί από μόνος του να στηρίξει το ασφαλιστικό σύστημα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ενεργό ρόλο τόσο στον τρίτο, όσο και στον δεύτερο πυλώνα.

• Το χαρτοφυλάκιο της Eurolife είναι ιδιαίτερα ισορροπημένο, καθώς σε αριθμό πελατών κατανέμεται σε αποταμίευση-σύνταξη 27%, ζωή-ανικανότητα 9%, υγεία 9%, περιουσία λιανικής 30%-32%, επιχειρήσεις 3% και αυτοκίνητο 21%. Η μικρή συμμετοχή του κλάδου οχημάτων οφείλεται και στην απροθυμία της εταιρείας να ακολουθήσει τον πόλεμο τιμών που διεξάγεται (έγινε λόγος για ανάγκη εκλογίκευσης της αγοράς μέσω σωστής τιμολόγησης).

Οι αποδόσεις των πελατών (εγγυήσεις συν υπεραποδόσεις) κυμάνθηκαν και το 2017 σε σαφώς ικανοποιητικά επίπεδα (3,6% πέρυσι, 4,4% το 2016, 2,9% το 2015) παρά το περιβάλλον των μηδενικών επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v