Παναγιωτάκης: Να τελειώνουμε με την πώληση των λιγνιτικών

«Να πωληθούν έγκαιρα και εντός χρονοδιαγράμματος οι μονάδες της ΔΕΗ», σημείωσε ο πρόεδρος της εταιρίας στη Βουλή. Γιατί δεν μεταφέρθηκαν τα δάνεια στις νέες εταιρίες. Παρέμβαση για τα εργασιακά.

Παναγιωτάκης: Να τελειώνουμε με την πώληση των λιγνιτικών

Την ανάγκη της ταχύτατης πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς και της γρήγορης ολοκλήρωσης όλων των διαρθρωτικών αλλαγών για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τόνισε ο πρόεδρος της ΔEH.

Ο Μανόλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητείται και με τη συμμετοχή φορέων το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πώληση των σταθμών της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, τάχθηκε υπέρ της επιτυχημένης ολοκλήρωσης του διαγωνισμού: «Από την πλευρά της επιχείρησης, αυτό που έχουμε να πούμε είναι πως πρέπει να πετύχει η πώληση των μονάδων με ένα εύλογο τίμημα και έγκαιρα, εντός του χρονοδιαγράμματος».

Όπως εξήγησε, «η ΔEH πρέπει να πάψει να υφίσταται συνέπειες και πιέσεις. Έφυγε ο ΑΔΜΗΕ, να φύγει το 50% της προμήθειας ρεύματος και το 40% της λιγνιτικής παραγωγής», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα, να τελειώσουμε με τις υποχρεώσεις και να αλλάξουμε το ενεργειακό μείγμα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας, «η αποεπένδυση γίνεται σε δυσμενείς συνθήκες για τα στερεά καύσιμα». Μάλιστα ο κ. Παναγιωτάκης άσκησε κριτική και για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5»: «Ήταν πελώριο λάθος, όταν το 2014 αποφασίστηκε η κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5. Και αντί να στηριχθεί, συμφωνήθηκε να μην πάρει δωρεάν πιστοποιητικά CO2».

Αναφορικά με τη μη μεταφορά στις δύο νέες εταιρίες των δανείων, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «δεν τα μεταφέραμε, γιατί θα οδηγούσε σε μείωση του τιμήματος. Αυτό θα σήμαινε πως θα έπρεπε να τα προεξοφλούσαμε».

Εργασιακά

Ο κ. Παναγιωτάκης μίλησε και για τις εργασιακές διεκδικήσεις των εργαζομένων: «Το τελικό νομοσχέδιο δεν πρέπει να αφήνει ούτε ένα παραθυράκι παρερμηνείας. Έχω μιλήσει με τον υπουργό ΠΕΝ και υποστήριξα ότι θα πρέπει να υπάρξει διατύπωση, ώστε οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν στις νέες εταιρίες να διέπονται από τον κανονισμό και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας της ΔEH».

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως έχει καταθέσει και προτάσεις στο υπουργείο για τη διασφάλιση εκείνων που ενδεχομένως να απολυθούν μετά από έξι χρόνια απασχόλησης στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη.

Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι επενδυτές θα βρεθούν μόνο αν οι μονάδες πωληθούν «κοψοχρονιά».

Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Κωνσταντίνος Κουκλέλης τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς και της άρσης των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρισμού, που επιβαρύνουν το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας και την ανταγωνιστικότητά της. Ωστόσο σημείωσε ότι ο λιγνίτης και τα νερά είναι συνυφασμένα με την ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Από την πλευρά της WWF Ελλάς, ο Γιώργος Μάντζαρης επισήμανε τα αδειοδοτικά και περιβαλλοντικά προβλήματα των μονάδων.

 

Χρήστος Κολώνας x.kolonas@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus