Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζίγκλερ: Η αγορά παράνομου στοιχήματος ξεπερνά τη νόμιμη!

Στα 6-7 δισ. ευρώ εκτίμησε την αξία της αγοράς παράνομου στοιχήματος στη χώρα ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ. Στα 200-300 εκατ. ετησίως η ζημιά για το Δημόσιο. Η στρατηγική του ομίλου και οι νέες υπηρεσίες.

Ζίγκλερ: Η αγορά παράνομου στοιχήματος ξεπερνά τη νόμιμη!

Το ύψος του παράνομου στοιχήματος στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο από το νόμιμο, με τεράστιες απώλειες για το ελληνικό δημόσιο, υποστήριξε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, είπε ο κ. Ζίγκλερ, φτάνει τα 6-7 δισ. ευρώ.

Στη νόμιμη αγορά τυχερών παιχνιδιών ο OΠΑΠ κατέχει το 75% και πληρώνει μόνο για φόρο τυχερών παιχνιδιών 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο, πρόσθεσε και τόνισε πως από την παράνομη αγορά υπάρχει απώλεια φορολογικών εσόδων 200-300 εκατ. ευρώ ετησίως για το ελληνικό δημόσιο. Η πραγματικότητα, σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρο του OΠΑΠ, είναι χειρότερη, γιατί δεν υπολογίζονται τα παιχνίδια που παίζουν οι Έλληνες στο εξωτερικό και κυρίως στα Σκόπια, με τα σχετικά ποσά να υπολογίζονται σε 1,5-2 δισ. ευρώ ετησίως.

«Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βλέπουμε αυξημένη προσπάθεια του ελληνικού κράτους και των αρμόδιων φορέων να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με περισσότερες εφόδους, κατασχέσεις παράνομων μηχανημάτων. Μόνο πέρυσι κατασχέθηκαν περίπου 20.000 παράνομα μηχανήματα», είπε ο κ. Ζίγκλερ.

Ακόμα μεγαλύτερο γίνεται το ύψος του παράνομου στοιχηματισμού, κατά τον κ. Ζίγκλερ, αν υπολογιστούν και τα ποσά που παίζονται από Έλληνες παίκτες μέσω Διαδικτύου σε παιχνίδια για τα οποία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα ο OΠΑΠ.

Η διοίκηση του τελευταίου, κατά τον κ. Ζίγκλερ, είναι αισιόδοξη πως οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το θέμα του διαδικτυακού στοιχηματισμού (που θεωρεί πως έχει το αποκλειστικό δικαίωμα) θα αποδώσουν.

«Δεν φοβόμαστε τον υγιή ανταγωνισμό και όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούμε να καταστήσουμε τον OΠΑΠ ανταγωνιστική εταιρεία με βάση τα διεθνή πρότυπα», τόνισε με αφορμή ερώτηση για τη συζήτηση περί νέου καθεστώτος αδειοδότησης στον Διαδικτυακό Στοιχηματισμό. Εξήγησε πως μόνο από τη «Μαύρη Λίστα» της Επιτροπής Παιγνίων (ΕΕΕΠ) διαπιστώνει κάποιος πως περισσότεροι από 1.000 διαδικτυακοί τόποι επιχείρησαν να παρέχουν παράνομα υπηρεσίες στοιχηματισμού στην Ελλάδα.

Για τη στρατηγική του OΠΑΠ τα επόμενα χρόνια μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος Ντάμιαν Κόουπ, ο οποίος χαρακτήρισε «ιστορική χρονιά» το 2017. Οπως είπε, είναι ο πρώτος πλήρης χρόνος υλοποίησης της στρατηγικής μέχρι το 2020 που είχε ανακοινωθεί στα μέσα του 2016 και προχωράει, με στόχο τη μετατροπή του OΠΑΠ σε μια εταιρεία που θα παρέχει συνολικές υπηρεσίες ψυχαγωγίας. Πρόσθεσε πως στο τέλος του 2017 είχαν εγκατασταθεί περισσότερα από 10.000 VLTs. Σήμερα έχουμε 11.800, με στόχο τις 20.000 μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα virtual games έχουν ικανοποιητική πορεία και θα ενισχυθούν με νέο περιεχόμενο μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ στόχος είναι να αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των αυτόματων μηχανημάτων (SSBTs) μέχρι την έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Ο κ. Κόουπ αναφέρθηκε και στην πρώτη ηλεκτρονική υπηρεσία (πληρωμή λογαριασμών) που λειτουργεί ήδη στα πρακτορεία του OΠΑΠ ενώ θα προστεθούν και άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες αφού έχει λάβει σχετική άδεια η θυγατρική του ομίλου Tora Wallet. Διευκρίνισε πως ο OΠΑΠ δεν θα παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες αλλά ηλεκτρονικές υπηρεσίες, κυρίως προς τους πελάτες του, ώστε π.χ. να τους διευκολύνει για την πληρωμή όταν παίζουν τα παιχνίδια του ομίλου.

Για τα παιχνίδια αθλητικού στοιχηματισμού είπε πως «το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια καλή ευκαιρία για τους παίκτες και για εμάς, επειδή εξυπηρετεί και ο χρόνος που πραγματοποιούνται φέτος οι αγώνες». Κατά τον κ. Κόοουπ, «μακροπρόθεσμα το Διαδικτυακό Στοίχημα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον OΠΑΠ. Αρκετοί από τους πελάτες μας παίζουν ήδη και στο Διαδίκτυο, πράγμα που σημαίνει πως έχουμε καλλιεργήσει μια στενή σχέση. Είμαστε σε τελικά στάδια για την ανάπτυξη ενός διαδικτυακού προϊόντος που προσπαθούμε μήπως και είναι έτοιμο για το Παγκόσμιο Κύπελο».

Για το θέμα του Ιπποδρόμου, ο πρώτος αντιπρόεδρος του OΠΑΠ Σπ. Φωκάς είπε πως η «Φίλιππος Ενωση έχει εκτραπεί των θεσμικών λειτουργιών της και αμφισβητεί νόμιμα δικαιώματα του OΠΑΠ που έχουν ψηφιστεί, με βάση τη σύμβαση παραχώρησης, από την ελληνική Βουλή. Θεωρούμε πως αυτή η κατάσταση είναι ανεπίτρεπτη και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα του OΠΑΠ λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v