Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Bank: Ολο το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση κεφαλαίου

Πώς θα προχωρήσει η διαδικασία για την ΑΜΚ των 199 εκατ. και το reverse split. Πού θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια που θα αντλήσει η τράπεζα. Ποιες είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες.

Attica Bank: Ολο το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση κεφαλαίου

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου ως 197,97 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Αττικής καθώς με βάση το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, σήμερα αναμένεται να εγκριθεί από το Χρηματιστήριο Αθηνών η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης και της εισαγωγής των μετοχών της τράπεζας από το reverse split.

Όπως είναι γνωστό, η τράπεζα προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους, σε αναλογία 4 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά. Στόχος είναι να αντληθούν 197,97 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν αποκλειστικά για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, με εξαγορά, μεταξύ άλλων, των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου.

Θα εκδοθούν και θα διατεθούν προς 0,30 ευρώ έκαστη, μέσω δημόσιας προσφοράς 659.902.228 νέες κοινές μετοχές. Η αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης θα γίνει με τη λήξη της αυριανής συνεδρίασης, ενώ στις 30 Απριλίου οι μετοχές της τράπεζας θα βρεθούν προσωρινά εκτός διαπραγμάτευσης, προκειμένου να γίνει η προσαρμογή για το reverse split και την αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης.

Στις 2 Μαΐου θα προσδιορισθούν οι δικαιούχοι της αύξησης κεφαλαίου και στις 3 Μαΐου θα πιστωθούν τα δικαιώματα προτίμησης στο ΣΤΑ, ώστε στις 4 Μαΐου να ξεκινήσει η επανέναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών και η έναρξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης.

Με βάση το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, τα δικαιώματα θα διαπραγματεύονται και στη συνεδρίαση της 15ης Μαΐου, ενώ στις 18 Μαΐου θα λήξει η περίοδος άσκησης και στις 21 Μαΐου θα ανακοινωθεί το ποσό που άντλησε η τράπεζα.

Εφόσον υπάρχουν αδιάθετες μετοχές μετά την ολοκλήρωση της περιόδου εξάσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης, το Δ.Σ. της τράπεζας θα αποφασίσει πώς θα τις διαθέσει. Προτεραιότητα θα έχουν όσοι μέτοχοι προεγγραφούν για κάλυψη αδιάθετων, με την προϋπόθεση ότι έχουν εξασκήσει πλήρως τα δικαιώματα που κατείχαν. Αν παραμείνουν αδιάθετες μετοχές, διατίθενται κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι όροι του reverse split

Όπως αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση της 22ης Δεκεμβρίου, θα αυξηθεί η ονομαστική αξία κάθε κοινής μετοχής από 0,30 ευρώ σε 4,2539 ευρώ, με ταυτόχρονη συνένωση και μείωση του αριθμού των κοινών μετοχών σε αναλογία 14,179 παλαιές μετοχές για κάθε 1 νέα (σημειώνεται ότι η αναπροσαρμοσμένη τιμή με βάση την τιμή που έχει τώρα στο ταμπλό η μετοχή της τράπεζας είναι στα 0,4537 ευρώ).

Ακολούθως, μειώνεται το κοινό μετοχικό κεφάλαιο ως το ποσό των 652 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διαγραφούν συσσωρευμένες ζημιές 419,2 εκατ. ευρώ και να δημιουργηθεί ειδικό αποθεματικό 233 εκατ. Μετά τη μείωση η ονομαστική τιμή της μετοχής διαμορφώνεται στα 0,30 ευρώ.

Πώς θα αξιοποιηθούν τα κεφάλαια

Η αύξηση γίνεται προκειμένου το σύνολο των αντληθησομένων κεφαλαίων να διατεθεί αποκλειστικά προς κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας:

· για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου ποσού € 100,2 εκατ. χωρίς ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (ΔΚΕ) να μειωθεί σε επίπεδα κάτω των αποδεκτών από τις Εποπτικές Αρχές.

· για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας, ώστε να διαθέτει μεγαλύτερη ευελιξία στην κεφαλαιακή της βάση ενόψει της διαφαινόμενης τάσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αυστηρότερη εποπτεία των μικρότερων τραπεζών.

Η Τράπεζα δηλώνει ότι σε περίπτωση μερικής κάλυψης του μετοχικού κεφαλαίου, τα αντληθησόμενα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τους εξής κατά σειρά σκοπούς:

1. για την ολική ή μερική αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών ποσού € 100,2 εκατ. σε συνδυασμό με ενδεχόμενη χρήση κεφαλαίων (παράδοση ομολογιών) από την έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης

2. για τις ανάγκες που θα προκύψουν από την εφαρμογή του IFRS 9 και για λοιπές ανάγκες για ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας.

Όπως επισημαίνεται, «η Τράπεζα, σε περίπτωση μη κάλυψης ή μερικής κάλυψης, δύναται να αναζητήσει στο άμεσο μέλλον νέα κεφάλαια μέσω πρόσθετων αναδιαρθρωτικών ενεργειών ή/και χρήσης άλλων πηγών άντλησης κεφαλαίων (περιλαμβανομένης και νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου)».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v