Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιατρικό Αθηνών: Η περιπέτεια με τα δάνεια και τα ερωτήματα

Στο τέλος του 2017 ο όμιλος δεν τηρούσε κάποιους όρους της δανειακής σύμβασης, που υπογράφηκε δύο μήνες πριν. Το waiver που δόθηκε στις 30 Απριλίου, οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και τα ερωτήματα.

Ιατρικό Αθηνών: Η περιπέτεια με τα δάνεια και τα ερωτήματα

Την ώρα που η οικογένεια Αποστολόπουλου δηλώνει, με κάθε τρόπο, την πρόθεσή της ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών να αποτελέσει -τον ελληνικό- πόλο στο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο της Υγείας, η «ναυαρχίδα» των δραστηριοτήτων της περνά μια μικρή περιπέτεια.

Όπως αναφέρει η οικονομική κατάσταση χρήσης 2017 της Ιατρικό Αθηνών στο τέλος του περασμένου έτους, ο όμιλος δεν τηρούσε κάποιους από τους όρους της δανειακής σύμβασης η οποία είχε υπογραφεί μόλις δύο μήνες νωρίτερα. Ως αποτέλεσμα της μη τήρησης των όρων ομολογιακό δάνειο, ύψους 131 εκατ. ευρώ κατατάχθηκε από τις μακροπρόθεσμες στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, όπως αναφέρει ο ορκωτός στην ενότητα «σημαντικό θέμα ελέγχου».

Σύμφωνα με την εισηγμένη η μη τήρηση ορισμένων όρων της δανειακής σύμβασης οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στο γεγονός ότι η σύμβαση υπογράφηκε στις 5 Οκτωβρίου 2017 με αναδρομική ισχύ. Οι όροι που δεν πληρούνταν στο τέλος του 2017 σχετίζονται, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, με το ύψος των κεφαλαιουχικών και μη δαπανών, το ποσό εκχώρησης εμπορικών απαιτήσεων, καθώς και την απρόσκοπτη καταβολή των οφειλών του ομίλου στους προμηθευτές του.

Στις 30 Απριλίου, όμως, του τρέχοντος έτους οι πιστώτριες τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank) του ομίλου παρείχαν την συναίνεση τους (waiver) για την άρση της υποχρέωσης τήρησης των παραπάνω περιοριστικών δανειακών όρων κατά την 31 Δεκεμβρίου 2017.

Η Ιατρικό Αθηνών συνεχίζει, όπως αναφέρεται, τις διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, με σκοπό την ενίσχυση των παρεχόμενων εξασφαλίσεων του δανείου με όρους που να είναι αποδεκτοί από τους ομολογιούχους δανειστές.

Από την παραπάνω διατύπωση δεν είναι σαφές αν η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση αφορά μόνο στην παροχή επιπρόσθετων εξασφαλίσεων στις τράπεζες ή θα οδηγήσει και σε τροποποίηση όρων της δανειακής σύμβασης που υπογράφηκε στις 5 Οκτωβρίου του 2017. Δεν είναι σαφές επίσης αν έχει κλείσει η εκκρεμότητα όσον αφορά στο ύψος της εκχώρησης εμπορικών απαιτήσεων στις πιστώτριες τράπεζες.

Η Ιατρικό στις 31/12/2017 έχει ενεχυριάσει προς εξασφάλιση των όρων τήρησης και αποπληρωμής του δανείου, εμπορικές απαιτήσεις από δημόσιους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ονομαστικής αξίας ποσού 38,2 εκ. ευρώ, ενώ εντός του έτους, αναμένεται η εξόφληση των παλαιών υπολοίπων 2007-2011 από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Το σύνολο του δανεισμού του ομίλου στις 31/12/2017 ανερχόταν σε 143,3 εκατ. ευρώ και ήταν ταξινομημένο στο σύνολό του, σχεδόν, στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Εξ αυτών τα 130,9 εκατ. ευρώ αφορούν στο ομολογιακό δάνειο που λήγει στις 20 Ιουνίου του 2020 με δικαίωμα διετούς παράτασης.

Ως τις 20 Δεκεμβρίου του 2017 έληγαν ομολογίες ύψους 2 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος λήγουν δύο δόσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ έκαστη (μια στις 20 Ιουνίου και μια έξι μήνες αργότερα).

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου ανήλθαν το 2017 σε 23,52 εκατ. ευρώ., ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο EBITDA του 2016, ποσού 23,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους που διαμορφώθηκαν στα 2,68 εκατ. ευρώ έναντι 3,5 εκατ. το 2016.

Σημειώνεται ότι στην έκθεση διοίκησης που συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις η Ιατρικό δηλώνει ότι το «Θεραπευτήριο Υγεία» και το «Ερρίκος Ντυνάν» αποτελούν τις δυο μεγάλες κλινικές στις οποίες θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v