Πώς η QCM οδήγησε στο λουκέτο της ελληνικής Globo Plc

Δυόμισι χρόνια πριν ασχοληθεί με την Folli Follie το αμερικανικό hedge fund QCM είχε εκδώσει αντίστοιχη έρευνα για την εταιρεία λογισμικού Globo Plc. που έκλεισε λίγες ημέρες μετά. Τι έλεγε η έρευνα για συνεργάτες και οικονομικά μεγέθη.

Πώς η QCM οδήγησε στο λουκέτο της ελληνικής Globo Plc

To 2015, μέσα σε λίγες ημέρες η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία λογισμικού Globo Plc., που εμφανίζονταν ως παράδειγμα εξαγωγικής επιτυχίας και έπαιρνε απανωτά βραβεία, εξαφανίστηκε από το χάρτη.

Αιτία ήταν μια πολυσέλιδη έρευνα της Quintessential Capital Management (QCM), που τώρα έχει βάλει στο στόχαστρο την Folli Follie, στην οποία αναφέρονταν πως φούσκωναν τα έσοδα, οι εμπορικοί συνεργάτες και οι πελάτες, η διοίκηση υποστήριζε πως πρόκειται για συκοφαντίες, κ.α.

Στην περίπτωση της Globo Plc., χρειάστηκαν λίγες ώρες για να παραιτηθεί ο τότε διευθύνων σύμβουλος Κώστας Παπαδημητρακόπουλος (επίσης πολυβραβευμένος) και τον ακολούθησε πλήθος ανωτάτων στελεχών. Η διαπραγμάτευση της μετοχής στην Εναλλακτική Αγορά (ΑΙΜ) του χρηματιστηρίου του Λονδίνου ανεστάλη άμεσα και οι βρετανικές εποπτικές αρχές ανέλαβαν δράση εντός ωρών.

Η Globo εμφανίζονταν να διαθέτει συνεργάτες σε ολόκληρο τον κόσμο, αρκετοί από τους οποίους δήλωσαν άγνοια για τη συνεργασία όταν τους προσέγγισαν οι Αμερικανοί της Quintessential Capital Management (QCM), ή δεν εντοπίστηκαν. Αρκετοί από τους διανομείς/συνεργάτες της Globo είτε ήταν ελληνικές εταιρείες, είτε διοικούνταν από Ελληνες, όπως αποκαλύπτει και η έκθεση της QCM.

Ως παράδειγμα αναφερόταν η βρετανική Mezza Group (UK) Limited, η οποία παρουσιαζόταν ως «ένας κορυφαίος προμηθευτής software, web solutions και διαδικτυακού marketing». Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε συνδεθεί στο παρελθόν με επεισοδιακή υπόθεση επιδοτούμενων έργων πληροφορικής, η χρηματοδότηση των οποίων σταμάτησε με παρέμβαση των αρχών σε Ελλάδα και Βρυξέλλες. Όπως έγραφαν οι Financial Times, «όταν καλεί κανείς τον αριθμό τηλεφώνου της Mezza απαντάει μια μηχανή του fax. Η ιστοσελίδα της δίνει ως πληροφορία επικοινωνίας μια διεύθυνση στο Λονδίνο, όπου είναι καταχωρημένες 50 εταιρείες, πολλές με Έλληνες διευθυντές».

Ένα άλλο παράδειγμα ήταν η ελληνική εταιρεία Metis, που δήλωνε πως διαθέτει γραφεία σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Metis Θάνος Γιαμάς, «δεν μπορούσε να θυμηθεί σε ποιο μέρος της Βαρκελώνης βρίσκονται τα ισπανικά γραφεία της εταιρείας», όπως έγραψαν οι FT. Είπε στον δημοσιογράφο της εφημερίδας πως τα γραφεία «είναι στο κέντρο» και πως «η Ιταλία «δεν είναι ανοιχτή αυτή τη στιγμή». Το γραφείο των Βρυξελλών είπε πως έχει έδρα σε campus πανεπιστημίου και φιλοξενεί 10 άτομα και ότι υπάρχουν γραφεία στην Λιθουανία, την Κύπρο και τη Βοστόνη».

Στις αρχές του 2014, οι ελεγκτές της Globo (η εταιρεία BDO) είχαν παραιτηθεί και είχαν αντικατασταθεί από την Grant Thornton. Λίγες ώρες πριν παραιτηθεί ο Κ. Παπαδημητρακόπουλος είχε δηλώσει πως η συνεργασία με τη BDO λύθηκε εξαιτίας διαφωνιών για την αμοιβή της. Η BDO είχε νωρίτερα υποστηρίξει πως αποχώρησε επειδή είχε διαφωνίες με την εταιρεία ως προς τον τρόπο που θα πραγματοποιήσει τον έλεγχο. Οι Αμερικανοί της QCM υποστήριζαν στην έκθεσή τους πως η BDO είχε ζητήσει να ελέγξει τις θυγατρικές της Globo και η διοίκηση της τελευταίας είχε αρνηθεί.

Η υπόθεση της Globo είχε έρθει στο προσκήνιο σχεδόν δύο χρόνια μετά την αντίστοιχη περίπτωση με την επίσης ελληνική εταιρεία Velti (που είχε εισαχθεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο NASDAQ), κάθε άλλο παρά βελτίωσε την εικόνα των ελληνικών εταιρειών εξαγωγής λογισμικού. Τα δημοσιεύματα, ειδικά στον βρετανικό Τύπο, ήταν απανωτά, με την Globo να εμφανίζεται ως case study αποτυχίας για τις εποπτικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων χωρών όπου δραστηριοποιείται. 

Τότε, ο ελληνικός βραχίονας της Globo, η εταιρεία Globo Technologies, είχε ανακοινώσει πως «ουδεμία σχέση έχει με τις πρόσφατες ανακοινώσεις και επικείμενες εξελίξεις του ομίλου GLOBO PLC και αποτελεί απλή συνεργάτη και όχι μέλος του ομίλου». Προσέθετε, μάλιστα, πως «οποιαδήποτε αντίθετη πληροφορία ή δημοσίευμα αναρτηθεί, αποτελεί ανακριβή άποψη και όχι τεκμηριωμένη πληροφόρηση» και πως «συνεχίζει απρόσκοπτα τις δραστηριότητές της με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό στους πελάτες και συνεργάτες της».

Η εταιρεία δεν γλίτωσε πάντως την κατάρρευση της Globo Plc. και σήμερα λειτουργεί με άλλο όνομα και άλλους συνεργάτες. Μέχρι πρόσφατα οι ομολογιούχοι και οι πιστωτές αναζητούσαν αγοραστή, χωρίς το Euro2day.gr να γνωρίζει την κατάληξη της προσπάθειας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v