Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελαστρον: Αυξημένος 20% ο όγκος πωλήσεων στο τετράμηνο

Πώς αξιολογεί τη φετινή της πορεία η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας. Πόσο απέδωσαν οι επενδύσεις σε μεταλλουργική και αγροτική δραστηριότητα. Κοντά στο 30% των εσόδων εκτινάχθηκαν οι εξαγωγές.

Ελαστρον: Αυξημένος 20% ο όγκος πωλήσεων στο τετράμηνο

Την αισιοδοξία της ότι το 2018 θα είναι μια χρονιά αυξημένων πωλήσεων για μεταλλουργική δραστηριότητα και βελτιωμένων αποτελεσμάτων για την αγροτική εξέφρασε η διοίκηση του ομίλου Έλαστρον, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για την πορεία του 2017.

Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της εισηγμένης κ. Βασίλη Μάνεση:

• Κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο, οι πωλούμενες ποσότητες στη μεταλλουργική δραστηριότητα παρουσιάζουν αύξηση γύρω στο 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ρυθμός βελτίωσης που αναμένεται να διατηρηθεί στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

• Το ποσοστό των εξαγωγών θα διατηρηθεί στο 30% των συνολικών πωλήσεων, όπως και πέρυσι.

• Οι τιμές των προϊόντων παρουσιάζονται φέτος σταθεροποιημένες σε αντίθεση με τις σημαντικές διακυμάνσεις που είχαν παρατηθεί το 2017.

• Τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι θετικά και φέτος (πέρυσι και πρόπερσι είχαν επηρεαστεί από έκτακτα κέρδη συνολικού ύψους +2,7 και +0,9 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα).

• Η πορεία της Θερμοκήπια Θράκης (συμμετέχουν η Έλαστρον με 49% και τα Πλαστικά Θράκης με 51%) αναμένεται φέτος να σημειώσει βελτιωμένο EBITDA και πολύ καλύτερα αποτελέσματα από πέρυσι, καθώς το 2017 ήταν μια χρονιά αναδιοργάνωσης, λόγω και της συγχώνευσης που υλοποιήθηκε (η Έλαστρον συνεισέφερε το 100% της θυγατρικής της Έλαστρον Αγροτική στη Θερμοκήπια Θράκης).

• Σήμερα η Θερμοκήπια Θράκης καλλιεργεί με τη μέθοδο της υδροπονίας έκταση 140 στρεμμάτων, η οποία θα αυξηθεί στα 185 στρέμματα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2019, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί το σχετικό επενδυτικό πρόγραμμα.

Επιπλέον, η διοίκηση της Έλαστρον αναφέρθηκε σε πολιτικές που υλοποίησε προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατακόρυφη υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης λόγω της οικονομικής κρίσης. Μεταξύ των πολιτικών αυτών συγκαταλέγονται οι σημαντικές επενδύσεις, (πέρα από εκείνες της επέκτασης στον αγροτικό τομέα) στη μονάδα του Ασπροπύργου (μείωση κόστους, προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας), οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα οι εξαγωγές να ανεβούν από το 11% των εσόδων του 2013 στο 29% πέρυσι.

«Η επένδυση αυτή μας έβαλε σε απαιτητικές και υποσχόμενες αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Οι εξαγωγές, ακόμη και όταν γίνονται με μικρότερα περιθώρια μικτού κέρδους, έχουν περίοδο αποπληρωμής μόλις γύρω στις τριάντα ημέρες, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη ρευστότητά μας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά (μέση περίοδος είσπραξης απαιτήσεων γύρω στις 70 ημέρες, όταν ο ανταγωνισμός κινείται γύρω ή και πάνω από τις 120).

Συνολικότερα, η διοίκηση της Έλαστρον αναγνωρίζει τις υπάρχουσες δυσκολίες (χαμηλή εγχώρια ζήτηση, καθυστέρηση έναρξης νέων επενδυτικών προγραμμάτων στην οικονομία, υψηλό κόστος χρηματοδότησης, ανταγωνισμός από βαλκανικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς), ωστόσο διαβλέπει και προοπτικές μέσα από την αναμενόμενη υλοποίηση επενδύσεων σε έργα υποδομών, logistics, ενεργειακό τομέα και τουρισμό.

Τέλος, η διοίκηση της Έλαστρον θεωρεί τις επισφαλείς απαιτήσεις της πολύ χαμηλές, καλυπτόμενες από διενεργηθείσες προβλέψεις, την ώρα που εφαρμόζεται πρόγραμμα ασφάλισης των απαιτήσεών της.

Να σημειωθεί πως πέρα από τη μεταλλουργική και την αγροτική δραστηριότητα, η Έλαστρον διαθέτει έξι φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος 3,5 MW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v