Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ικτίνος: Τρία σενάρια για το τουριστικό project της Κρήτης

Οι τρεις εναλλακτικές επιλογές που εξετάζει η διοίκηση της εισηγμένης για την αξιοποίηση του τουριστικού project στην Κρήτη. Κανένα εμπόδιο στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου 10 εκατ. ευρώ στη ΒΙΠΕ Δράμας.

Ικτίνος: Τρία σενάρια για το τουριστικό project της Κρήτης

Η απόκτηση του υπόλοιπου 20,344% των μετοχών της εταιρείας Latirus από την Ικτίνος δεν θα εμποδίσει το προγραμματισμένο επενδυτικό πρόγραμμα της εισηγμένης στον τομέα των μαρμάρων, ενώ παράλληλα θα εξετασθούν τρία διαφορετικά σενάρια αξιοποίησης της μεγάλης τουριστικής έκτασης που αποκτήθηκε στο νομό Λασιθίου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Iκτίνος Μάρμαρα (μετά από μια πολυετή «συνεργασία» με τον όμιλο Dolphin που έληξε άδοξα) εξαγόρασε το υπόλοιπο 79,656% των μετοχών της εταιρείας Latirus έναντι 14 εκατ. ευρώ, τα οποία ήδη καταβλήθηκαν: Τα 8 εκατ. από το ταμείο της Iκτίνος και τα υπόλοιπα 6 εκατ. με μακροπρόθεσμο (εξαετή) δανεισμό επιτοκίου 3%.

Το ουσιαστικό περιουσιακό στοιχείο της Latirus είναι το 97,76% των μετοχών της Iκτίνος Τεχνικής και Τουριστικής, δηλαδή πρακτικά μιας μεγάλης τουριστικής έκτασης στο νομό Λασιθίου, όπου έχουν σχεδιαστεί να γίνουν ξενοδοχείο, μαρίνα, γήπεδο γκολφ και δύο οικισμοί.

«Πρόκειται για το μοναδικό ώριμο έργο για άμεση αξιοποίηση στην Κρήτη» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό Πληροφοριακό Δελτίο που εξέδωσε η Ικτίνoς (ο οίκος Culliers αποτίμησε το 2017 το ακίνητο αυτό στα 33,6 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας, το συγκεκριμένο deal δεν θα επηρεάσει το υλοποιούμενο επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα του μαρμάρου και ειδικότερα τον ευρύτερο εκσυγχρονισμό και διεύρυνση της παραγωγικής μονάδας των Μαρμάρων Λαζαρίδη στη Δράμα, που είχε εξαγοραστεί πέρυσι.

Επιπλέον, η Iκτίνος εξετάζει διάφορα σενάρια αξιοποίησης της τουριστικής αυτής έκτασης, μεταξύ των οποίων:

• Την πώληση του συνόλου των μετοχών της Latirus σε ενδιαφερόμενο επενδυτή.

• Την προσέλκυση επενδυτή, με τον οποίο θα προχωρήσουν από κοινού το συγκεκριμένο project.

• Την πώληση της άδειας του ξενοδοχείου και στη συνέχεια την υλοποίηση του υπολοίπου του έργου μόνη της.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που αναφέρεται στο Πληροφοριακό Δελτίο της Iκτίνος, «σε πρώτη φάση στην παραθαλάσσια περιοχή του όρμου Φανερωμένης θα δημιουργηθούν:

α) Τουριστική εγκατάσταση, ξενοδοχείο 5 αστέρων 357 κλινών, κέντρο θαλασσοθεραπείας 100 ατόμων, συνεδριακό κέντρο 200 ατόμων σε έκταση 116,32 περίπου στρεμμάτων.

β) Καταφύγιο 85 τουριστικών σκαφών.

γ) Οικιστική περιοχή Β’ Κατοικίας μέσω του μηχανισμού ΠΕΡΠΟ (του άρθρου 24 του Ν.2508/1997) σε έκταση 204,71 στρεμμάτων όπου θα ανεγερθούν 75 εξοχικές κατοικίες συνολικής επιφάνειας 20.430 μ2 περίπου.

Σε δεύτερη φάση, στο οροπέδιο στην περιοχή ΣΩΠΑΤΑ-ΜΕΣΟΡΑΧΗ θα δημιουργηθούν:

α) Οικιστική περιοχή Β’ Κατοικίας μέσω του μηχανισμού ΠΕΡΠΟ (του άρθρο 24 του Ν.2508/1997) σε έκταση 304,08 περίπου στρεμμάτων για την οποία έχει χορηγηθεί η προκαταρτική Περιβαλλοντική Έγκριση (ΠΠΕ).

β) Γήπεδο GOLF 18 οπών σε έκταση 1.500 περίπου στρεμμάτων, σε όμορη θέση για την οποία έχει χορηγηθεί η προκαταρτική Περιβαλλοντική Έγκριση (ΠΠΕ)».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v