Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητική αισιοδοξία για πώληση της ΕΒΖ

Παράγοντες με γνώση των σχετικών συζητήσεων δηλώνουν ότι σύντομα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες μεταβίβασης της εταιρείας στο fund Innovation Brain. Για προσωπικούς λόγους η παραίτηση Αλεξάκη, επισημαίνουν.

Κυβερνητική αισιοδοξία για πώληση της ΕΒΖ

Την αισιοδοξία τους ότι μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα έχει επιτευχθεί η πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο fund Innovation Brain μεταφέρουν στο Euro2day.gr κυβερνητικοί παράγοντες. Όπως επισημαίνουν, οι διαπραγματεύσεις με την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και αναφέρουν ότι τα θέματα που εκκρεμούν είναι διαδικαστικού χαρακτήρα.

Πάντως, ανάλογη αισιοδοξία είχε εκφραστεί και το προηγούμενο διάστημα, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθεί από τις μέχρι σήμερα εξελίξεις.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η χθεσινή παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΒΖ Παναγιώτη Αλεξάκη σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με μια πιθανή εμπλοκή στην πώληση της εταιρείας και υποστηρίζουν ότι έγινε για προσωπικούς λόγους.

Άλλωστε, σημειώνουν, το γεγονός ότι ο κ. Αλεξάκης θα παραμείνει στη θέση του έως τις 8 Ιουνίου επιβεβαιώνει, κατά έναν τρόπο, ότι οι διαδικασίες για την πώληση της EΒΖ εξελίσσονται θετικά. Ενδεχομένως να είναι αυτός που θα υπογράψει την πώλησή της, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για την πώληση της EΒΖ, οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι η μεταβίβαση αφορά την εταιρεία ως σύνολο, δηλαδή με τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα και προφανώς θα περιλαμβάνει και τις θυγατρικές της στη Σερβία.

Σχετικά με τους όρους αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων έναντι της Πειραιώς, σημειώνουν ότι δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες καθώς πρόκειται για ένα θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ της Innovation Brain και του πιστωτή.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υποχρεώσεις της ΕBΖ έναντι της Πειραιώς κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητες είναι. Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, οι ληξιπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν στις 30/6/2017 σε 165,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου έφθασαν στα 230,47 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι στην οικονομική χρήση 1/7/2016-30/6/2017, η EBΖ εμφάνισε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 52,78%, ο οποίος ανήλθε σε 176,777 εκατ. ευρώ έναντι 115,71 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Στην ίδια χρήση, τα EBITDA ανήλθαν σε 20,232 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 19,695 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Τα παραπάνω αποτελέσματα επιτεύχθηκαν χάρη στις επιδόσεις των σερβικών θυγατρικών, καθώς η μητρική εμφάνισε ζημίες. Ειδικότερα η EBΖ είχε ζημίες σε επίπεδο μικτών κερδών (3,1 εκατ. ευρώ), ζημίες σε επίπεδο EBITDA 12,3 εκατ. και ζημίες μετά από φόρους 22,3 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος έκλεισε τη συγκεκριμένη χρήση με αρνητική καθαρή θέση 78 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο μητρικής, τα αρνητικά ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 115,3 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v