Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΤΟΝ Χημικά: Σε ποιες χώρες αναζητεί εξαγορές

Τι είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας Νέστωρ Παπαθανασίου, στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης. Το μέρισμα που αποφασίστηκε, η ανοδική φετινή πορεία και η αναζήτηση εξαγορών σε τρεις χώρες.

ΕΛΤΟΝ Χημικά: Σε ποιες χώρες αναζητεί εξαγορές

Με αύξηση του κύκλου εργασιών της τάξεως του 14% «τρέχει» φέτος στην εγχώρια αγορά η ΕΛΤΟΝ Χημικά (μητρική εταιρεία), με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης Νέστορα Παπαθανασίου να επισημαίνει στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων:

«Δεν νομίζω ότι η ελληνική αγορά ανεβαίνει. Η πίτα διατηρείται σταθερή, αν δεν συρρικνώνεται κιόλας. Απλά, η εταιρεία μας καταφέρνει και διευρύνει τα μερίδια αγοράς της, λόγω της πολύ καλής ομάδας που διαθέτει. Δεν είναι τυχαίο πως φέτος κινούμαστε ανοδικά σε όλες τις εγχώριες αγορές που δραστηριοποιούμαστε».

Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε πως οι τοπικές εταιρείες κινούνται μεν αυξητικά σε σχέση με πέρυσι, αλλά όχι με τον επιθυμητό ρυθμό, ενώ ιδιαίτερα για την τουρκική θυγατρική τόνισε: «Προβληματισμός υπάρχει, αλλά όχι αρνητικό αντίκτυπο τουλάχιστον προς το παρόν. Η εταιρεία παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη εργασιών, πλην όμως ενδέχεται οι αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές στο τέλος της χρονιάς να περιορίσουν την κερδοφορία».

Η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης αποφάσισε μεταξύ άλλων τη διανομή μερίσματος ύψους 0,04 ευρώ ανά μετοχή (ημερομηνία αποκοπής 9/7, ημερομηνία καταγραφής 10/7, καταβολή 16 Ιουλίου).

Σε ερώτηση του Euro2day.gr γιατί αρχικά η διοίκηση της ΕΛΤΟΝ Χημικά είχε προτείνει τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2017 και στο τέλος αποφάσισε να «δώσει» 0,04 ευρώ ανά μετοχή, ο κ. Παπαθανασίου απάντησε: «Είναι γνωστό ότι αναζητούμε την εξαγορά εταιρειών στο εξωτερικό και έτσι ελπίζοντας πως ένα συγκεκριμένο deal θα ολοκληρωνόταν τώρα κοντά, είχαμε κρίνει προτιμότερο να μη μοιράσουμε μέρισμα για φέτος. Η εξέλιξη αυτή όμως δεν ολοκληρώθηκε -τουλάχιστον επί του παρόντος- και έτσι είπαμε να ανταμείψουμε τους μετόχους μας. Εμείς πάντως εξετάζουμε τώρα εξαγορές εταιρειών σε τρεις χώρες: Στην Τουρκία, την Πολωνία και τη Ρουμανία».

Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των μετόχων, η διοίκηση της ΕΛΤΟΝ Χημικά σημείωσε:

• Οι σχέσεις με τις πιστώτριες τράπεζες είναι άριστες. «Είναι απόλυτοι σύμμαχοί μας» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

• Επί του παρόντος δεν υπάρχει θέμα έκδοσης εταιρικού ομολόγου. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να εξεταστεί μετά από μελλοντική εξαγορά άλλης εταιρείας, ως εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης αυτής.

• Το γεγονός ότι κατά τα τελευταία χρόνια τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου είναι σχετικά υψηλότερα από αυτά του δεύτερου, οφείλεται στο ότι κατά το δεύτερο μισό κάθε χρονιάς εξετάζονται και κυρίως αποτυπώνονται οι προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων. Κατά τα τελευταία χρόνια δεν παρατηρούνται αξιοσημείωτες τέτοιες περιπτώσεις (οι απαιτήσεις άλλωστε είναι ασφαλισμένες) και οι όποιες προβλέψεις εγγράφονται, αφορούν υποθέσεις από το μακρινό παρελθόν, οι οποίες σήμερα έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.

Η θυγατρική στην Ουκρανία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, ξεκινώντας ωστόσο από χαμηλή βάση, καθώς δημιουργήθηκε προ ολίγων ετών, έχοντας βιώσει τις διενέξεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v