Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mevaco: Στο 50-60% των πωλήσεων οι εξαγωγές

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας Δημήτρης Κωστόπουλος στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Οι υπάρχουσες προκλήσεις, οι διεκδικήσεις νέων συμβάσεων και οι μηδενικές αποδοχές των βασικών μετόχων.

Mevaco: Στο 50-60% των πωλήσεων οι εξαγωγές

Το πρώτο φετινό εξάμηνο κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο με το δεύτερο μισό του 2017, με αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών της εταιρείας μεταλλικών κατασκευών Mevaco να σημειώνει φέτος (μέχρι τώρα) σημαντική υστέρηση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας Δημήτρης Κωστόπουλος στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, συμπληρώνοντας: «Στην εγχώρια αγορά η ζήτηση έχει υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς εκτός των άλλων ολοκληρώθηκε πέρυσι η κατασκευή των μεγάλων οδικών, αυτοχρηματοδοτούμενων αξόνων. Διεκδικούμε και παίρνουμε δουλειές στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι άμεσες και έμμεσες εξαγωγές μας να φτάνουν το 50%-60% των συνολικών μας πωλήσεων.

Το θετικό ωστόσο είναι πως αυτή την περίοδο υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα σε επίπεδο υποβολής προσφορών για νέες συμβάσεις, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας. Αν και δεν μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε ασφαλείς προβλέψεις, είναι πιθανόν να αναλάβουμε κάποιες από αυτές τις παραγγελίες».

Πάντως, ήδη η Mevaco εκτελεί σύμβαση κατασκευής μεταλλικών τμημάτων φωτοβολταϊκών πάρκων που προορίζονται για την Ολλανδία, ενώ συζητήσεις υπάρχουν και για την ανάληψη έργου στην Αυστραλία.

Το 2017 ήταν μια κακή χρονιά για την Mevaco (το δεύτερο εξάμηνο ήταν σαφώς χειρότερο του πρώτου) με αποτέλεσμα την εμφάνιση ζημιών και τη μείωση της ρευστότητας. Η διοίκηση πάντως της εισηγμένης είναι καθησυχαστική:

«Ο συνολικός μας δανεισμός είναι μικρός και σήμερα ανέρχεται γύρω στα 3,9 εκατ. ευρώ. Τα ετήσια έσοδα του φωτοβολταϊκού μας πάρκου ύψους 350 χιλιάδων ευρώ, είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τα συγκεκριμένα δάνεια (μέσο επιτόκιο γύρω στο 5%). Δεν μας ασκείται πίεση από τις τράπεζες και δεν έχουμε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ούτε στους εργαζόμενους, ούτε στην αγορά», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, με τον κ. Κωστόπουλο να συμπληρώνει: «Το ζητούμενο είναι να αλλάξει η ψυχολογία στην αγορά και η οικονομία να αρχίσει να παίρνει μπροστά μετά από πολυετή οπισθοδρόμηση».

Τέλος, η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, μεταξύ άλλων αποφάσισε:

• Να εξουσιοδοτήσει το διοικητικό συμβούλιο για λήψη κοινού ομολογιακού δανείου ύψους έως 5 εκατ. ευρώ με ιδιωτική τοποθέτηση (δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, απλά η απόφαση ελήφθη για λόγους ταχύτητας και ευελιξίας σε ενδεχόμενη περίπτωση που παραστεί η σχετική ανάγκη).

• Να μην λάβουν αμοιβές οι βασικοί μέτοχοι για το 2018, πράγμα που έγινε και το 2017.

• Να μην διανεμηθεί μέρισμα λόγω ζημιογόνου αποτελέσματος (πέρυσι είχε εγκριθεί επιστροφή κεφαλαίου).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v