Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κλείνουν» οι τραπεζικές εκκρεμότητες για τη Medicon Hellas

Πώς εξελίσσονται οι σχέσεις της εισηγμένης εταιρείας με τις πιστώτριες τράπεζες. Η φετινή πορεία των εργασιών και οι καθυστερήσεις στις αποπληρωμές του δημοσίου. Τι δηλώνει ο ιδρυτής της Medicon Hellas Σπύρος Δημοτσάντος.

«Κλείνουν» οι τραπεζικές εκκρεμότητες για τη Medicon Hellas

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επικρατεί στη Medicon Hellas, καθώς οι εκκρεμότητες με τις πιστώτριες τράπεζες διευθετούνται σταδιακά και η καθημερινή λειτουργία της εισηγμένης εταιρείας έχει επανέλθει σε καθεστώς ομαλότητας.

Ειδικότερα, η Medicon Hellas είχε βρεθεί ιδιαίτερα εκτεθειμένη απέναντι στις πιστώτριες τράπεζες το 2012, όταν το ελληνικό δημόσιο -μέσω του προγράμματος PSI- είχε «κουρέψει» τα κρατικά ομόλογα που υποχρεωτικά είχε δώσει στην εισηγμένη εταιρεία, προκειμένου να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις κρατικών νοσοκομείων προς αυτή.

Έκτοτε, οι σχέσεις της εταιρείας με τις τράπεζες πέρασαν από πολλά στάδια (δεν έλειψαν μάλιστα και οι δικαστικές εμπλοκές), ωστόσο σήμερα:

• Έχει υπάρξει ρύθμιση των υποχρεώσεων της Medicon Hellas προς την Alpha Bank.

• Οι υποχρεώσεις προς τη Eurobank έχουν εξοφληθεί εντελώς.

• Υπάρχει προσύμφωνο για τη ρύθμιση του δανειακού ανοίγματος προς την Εθνική Τράπεζα.

• Εξακολουθεί να μην υπάρχει συμφωνία με τον όμιλο Πειραιώς, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται.

«Η καθημερινή λειτουργία της εταιρείας διεξάγεται χωρίς προβλήματα, ωστόσο ακόμη προσπαθούμε να εξαλείψουμε τα κατάλοιπα και τις επιπτώσεις από τις εντολές πληρωμής που είχαμε από πιστώτρια τράπεζα. Το οξύμωρο είναι πως αντιμετωπίζουμε γραφειοκρατικά ζητήματα για ποσά που σήμερα έχουν ήδη εξοφληθεί», δηλώνει στο Euro2day.gr ο ιδρυτής της Medicon Hellas κ. Σπύρος Δημοτσάντος, συμπληρώνοντας: «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και αυτό είναι πολύ σημαντικό σε ένα τόσο δυσχερές εξωτερικό περιβάλλον όπως το τρέχον».

Άλλο πολύ σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εταιρεία είναι οι πολύ μεγάλες καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται στην είσπραξη των απαιτήσεών της από το Ελληνικό Δημόσιο. Πάντως, στο συγκεκριμένο μέτωπο, σχετικά ευχάριστο είναι το γεγονός ότι υπάρχει κάποια μικρή μείωση και στους χρόνους αποπληρωμής των δημόσιων νοσοκομείων, που παρόλα αυτά εξακολουθούν να προσεγγίζουν ή και να υπερβαίνουν τους δώδεκα μήνες!

Κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών της Medicon Hellas κινείται στα ίδια περίπου με τα περυσινά επίπεδα. Τέλος, η εισηγμένη εταιρεία αναμένεται να αντιμετωπίσει μελλοντικά κάπως μειωμένο κόστος χρηματοδότησης, καθώς οι αναδιαρθρώσεις δανείων προβλέπουν χαμηλότερο ύψος επιτοκίων και κάποιες «περιφερειακές» απομειώσεις υπολοίπων (π.χ. τμήμα τόκων υπερημερίας).

To 2017 η Medicon Hellas είχε σημειώσει κύκλο εργασιών ύψους 12,7 εκατ. ευρώ (έναντι 13 εκατ. το 2016), κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 2,6 εκατ. (έναντι 3,53 εκατ. ευρώ) και καθαρά κέρδη 1,717 εκατ. (έναντι 1,165 εκατ. ευρώ). Στις 31/12/2017 ο καθαρός δανεισμός είχε διαμορφωθεί στα 14,3 εκατ. και τα ίδια κεφάλαια στα 8,3 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v