Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυριακούλης: Ενδιαφέρον για τη μαρίνα Καλαμακίου

Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας κ. Σπύρος Κυριακούλης στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών μέσω σύμπραξης σε ευρύτερα σχήματα σε Ελλάδα και Ιταλία.

Κυριακούλης: Ενδιαφέρον για τη μαρίνα Καλαμακίου

Θετική έκπληξη περίμενε χθες τους μετόχους της Κυριακούλης Μεσογειακές Κρουαζιέρες Ναυτιλιακή, καθώς στα πλαίσια της τακτικής γενικής συνέλευσης αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος, όταν η προ μηνών πρόταση της διοίκησης ήταν η επανεπένδυση του συνόλου των κερδών της οικονομικής χρήσης 2017.

Ειδικότερα, μετά από εισήγηση αιτήματος μετόχου-μέλους της οικογένειας Κυριακούλη, ψηφίστηκε η διανομή μερίσματος ύψους 0,02633 ευρώ ανά τεμάχιο (0,02238 ευρώ μετά την αφαίρεση του φόρου 15%), με ημερομηνία αποκοπής την 4η Σεπτεμβρίου, καταγραφής (record date) την 5η/9 και καταβολής την 10η Σεπτεμβρίου.

Πέραν αυτού, ο αντιπρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας κ. Σπύρος Kυριακούλης απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα μετόχων, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

• Παρά το γεγονός ότι ο θαλάσσιος τουρισμός σε Ελλάδα και Ιταλία πλήττεται από τις εξελίξεις στο προσφυγικό (εκτίμηση πως η αγορά θα ανακάμψει μόλις τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία και ομαλοποιηθεί η κατάσταση), η διοίκηση εκτιμά ότι το 2018 θα κλείσει για την Kυριακούλης στα ίδια περίπου ή και σε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το 2017.

• Υπάρχει πρόθεση παραμονής της εισηγμένης στο χώρο της διαχείρισης λιμένων και μάλιστα αναζητούνται σχετικές ευκαιρίες. «Διερευνούμε διάφορες ευκαιρίες και τον τρόπο συμμετοχής μας σ’ αυτές. Για παράδειγμα, παρακολουθούμε τις ανακοινώσεις των αρχών για το διαγωνισμό της μαρίνας του Καλαμακίου. Εξετάζουμε και αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ιταλία» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, η διοίκηση προτίθεται να δουλέψει πάνω στο μοντέλο που ακολούθησε κατά το παρελθόν στις μαρίνες (συμμετοχή μέσω ευρύτερων σχημάτων) και της απέφερε σημαντικά -άμεσα και έμμεσα- κέρδη.

• Η πώληση συμμετοχών σε μαρίνες κατά τα προηγούμενα έτη, οφείλεται στη μεγάλη περίοδο επανείσπραξης της επένδυσης μέσω των εισπραττόμενων μερισμάτων (pay back period) που απαιτούν τέτοιου είδους επενδύσεις. «Μέσω της πώλησης, συντομεύσαμε την περίοδο αυτή» υποστήριξε η διοίκηση.

• Η εταιρεία δεν έχει δανεισμό σε ελληνικές, αλλά μόνο σε ξένες τράπεζες και σε εταιρείες leasing του εξωτερικού. Πέρυσι μάλιστα, περιόρισε σημαντικά το ύψος του καθαρού της δανεισμού (κατά 18,4%).

• Σε ότι αφορά τη μεγάλη έκταση που διαθέτει θυγατρική της εταιρεία στη Σίκινο, η εκμετάλλευσή της απαιτεί πολύ μεγάλο ύψος κεφαλαίων (γύρω στα 30 με 50 εκατ. ευρώ) που δεν είναι στις προθέσεις της Kυριακούλης να διαθέσει. Στόχος της λοιπόν είναι είτε η πώληση της έκτασης, είτε η εισφορά της σε project (απόκτηση συμμετοχής) που θα υλοποιήσει σοβαρός στρατηγικός επενδυτής.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v