Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Κυνηγητό για την είσπραξη 450 εκατ. από οφειλέτες

Ανανεώθηκε η σύμβαση της Qualco για 9 μήνες. Δέσμευση να φέρει στα ταμεία της ΔΕΗ εισπράξεις χρεών 450 εκατ. Σταθερά στο ύψος τους τα χρέη.

ΔΕΗ: Κυνηγητό για την είσπραξη 450 εκατ. από οφειλέτες

Στο δυσθεώρητο ύψος των 2,7 δισ. ευρώ παραμένουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ και η διοίκηση σπεύδει να ανανεώσει για άλλους εννιά μήνες τη σύμβαση της εξειδικευμένης εταιρίας Qualco, επιδιώκοντας την είσπραξη οφειλών 450 εκατ. ευρώ.

Το κυνηγητό των πελατών με απλήρωτους λογαριασμούς ξεκινά καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της δημόσιας επιχείρησης αποφάσισε χθες να επεκτείνει την ανάθεση διαχείρισης των χρεών στην κοινοπραξία της Qualco.

Η τελευταία, όπως αναφέρουν πηγές, δεσμεύεται να φέρει στα ταμεία 450 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 290 εκατ. θα είναι μετρητά και τα 160 εκατ. ευρώ μέσω διακανονισμών. Η Qualco, στη διάρκεια του πιλοτικού της προγράμματος που έτρεξε για δύο μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες από περίπου 65.000 πελάτες της ΔEΗ με απλήρωτες οφειλές 180 εκατ. ευρώ, μάζεψε περί τα 25 εκατ. ευρώ.

Ως προς τον τρόπο της είσπραξης των 450 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Qualco φέρεται να έχει εισηγηθεί στη ΔEH τις τηλεφωνικές οχλήσεις, την αποστολή εξώδικων, αλλά και τις εξατομικευμένες ρυθμίσεις.

Η κοινοπραξία της εξειδικευμένης εταιρίας στη διαχείριση χρεών και κόκκινων δανείων, με βάση και τη σύμβασή της, αν φέρει στα ταμεία τα 450 εκατ. ευρώ, θα ανεβάσει την αμοιβή της στα 18 από 12 εκατ. ευρώ.

Το «βουνό» των 2,7 δισ. ευρώ

Πάντως, και σύμφωνα με πηγές, το συνολικό ύψος των απλήρωτων λογαριασμών προς την εταιρία μοιάζει σαν να μη μεταβλήθηκε καθόλου.

Από τα συνολικά 2,7 δισ. ευρώ, τα περίπου 350 εκατ. ευρώ είναι σε διακανονισμό.

Από τα υπόλοιπα περίπου 2,4 δισ. ευρώ, το 1,7 δισ. προέρχεται από καταναλωτές που ηλεκτροδοτούνται μέσω της χαμηλής τάσης. Πρόκειται δηλαδή για απλήρωτους λογαριασμούς νοικοκυριών, επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων.

Στα 150 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της μέσης τάσης. Αυτοί είναι επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους. Βιομηχανίες της υψηλής τάσης έχουν χρέη της τάξης των 370 εκατ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο χρωστά στη ΔEH περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα αυτή, όπως τουλάχιστον τη μεταφέρουν αξιόπιστες πηγές, μαρτυρά το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η δημόσια επιχείρηση και μάλιστα σε βαθμό που να κλυδωνίζεται η βιωσιμότητά της. Πέραν αυτού, έρχεται να διαψεύσει και τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις της διοίκησης της επιχείρησης περί βελτίωσης της κατάστασης σε ό,τι αφορά την εισπραξιμότητα των απλήρωτων λογαριασμών.

Πρέπει δε να τονιστεί ότι από το σύνολο των χρεών, ποσό της τάξης των 800 εκατ. ευρώ θεωρείται χαμένο…

Όπως σημειώνουν πηγές, είναι για φέσια που άφησαν πελάτες της και πλέον η εταιρία δεν μπορεί να τους εντοπίσει. Πρόκειται είτε για επιχειρήσεις που έκλεισαν, είτε για καταστηματάρχες που άλλαξαν ΑΦΜ προκειμένου να γλιτώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v